Política

El nou Consell de Mazón marca les primeres diferències amb el Botànic

Turisme passa a tindre Conselleria pròpia, Habitatge l'absorbeix la vicepresidència segona i presidència incorpora Transparència i Participació

1 minut

Presa de possessió dels nous consellers al costat del president, Carlos Mazón

El canvi en la Comunitat Valenciana és ja una realitat. Després de la presa de possessió dels nous consellers i conselleres aquest dimecres a la vesprada, el nou Govern de la Generalitat Valenciana comença a caminar amb l'objectiu d'impulsar una nova realitat post-Botànic.

El nou Consell, amb dues àrees menys que l'anterior, és paritari, amb cinc dones i cinc homes, i s'equilibra entre els càrrecs del Partit Popular, les propostes de Vox i les incorporacions amb un perfil tècnic.

El primer gran canvi respon a l'àrea de Turisme, que passa a tindre una Conselleria pròpia. A més, serà la mateixa presidència, a les mans de Carlos Mazón, la que assumirà les competències de Transparència i Participació, que perd el rang de Conselleria, a l'igual que Habitatge, que passa a la Vicepresidència Segona. Així mateix, Agricultura se separa de Medi Ambient, que incorpora les competències d'aigua i caça.

En el cas concret de Mazón, inclourà les competències d'anàlisis, prospectiva i projectes estratègics, relacions amb la Unió Europea, l'Estat, altres comunitats autònomes i Les Corts, comunicació i promoció institucional, administració local, relacions amb els mitjans, simplificació administrativa, participació i transparència, publicacions, representació i defensa en judici i assessorament en dret a la Generalitat.

Vicepresidències i càrrec de portaveu

En el cas de la Vicepresidència Primera, es confirma que Vicente Barrera, de Vox, encapçalarà l'àrea de Cultura, Promoció Cultural, Patrimoni Cultural i Esport. Després de culminar la seua carrera com a torero, la seua trajectòria professional li ha portat a gestionar empreses lligades a la indústria agroalimentària, el sector de la restauració i l'hostaleria i el món immobiliari.

Susana Camarero serà l'encarregada de gestionar la Vicepresidència Segona, que inclourà les àrees d'Igualtat, Serveis Socials i Habitatge. Concretament, dirigirà les competències sobre dependència, famílies, infància i adolescència, joventut, dona, persones migrants, diversitat funcional, i prestacions socials. Respecte a l'etapa del Botànic, se sumen les competències en habitatge i cooperació al desenvolupament. Camarero ha sigut diputada i senadora del PP i també secretària d'Estat de Serveis Socials entre 2014 i 2016. En l'actualitat, presideix la Confederació Nacional de Dones en Igualtat.

Una de les incorporacions més comentades ha sigut la de Ruth Merino, exsíndica de Ciutadans, que serà la portaveu del Consell i consellera d'Economia, Hisenda i Administracions Públiques, el departament del qual dependrà el finançament, així com el sector públic empresarial i fundacional. L'àrea assumeix competències que en l'anterior executiu mantenien tres departaments. Tècnica d'Hisenda, va assumir el càrrec de portaveu de Ciutadans després de la marxa de Toni Cantó en 2021, però va abandonar el càrrec a principis d'enguany després del seu desacord amb el procés de refundació del partit.

Les apostes de Mazón

L'aposta de Mazón en el nou Consell porta el nom de Nuria Montes, qui estarà al capdavant de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que tindrà seu a Alacant (Innovació) i València. Montes compta amb una àmplia experiència en el sector turístic autonòmic, sent secretària general de l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec) des de 1995. A més, ha participat en la creació de VisitBenidorm, una entitat publicoprivada de promoció turística, on actualment exerceix com a secretària.

Quant a la Conselleria de Sanitat, estarà dirigida per Marciano Gómez, especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Gómez ha tingut un destacat paper en la gestió sanitària, impulsant la col·laboració publicoprivada i la regulació de les guàrdies mèdiques en els àmbits d'atenció primària i hospitalària. A hores d'ara, ocupa el càrrec de director de l'àrea de Gestió Clínica Mèdica a l'Hospital Universitari La Fe.

La Conselleria d'Educació estarà a càrrec de José Antonio Rovira, home de confiança del president. Rovira és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i ha ocupat diversos càrrecs a la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat, així com a l'Ajuntament d'Alacant. Durant la X legislatura, va ser diputat en Les Corts i portaveu en la Comissió de Governació i Administració Local.

Per part seua, Salomé Pradas serà la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. Pradas ha exercit diversos càrrecs, com a directora general de Medi natural de la Generalitat i regidora de l'Ajuntament de Castelló. A més, ha tingut una destacada participació en la Comissió de Transports i ha sigut portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular.

Representants de Vox

Després d'aconseguir el pacte de govern, Vox comptarà amb tres membres en el Consell: Elisa Núñez i José Luis Aguirre, a més del vicepresident Vicente Barrera.

Elisa Núñez s'encarregarà de l'àrea de Justícia i Interior, la qual s'ha separat d'Administració Pública. És doctora en dret per la Universitat d'Alacant i ha sigut professora en la Universitat Catòlica de València en àrees com a Teologia, dret mercantil i societari, i delictes laborals. També ha exercit com a advocada i lletrada del torn d'ofici en matrimonial i penal del Col·legi d'Advocats de València. Té experiència en assessorament i programes d'integració de persones immigrants i estrangeres durant la VII legislatura de la Generalitat Valenciana.

Per part seua, José Luis Aguirre ha sigut diputat de Vox en l'anterior legislatura de Les Corts i ha treballat en temes relacionats amb l'Agricultura. A més, ha ocupat càrrecs com a vicepresident del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles, delegat de l'Orde de Malta a València i director-gerent de la Gran Associació de Beneficència.

Etiquetes: