La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la necessitat d'una coordinació i cooperació entre institucions per a "prevenir i combatre la possible tracta i tràfic de les persones més vulnerables que fugen de la guerra a Ucraïna, especialment de les dones, xiquetes i xiquets".
La vicepresidenta ha participat en la reunió de la Fiscalia Provincial de València que ha tingut lloc amb motiu del Protocol Marco de Protecció de les Víctimes de Tràfic d'Éssers humans. A la trobada també han assistit representants de diferents departaments de la Generalitat, agents judicials, Delegació del Govern, fiscalia, dels cossos i forces de seguretat de l'Estat i de la inspecció de treball.
La vicepresidenta ha indicat que el contingut d'aquesta trobada es traslladarà a la reunió de demà de la Comissió Mixta d'Atenció i Acolliment a Persones Refugiades i Desplaçades, per a coordinar, des de la Conselleria d'Igualtat, les diferents actuacions que es vagen a realitzar per a detectar, intervenir i atendre les possibles víctimes de tràfic o tràfic de persones.
Per a atendre les dones víctimes d'explotació sexual, la Conselleria va posar en marxa a l'octubre del passat any el programa Alba. En tot just quatre mesos de funcionament, ha assenyalat Oltra, s'ha atés 707 dones en la Comunitat Valenciana, la qual cosa "evidencia" la necessitat d'aquest programa que té com a objectiu l'atenció integral perquè aquestes dones "puguen eixir d'aqueix context i construir el seu projecte de vida independent". En aquest sentit, ha destacat la importància de "no invisibilitzar i no clandestinitzar" a aquestes dones, sinó treballar per a aconseguir la seua "recuperació a la vida".
Les dones que entren en el programa reben assessorament i atenció social integral en tots aquells aspectes que precisen i que promoguen la seua promoció personal i social, el seu accés i la inserció en els recursos comunitaris. Així, des de la seua posada en funcionament s'han iniciat 146 plans d'inserció individualitzada, 29 d'ells d'inserció laboral.
Estratègia contres les Violències Sexuals
La vicepresidenta ha assenyalat que el programa Alba s'emmarca en l'Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals ratificada pel Consell l'any passat com a instrument transversal que permeta erradicar aquest tipus d'agressions, atendre les dones supervivents i establir mecanismes de prevenció.
L'Estratègia és el primer document d'aquestes característiques en la Comunitat Valenciana i inclou 183 mesures autonòmiques. Es tracta del fruit d'un grup de treball de la comissió de seguiment del pacte valencià contra la violència masclista, juntament amb aportacions d'entitats socials especialitzades en l'àmbit de les violències sexuals i de totes les conselleries dins de les seues competències.
L'objectiu, ha assenyalat Oltra, és "unir esforços, coordinar i reforçar" les estructures existents d'atenció integral a la víctima, a més d'activar mecanismes de prevenció, detecció i derivació al recurs assistencial adequat.
Recursos residencials
Respecte als recursos residencials, des de 2019 la Conselleria compta amb centres especialitzats en l'atenció a víctimes de tràfic que van entrar a formar part de la Xarxa d'atenció de la Generalitat per a víctimes de violència de gènere a través del concert de totes les seues places. En total, es concerten 21 places residencials en habitatges tutelats.
En aquests recursos s'ofereix una atenció integral residencial a aquelles dones víctimes de tràfic que precisen d'un lloc d'acolliment per motius de protecció, per a evitar la localització de les xarxes d'explotació i poder realitzar un procés d'inserció fins a la seua autonomia.
Per a aconseguir aquest objectiu aquests centres compten amb educadores socials especialitzades en el treball amb víctimes de tràfic, cobreixen les necessitats bàsiques d'allotjament i manutenció, i realitzen un procés socioeducatiu l'objectiu del qual és la recuperació i preparació per a la inserció laboral i eixida autònoma del recurs.
També els Centres Dona 24 Hores van atendre durant l'any passat a 20 dones víctimes de tràfic i explotació sexual.
Una altra de les línies d'actuació posades en marxa per la Generalitat ha sigut, com ha recordat la vicepresidenta, l'adaptació fa dos anys de la llei autonòmica contra la Violència sobre la Dona al Conveni d'Istanbul, que va suposar també un "gran avanç", ja que, a més de ser jurídicament vinculant, "permet considerar la violència contra les dones, en qualsevol de les seues manifestacions, com una violació dels drets humans".