La Generalitat Valenciana anunciava, el mes de novembre passat, que el pròxim curs escolar (2024-2025) incorporaria la figura de la infermera escolar en un ambiciós pas cap a una atenció integral de la salut en l'àmbit educatiu. Una iniciativa que no sols busca garantir una resposta immediata davant urgències mèdiques, sinó que també té com a objectiu principal treballar en la millora de conductes relacionades amb la salut a llarg termini, marcant així una fita significativa en l'atenció sanitària de la Comunitat Valenciana.
Amb una inversió de 15 milions d'euros, la previsió és que el curs escolar en la Comunitat Valenciana arrancada amb 300 infermeres escolars que atendran els centres educatius adscrits a cada centre de salut. Així, a més de l'atenció assistencial, les infermeres escolars desenvoluparan programes diaris per a atendre pacients crònics, com, per exemple, l'administració d'insulina a escolars diabètics o tractaments a al·lèrgics o epilèptics. També impartiran programes d'educació per a la salut, abordant temes com a alcoholisme, drogues, agressions, malalties de transmissió sexual o hàbits saludables.
Com ha explicat María Luz Gascó, secretària autonòmica de SATSE Comunitat Valenciana, a este diari, "la figura de la infermera escolar la portem reivindicant des de fa anys. Era discriminatori que els centres concertats tingueren infermera escolar perquè la paga l'AMPA, o que alguns col·legis públics també comptaren amb esta figura perquè la costejava el mateix ajuntament".
Des de SATSE creuen que "l'adopció d'hàbits de vida saludables es fa des de la infància. A més, s'ha notat un augment de xiquets amb malalties cròniques que cal atendre, i no té sentit ni que el xiquet haja de perdre classe o que calga telefonar als pares perquè, per exemple, li mesuren la glucèmia i li posen la injecció; i tampoc pot ser, que el guanyem per sentència, que eixa responsabilitat recaiga en els mestres".
"L'obesitat infantil a Espanya s'ha incrementat considerablement en els últims anys, en part per la mala alimentació i la falta d'exercici físic; però també la iniciació al sexe es realitza en edats cada vegada més primerenques, que pot comportar a la contracció de malalties de transmissió sexual o a embarassos en adolescents no desitjats", expliquen des de SATSE. Per tant, el sindicat reivindica la necessitat d'incorporar la infermera escolar en tres actuacions: el tractament de la malaltia aguda i en malaltia crònica i en l'educació per a la salut.
I és que com puntualitza Gascó, "si els xiquets adquirixen hàbits d'higiene correctes, hàbits alimentosos saludables i saben cuidar la seua salut, tindrem adults sans, i això suposa un estalvi a la Sanitat".
Un punt de vista que també compartix des de FAMPA (Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de la Província de València). Com assenyala el seu president Rubén Pacheco, "portem reclamant la infermera escolar durant 25 anys. Pensem que serà molt positiu, però, així i tot, 300 infermeres per a tots els centres de la Comunitat Valenciana es fa molt curt".
Una infermera per cada centre educatiu
Tant SATSE, com FAMPA consideren que l'ideal és comptar amb una infermera escolar per cada centre educatiu. Des de fet, com apunta la portaveu del sindicat d'Infermeria, "seria l'única manera de poder portar una atenció cronificada i diària al xiquet, però seria una utopia que pretenguérem que hi haguera una infermera per cada centre educatiu públic perquè són molts centres i ni hi ha pressupost ni suficients infermeres per a això. Però bo, és un pas més que les altres conselleries no havien fet perquè no creien en esta figura, i esperem que es vaja implementant a poc a poc fins a arribar a una infermera per cada centre educatiu".
El mateix assenyala Pacheco, ja que miren amb escepticisme com "una mateixa infermera podrà atendre una població de 15.000 persones aproximadament". Així i tot, estan d'acord que "és un avanç". "Este model itinerant no ens convenç molt, però és una manera de començar".
Les previsions són que estes 300 infermeres escolars s'incorporen a partir de setembre, quan s'inicia el curs escolar. No obstant això, ni FAMPA ni SATSE tenen coneixement de com va el procediment. "Esperem que es pose en marxa al setembre perquè, en cas contrari, seria tant un incompliment per part de la Conselleria, com del partit que la dirigix, que també el portava en el seu programa electoral", ha conclòs la secretària autonòmica de SATSE
Així mateix, el pla contempla la creació d'una comissió educativa sanitària composta per coordinadors de centres de salut i directors d'escoles, que avaluarà la qualitat i detectarà incidències al llarg del curs. Esta col·laboració interdisciplinària pretén garantir l'efectivitat i millora contínua del programa.
La incorporació d'infermeres escolars en el sistema educatiu valencià representa un pas significatiu cap a una atenció integral de la salut. Amb una visió a llarg termini, esta mesura no sols aborda urgències mèdiques, sinó que també s'enfoca en la promoció de la salut i la prevenció de malalties, marcant una fita en el benestar de la ciutadania valenciana.
Amb la col·laboració entre educació i salut, s'espera una transformació profunda que impacte positivament en la societat.