La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat aquest dimarts que el 76 per cent de les mesures plantejades en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista ja estan executades o en execució quan es compleix un any des de la seua signatura. En concret, 123 mesures (el 42%) ja s'han posat en marxa o estan en execució, mentre que 100 (el 34%) estan en procés.
A més, ha posat en relleu l'increment pressupostari del Consell "sense precedents" respecte d'altres comunitats autònomes en la lluita contra la violència de gènere i masclista i ho ha xifrat en un 102% de 2015 a 2019.
Així ho ha manifestat aquest dimarts la titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives durant la seua compareixença en la Comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI de les Corts per a informar sobre el desenvolupament del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.
Referent al referit increment pressupostari, Oltra ha assegurat que la inversió en la Comunitat Valenciana per a aquesta fi ha passat de 3,20 euros per habitant en 2015 a 6,48 euros en 2019 i ho ha comparat amb altres comunitats autònomes com Andalusia, que ha incrementat en el mateix període un 5,6%, Catalunya un 6,6%, Madrid un 15% o Murcia un 56%.
Així mateix, ha subratllat que el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista ha sigut "precursor del Pacte d'Estat que es va formalitzar uns mesos després" i al qual, de moment, s'han adherit 875 entitats i 10.963 persones a títol individual.
Sobre aquest tema, la consellera ha qualificat de "molt positiu" el balanç de desenvolupament del Pacte perquè "el 76% de les mesures plantejades ja estan en marxa", en concret, 123 mesures, és a dir el 42% ja s'han executat o estan en execució, mentre que 100, el 34%, estan en procés.
Així mateix, Oltra ha posat en valor l'increment de pressupost d'enguany per a actuacions contra la violència de gènere, 19,1 milions, i que suposa 6,3 milions d'euros més que en 2018, que van ser prop de 12,8 milions.
També ha ressaltat que enguany el Pacte d'Estat ha dotat amb 8,9 milions d'euros a la Comunitat Valenciana, 3,7 milions dels quals formen part de l'increment destinat a ajudes directes, programes, serveis i centres especialitzats de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere.
CANVI D'ESTRATÈGIA EN CAMPANYES INSTITUCIONALS
D'altra banda, la vicepresidenta s'ha referit al "canvi d'estratègia" en les campanyes institucionals de la Generalitat que, juntament amb les de molts municipis, "configuren un nou relat que permet trencar els murs físics o virtuals que invisibilizaban la violència contra les dones per a denunciar col·lectivament el terrorisme masclista".
"Amb anterioritat, s'havia posat el focus de la violència de gènere en les víctimes i, enfront d'això, el Consell ha fet un pas avant i va reorientar el focus social i comunicatiu" perquè, segons Oltra, "la violència de gènere no és un problema de dones, menys encara de les dones víctimes, a la violència de gènere, com al terrorisme, se li ha de fer front col·lectivament".
És un "canvi de relat", ha ressaltat, que va acompanyat de formació específica per a "millorar la prevenció, atenció i acompanyament" a les dones víctimes de violència masclista i als seus fills i d'una ampliació d'horaris i plantilles en els Centres Dona 24 hores, amb la inclusió de noves figures professionals, entre les quals es troben psicòlegs infantils.
En la mateixa línia, ha subratllat que les dones víctimes de violència de gènere són un "col·lectiu prioritari" en l'accés a la renda valenciana d'inclusió, i ha destacat també la modificació de la Llei integral contra la violència sobre la dona en la Comunitat Valenciana per a vincular al Salari Mínim Interprofessional el fons d'emergència per a dones víctimes.
Així, enguany multiplica fins per mil la quantia a rebre en les ajudes d'emergència per a cobrir les necessitats bàsiques de les dones víctimes de violència masclista i compta amb un pressupost en 2019 de 600.000 euros, un 140% més que en 2018. En 2015, amb una dotació de 100.000 euros es van concedir 189 ajudes i en 2018 amb una dotació de 250.000 euros, es van donar 497 ajudes.
Paral·lelament, ha assenyalat, amb el nou sistema d'indemnitzacions que equipara i amplia les ajudes per violència masclista a les quals es concedeixen a les víctimes del terrorisme, enguany seran els fills i filles els primers que cobraran la indemnització per causa de mort, que passa de 6.000 a 75.000 euros.
"FUGIR DE L'AUTOCOMPLAENÇA"
La portaveu d'Igualtat del Grup Parlamentari Popular en Les Corts, Blanca Garrigues, ha assenyalat en el seu torn d'intervenció que "tots desitgem una societat lliure per a les dones, en la qual no hagen de tindre por" i, per això, ha instat a "fugir de l'autocomplaença". "Cada vegada existeixen més casos de violència de gènere, els agressors i les víctimes són més joves i els casos són més repugnants. Tot això requereix una reflexió sobre on estem fallant", ha expressat.
A això, Oltra ha respost que "el que està passant és que ara aquest problema és més visible" i ha indicat que en la Comunitat "no és on més víctimes de violència de gènere hi ha" sinó que "el que ha crescut són les denúncies" i "aqueix era l'objectiu des del principi de la legislatura, que aqueixes dones estiguen protegides i denuncien". "Quan ETA assassinava a algú, la culpa la tenia ETA, i quan un assassí mata a una dona, la culpa la té l'assassí", ha sostingut.
La diputada 'popular' ha demanat irònicament a Oltra que li perdone que no s'alegre "per ser la segona comunitat amb més víctimes de violència de gènere". "No veure aqueixes xifres no ens ajuda. Que hi haja més denúncies és bo, que hi haja més víctimes no és bo", ha afegit. En el seu nou torn de paraula, la vicepresidenta ha afirmat: "Clar que no m'alegra que hi haja víctimes de violència de gènere, però tampoc m'agrada que no denuncien".
Per part seua, la diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha posat el focus en les "discrepàncies més que evidents" entre Oltra i la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, a compte de la proposta d'aquesta de crear una comissaria de Policia especialitzada en violència de gènere a la Ciutat de la Justícia de València i ha assenyalat que les iniciatives de tots dos departaments del Consell consisteixen a posar en marxa "dues oficines especialitzades amb quasi les mateixes funcions de conselleries diferents".
La vicepresidenta ha explicat que "la idea és que l'Oficina d'atenció a les víctimes fora contigua a la Comissaria". "Volíem un espai de continuïtat de dones policia sense uniformar perquè les víctimes posen la denúncia i garantir que no es tiren arrere, després de rebre atenció psicològica. No és incompatible", ha defensat.