Política

Nuria Montes anuncia que la Generalitat donarà ajudes a onze projectes estratègics amb una inversió de 263 milions

1 minut

Nuria Montes en el Fórum Europa Tribuna Mediterráneo

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha anunciat que els projectes estratègics d'onze empreses de la Comunitat Valenciana han sigut seleccionats per a rebre finançament de la Generalitat d'un total de vint-i-sis presentats.

Muntanyes, que ha intervingut en el desdejuni informatiu Fòrum Europa Tribuna Mediterrani, ha afirmat que “això és possible perquè hem multiplicat el pressupost de la Generalitat per a projectes estratègics quasi per cinc, en passar de 4 milions en 2022 a 19 milions per al període 2024-2026, ja que moltes de les iniciatives són plurianuals”.

“Els onze projectes estratègics que finançarem corresponen a sis de València, quatre d'Alacant i un de Castelló. Els seus noms, ha afegit la consellera, s'anunciaran a curt termini, i estan vinculats a sectors de gran importància estratègica dins de les polítiques de sostenibilitat i fonts energètiques netes, aeroespacial i biosanitari. Calculem que tots ells suposaran una inversió total de 263 milions d'euros i la creació de quasi 1.000 llocs de treball”.

 

El futur de la central nuclear de Cofrentes

 

Nuria Montes ha aprofitat també la seua intervenció en el fòrum empresarial per a demanar a “tota la societat valenciana una reflexió sobre el futur de la central nuclear de Cofrentes i la necessitat de prolongar la seua vida útil, tal com ha explicat el president de la Generalitat, Carlos Mazón. Per a nosaltres es tracta d'una qüestió l'impacte i la importància de la qual es pot equiparar a l'ampliació del port de València o a la necessitat de portar aigua.”

La producció d'esta central nuclear, propietat d'Iberdrola, “suposa l'equivalent al 45% de tota l'energia que necessita la Comunitat Valenciana i, si deixa de funcionar en 2030, com està ara previst, implicaria l'emissió anual de 3 milions de tones de CO₂ a l'atmosfera”, segons ha detallat.

Per això, la consellera ha demanat al Govern d'Espanya “que revertisca la seua política de tancament de plantes nuclears, ja que sense esta mena d'energia ara mateix no hi ha futur, i que s'alinee amb el que estan fent altres països del nostre entorn, com el Regne Unit, Bèlgica, Suècia o Suïssa, on s'estan construint altres plantes nuclears o prolongat la seua vida útil”.

“La central nuclear de Cofrentes, ha afegit Montes, té una planta bessona als Estats Units que està en perfecte estat i la vida útil del qual s'ha ampliat altres 20 anys. Si ens quedem sense la producció de Cofrentes, no tenim fonts energètiques alternatives suficients per a cobrir este buit. La reflexió sobre el seu futur cal fer-la ja, perquè la decisió definitiva cal prendre-la també ja, no 'in extremis; , segurament en el 2026 i el 2027”.

 

“Fer més amb menys”

 

Durant la seua intervenció en el desdejuni organitzat per Nova Economia Fòrum, la consellera també ha destacat que en estos primers 15 mesos de gestió “el meu objectiu i el del meu equip ha sigut fer més amb menys. Ajustar pressupostos i major eficiència i eficàcia en la gestió. Un bon exemple és la posada en marxa del bo Viatja +65, l'objectiu del qual és incentivar la demanda turística internar de majors de 65 anys en els períodes de temporada baixa, compensant així les deficiències del programa de l'IMSERSO.”

D'altra banda, Nuria Montes ha recordat que l'objectiu del seu departament, “que reunix totes les competències relatives a Indústria que en l'anterior període de govern del Botànic es repartien tres conselleries, un altre exemple de fer més amb menys, és que el pes de la indústria en el PIB de la Comunitat Valenciana torne a créixer i estar al voltant del 20% del total.

A més, ha subratllat “la importància que tindrà l'Oficina Valenciana d'Inversions, el decret de creació de les quals està ja pràcticament fet i del qual vull destacar, sobretot, la seua labor d'acompanyament des del primer minut i fins al final de les empreses que es decidisquen a invertir ací.”

“Una de les particularitats d'esta oficina, ha afegit, serà que cada projecte tindrà el seu propi Project Manager, una figura que exercirà la interlocució directa de les empreses amb tots els departaments de la Generalitat implicats. I tot això sense oblidar el que anomenem 'after care', és a dir, l'ajuda també en moltes altres gestions no directament empresarials però sí molt necessàries com la busca de vivendes, col·legis, etc.”