Montes trasllada als municipis turístics les novetats del decret de vivendes d'ús turístic que "evitarà l'especulació d'esta activitat"

Guardar

La consellera Nuria Montes
La consellera Nuria Montes

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha traslladat als municipis turístics de la Comunitat Valenciana que un dels aspectes clau de la nova normativa de regulació de l'ús turístic de les vivendes en la qual està treballant el Consell, i que està prevista aprovar a la fi d'este mes de juliol, és evitar l'especulació amb esta mena de vivendes.

Per a això, la titular de Turisme ha remarcat que el que es pretén és "fer dependre l'habilitació de vivenda d'ús turístic al titular de la vivenda", de manera que, "si eixa vivenda s'embene a tercers, decaiga eixa habilitació i s'haja de sol·licitar una nova per part del nou titular".

Així s'ha pronunciat Nuria Montes després de la reunió celebrada este dijous a València, que ha congregat a alcaldes, regidors i tècnics de turisme d'un total de 34 municipis turístics de la Comunitat, a més de representants dels patronats provincials de turisme i de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). L'objectiu ha sigut donar a conéixer les principals novetats del nou decret llei regulador de l'activitat de les vivendes d'ús turístic en la Comunitat Valenciana.

Una norma, que segons el parer de la consellera és fruit del consens amb el sector i els municipis, "a diferència del Botànic, especialista en la crispació turística", ha afegit.

En este context, Nuria Montes ha recordat que "l'actual Consell està treballant també en el marc de simplificació administrativa". Així, ha explicat que "per a evitar col·lapses als ajuntaments per l'emissió dels informes de compatibilitat urbanística, treballem perquè estos puguen ser substituïts o complementats amb els informes de les entitats col·laboradores en matèria urbanística o ECUV, com ocorre en una altra mena de llicències".

Així mateix, una altra de les novetats ja anunciades, és que la nova normativa cedirà competències als ajuntaments per a establir limitacions proporcionades, pel que fa al nombre màxim de vivendes d'ús turístic per edifici, sector, àmbit, àrea o zona. Estes limitacions hauran d'obeir a criteris clars, inequívocs i objectius, als quals s'haja donat deguda publicitat amb anterioritat a la seua aplicació.

A més, la nova norma inclourà l'obligació de fer constar l'adreça postal i el número d'inscripció en el Registre de Turisme Comunitat Valenciana en tota mena de publicitat que els anuncie.

Una altra de les novetats serà aportar el número de referència cadastral, per a això es donarà un termini extraordinari per a aportar esta referència fins al 31 de desembre d'enguany, transcorregut este termini, els no aportats seran baixa definitiva.

Cal destacar que estes noves mesures que arreplega la modificació de la normativa de vivendes turístiques del Consell, perseguixen entre altres aspectes, contribuir a millorar la seua regulació, contribuint així a la lluita contra l'economia submergida i controlar el moviment de la turismofòbia.

Pedagogia per a evitar la turismofòbia

Sobre este tema, la consellera ha volgut incidir en la necessitat de lluitar contra la turismofòbia, destacant la necessitat que "tots fem pedagogia per a evitar que esta tendència, que ja s'està produint en altres comunitats, arribe fins a la Comunitat Valenciana i afecte una indústria fonamental per a nosaltres, que genera el 16% del PIB".

Per a Montes "esta és una indústria que s'exercix de manera responsable i sostenible", per la qual cosa ha advocat per "fer front amb dades i arguments de pes a estos moviments interessats".

Destacats