El Museu de les Ciències es proveirà d'energia solar gràcies a la instal·lació de plaques de paviment fotovoltaic de vidre en les volades exteriors que donen a les façanes nord i sud de l'edifici. També es van renovar equipaments per a la millora en climatització i il·luminació de manera que siguen més eficients.
El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Antonio Torres, ha destacat que el Museu de les Ciències "es convertirà en un dels primers edificis públics a emprendre aquestes mesures per a un funcionament més sostenible". Un dels objectius principals del pla estratègic de la Ciutat de les Arts i les Ciències és convertir el complex en referent a nivell nacional i internacional en sostenibilitat. "Amb la licitació de les obres de climatització- ha continuat Antonio Torres- s'inicia eixa primera etapa per a convertir-nos en referent en la lluita contra el canvi climàtic".
Totes aquestes actuacions s'escometran gràcies a l'aposta de la Generalitat Valenciana per la utilització de les energies renovables i al conveni signat entre el Consell i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MTMAU) per a l'execució del Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP) dotat amb fons europeus Next Generation EU, assignats al Mecanisme de Recuperació i Resiliència.
La Ciutat de les Arts i les Ciències ha aprovat la contractació de les obres de millora energètica del Museu de les Ciències vinculats al citat programa PIREP, publicada en el Diari Oficial de la Unió Europea (2022/S 103-287741) i Plataforma de Contractació del Sector Públic, el 30 de maig de 2022.
Sobre aquest tema, Antonio Torres ha explicat que aquesta contractació "obeeix al fet que les condicions actuals de climatització del Museu presenten mancances difícils de corregir amb la maquinària actual en quedar obsoleta el que dificulta el confort climàtic en diverses zones del Museu, especialment a l'estiu".
En aquest sentit, el director de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha indicat que alguns dels equipaments són "encara els originals amb un ús ja amortitzat i que no ofereixen en l'actualitat el rendiment adequat". El Museu de les Ciències és un dels més grans d'Espanya "i amb la maquinària actual tan obsoleta és incapaç de fer front a les necessitats".
Amb aquesta contractació "es busca millorar l'eficàcia energètica amb nous equipaments i maquinàries de baix consum", ha assenyalat. Així, s'aprofitarà la ventilació natural i l'extracció contínua de l'aire sobrecalfat de l'interior, implantant solucions d'arquitectura bioclimàtica, la qual cosa permetrà estalviar energia. En les volades exteriors "s'instal·laran 4.000 plaques solars que ocuparan una superfície superior a 2.500 metres quadrats" ha explicat el director general.
La contractació compta amb dos lots. D'una banda, la millora de la climatització i enllumenat del Museu, amb un import de 10.359.754 euros (IVA inclòs) i, d'altra banda, les obres de generació fotovoltaica en les volades exteriors del Museu, per un import de 3.141.267 euros (IVA inclòs). El termini de presentació de les ofertes és l'1 de setembre de 2022 a les 14 hores.
Quant als terminis d'execució, s'estipulen 18 mesos en el primer lot, mentre que en la instal·lació de panells solars el termini és de 12 mesos. Sobre aquesta última actuació, les obres previstes inclouen la retirada del paviment en totes dues volades (que superen els 2.500 metres quadrats de superfície exterior) i la substitució d'aquest per panells solars vidre que es convertiran així en una font d'energia renovable per al Museu de les Ciències.
Amb l'execució de les intervencions incloses en aquesta contractació s'aconseguirà reduir un 30% del consum energia primària no renovable del Museu de les Ciències, que és també un dels requisits exigits pel Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP), suposant així un estalvi en la despesa energètica de l'edifici.