Política

València liderarà la lluita contra el càncer amb la nova planta de prototeràpia en La Fe

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat noves inversions en matèria de Sanitat que milloraran la qualitat assistencial

1 minut

Uns metges a un hospital

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha protagonitzat, este dimecres, el primer Debat de Política General de la legislatura en Les Corts. Un debat en el qual el cap del Consell ha donat compte de les inversions realitzades en estes primeres 60 setmanes de mandat, i en el qual ha dedicat especial atenció a la Sanitat. Mazón ha posat l'accent en la revolució que ha dut a terme el govern del canvi en el sistema sanitari públic valencià i que ha sintetitzat en: reducció de les llistes d'espera; millors condicions laborals per als professionals sanitaris; noves infraestructures; i una aposta ferma per la salut mental i la prevenció i el tractament del càncer.

En este últim punt, el president de la Generalitat ha anunciat que, després de tres anys paralitzat, l'Hospital Universitari La Fe de València comptarà, per fi, amb una nova planta especialitzada en prototeràpia, una modalitat especial de radioteràpia que empra protons en lloc de raigs X i que, a més, permet un alliberament més localitzat de la radiació, una millor distribució de la dosi i, com a conseqüència, una menor irradiació de teixit sa circumdant.

Una nova infraestructura sanitària que suposarà una inversió de 50 milions d'euros: 25 milions aportats per la Conselleria de Sanitat i altres 25 milions que corresponen a l'equip mèdic donat per la Fundació Amancio Ortega. De fet, l'equip que albergarà esta futura planta de La Fe és una de les deu dotacions de prototeràpia que esta entitat ha cedit al Sistema Nacional de Salut.

Sens dubte, esta nova planta situarà a la Comunitat Valenciana "en la primera velocitat de la lluita contra el càncer a Espanya", ha recalcat Mazón. Així, el nou edifici, que començarà a funcionar en el segon semestres de 2026, tindrà 5491 metres quadrats i albergarà un búnquer de 351 metres quadrats de superfície. En esta nova planta de La Fe treballaran 100 especialistes – dels quals 61 seran treballadors de La Fe i 39 corresponen a noves incorporacions al centre – i atendrà pacients no sols de la Comunitat Valenciana, sinó de territoris limítrofs.

Visita de Carlos Mazón i el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, a l'Hospital La Fe

Este nou tractament estarà indicat per a pacients oncològics i tumors cerebrals, de cap i coll, medul·la espinal, pulmó, tumors oculars, sarcomes, entre altres. A més, també se centrarà a atendre pacients oncològics pediàtrics a causa de la seua menor irradiació en l'organisme del pacient.

No obstant això, no serà l'única mesura que implantarà el govern de Mazón en la prevenció i el tractament del càncer. De fet, el cap del Consell ha avançat que s'estan ultimant l'aplicació de la intel·ligència artificial per a la lectura de les mamografies en hospitals com La Fe i el Clínic de València o el General de Castelló; així com per al tractament del càncer de pròstata.

Reducció de les llistes d'espera

Durant el Debat de Política General, el president de la Generalitat ha posat el focus en el treball que s'ha dut a terme per a la reducció de les llistes d'espera. "Quan arribàrem al govern, 70.000 persones estaven en llista d'espera. Què vam fer? Injectar 55 milions d'euros en Atenció Primària i Quirúrgica per a millorar l'assistència sanitària dels valencians".

El resultat: una reducció del 60% en les llistes d'espera de prioritat 1, passant de 2.9678 persones el juny de 2023 a 1.058 persones enguany. A més, la llista de prioritat 2 també s'ha reduït un terç passant de 17.214 persones a 11.211.

No obstant això, Mazón ha detallat altres accions que entraran en funcionament a partir de 2025 per a millorar la qualitat assistencial. En este sentit, el president ha anunciat que, a partir del pròxim any, es podrà realitzar un contracte d'1 a 3 anys als MIR que acaben la seua residència als hospitals de la Comunitat Valenciana; que s'afegirà als 6,2 milions d'euros que es destinaran a millorar el conveni col·lectiu del personal investigador.

Finalment, el cap del Consell ha avançat que s'obriran tres centres d'atenció a la violència sexual en les tres capitals del territori valencià; així com la creació d'un anell radiològic que permetrà a qualsevol especialista accedir a totes les proves mèdiques, de manera àgil i eficaç, per a un millor diagnòstic.

Atenció a la salut mental

Finalment, Carlos Mazón ha posat en valor l'aposta que el govern autonòmic estan duent a terme per a l'atenció de la salut mental. En este sentit, ha avançat que s'invertiran 724 milions d'euros en tres anys per a la seua promoció i atenció; es crearan sis nous hospitals de dia de salut mental; i s'han creat 56 places de psicòlegs de nova creació perquè s'incorporen als centres educatius valencians, que se sumaran a la figura de la infermera escolar, que s'incorporarà al llarg d'este trimestre.