Política

"Montcada es convertirà en una ciutat capdavantera a nivell industrial i tecnològic però sense perdre la seua essència"

Parlem amb Amparo Orts i Álvaro Gonzalvo, alcaldessa i vicealcalde de Montcada sobre els projectes de present i futur per a la ciutat

1 minut

Amparo Orts i Álvaro Gonzalvo, alcaldessa i vicealcalde de Montcada

Amparo Orts (PSPV-PSOE) i Álvaro Gonzalvo (Compromís) governen, per primera vegada, en coalició a l'Ajuntament de Montcada. Una unió que els ha permés tirar avant projectes que estaven anys bloquejats, i que repercutiran en la millora del dia a dia dels veïns i veïnes de la ciutat; però també treballar per a avançar cap a la Montcada del futur: una ciutat amable, sostenible, amb un creixement de població controlat però que, sobretot, no perda eixa essència de poble que tant el caracteritza.

Hui, a València Extra, parlem amb Amparo Orts i Alvaro Gonzalvo, alcaldessa i vicealcalde de Montcada sobre els projectes de present i futur per a la ciutat.

Quin balanç feu d'este primer any de legislatura governant en coalició?

Amparo Orts: Per a mi, és un balanç molt positiu. El fet de tindre majoria absoluta entre els dos grups ens ha permés realitzar accions molt importants per a la ciutat de Montcada. Per exemple, hem aprovat el pressupost municipal més alt de la història de Montcada, valorat en més de 17 milions d'euros.

Álvaro Gonzalvo: Sí, des de Compromís també fem una valoració molt positiva. Veníem de governs en minoria i, ara, hem pogut tirar avant qüestions que estaven bloquejades, com el pressupost de neteja i altres projectes que eren necessaris per a la ciutat de Montcada. A més, la relació és molt bona i hi ha molta coordinació en l'equip de govern, encara que siguem dues forces polítiques diferents.

Quines són les principals accions que heu dut a terme en este primer any de coalició?

Amparo: Una de les accions fonamentals era el tema de la neteja. Nosaltres tenim una mercantil que depén íntegrament de capital municipal. Llavors, tenia un pressupost destinat que era necessari ampliar per a poder incorporar més personal i canviar tota la maquinària de neteja. Per tant, hem aconseguit aprovar dins del mateix Consell de la mercantil un pressupost nou incrementant-lo en 600.000 euros que, després, s'ha vist reflectit en el pressupost municipal. És una de les realitats que, en pocs mesos, veurà la llum perquè, en estos moments, s'està incorporant el nou personal gradualment i, a més, comptarem amb eixa nova maquinària que millorarà significativament la neteja a la ciutat.

Álvaro: A més, hem executat altres inversions, com un pla d'asfaltatge, el pressupost del qual hem doblegat fins a aconseguir els 600.000 euros; però també actuacions en matèria d'Urbanisme, Comerç o Economia que afecten el dia a dia dels veïns i veïnes. Inversions que hem aconseguit desbloquejar i que van en la línia de crear una Montcada més amable i sostenible. Els dos partits estem convençuts que Montcada ha de transitar cap a una ciutat del futur enfront de les altres ciutats governades per PP i Vox que continuen amb eixa idea que les ciutats han de ser per als cotxes i no per a les persones. I en este sentit, vull destacar una acció que hem desbloquejat, com la bonificació per la instal·lació de plaques solars. Este és només un exemple dels molts projectes que estan per vindre.

Amparo: I seguint el que ha dit Álvaro, en estos moments, s'aplica una reducció del 95% en la taxa de l'ICIO per la instal·lació de plaques solars i, a més, totes aquelles persones que hagen instal·lat plaques solars des del 2021, veuran reduït l'IBI en un 50%. Per tant, és una mesura molt bona per a la ciutadania que arriba directament a les seues butxaques. Així mateix, estem redactant l'ordenança per als vehicles elèctrics perquè totes les persones que aposten per esta mena de mobilitat tinguen un descompte molt important en l'impost de circulació. Creiem en eixa Montcada amable i, per això, també estem construint aparcaments públics i gratuïts perquè la gent que ens visite puga aparcar i recórrer la ciutat caminant.

A més, esteu donant un impuls molt important a les àrees industrials, quines accions s'estan desenvolupant?

Amparo: El més important que estem duent a terme és la instauració de les Entitats de Gestió i Modernització (EGM), que permetrà un treball coordinat entre els propietaris de sòl dels polígons i el consistori per a aconseguir eixa excel·lència en les nostres zones industrials. Fins ara era un tema molt difícil perquè no estàvem associats al cent per cent i era molt complicat reclamar a alguns propietaris el mateix que li demanàvem a uns altres a través de l'Associació d'Empresaris que existix a Montcada. Llavors, ara, ja tenim per registre d'entrada tota la documentació necessària per a aprovar per ple la instauració de l'EGM del polígon II, i ens hem posat ja a treballar per a aconseguir la del polígon I i la del III.

Independentment d'això, hem aprovat, en l'últim ple, el PAI d'ampliació del polígon III, que portava 20 anys bloquejat, i amb el qual aconseguirem que moltes empreses capdavanteres s'instal·len a la ciutat de Montcada, ja que és una zona molt atractiva per la seua bona connexió entre el port de Sagunt i el de València. Pensem que marcarà un abans i un després per a la ciutat.

Álvaro: Per complementar el que ha explicat Amparo, des de l'Ajuntament s'estan realitzant, a més, inversions – tant amb fons propis, com de Conselleria i de l'IVACE – per a crear polígons atractius a través d'inversions en lluminàries, en zones verdes o en seguretat, que és el que ens demanaven els empresaris de les àrees industrials.

I quant al tema del polígon III, l'Ajuntament de Montcada ha fet un esforç brutal, a nivell tècnic, per a tirar avant tot el procés d'urbanització de la zona i l'aprovació d'una modificació del Pla Parcial. És important destacar que esta zona serà vital tant per a l'activació econòmica de la Comunitat Valenciana, però sobretot, per a la de la ciutat de Montcada, ja que moltes empreses ja han manifestat la seua intenció d'instal·lar-se ací. I això també fa que ens hàgem d'enfrontar a nous reptes, perquè, cada vegada, Montcada haurà d'acollir a més gent, ja que es posicionarà com una ciutat capdavantera a nivell industrial i tecnològic a l'altura d'altres grans ciutats com Sagunt.

Polígon industrial de Montcada

Ja s'ha confirmat que la multinacional nord-americana Edwards Lifesciences s'instaurarà a Montcada, quin impacte tindrà sobre la ciutat?

Amparo: Des del consistori, com bé ha dit Álvaro, hem hagut d'executar eixa modificació del Pla Parcial per a començar amb la reurbanització de la zona perquè, en un futur, esta empresa puga instal·lar-se a la nostra ciutat. Edwards Lifesciences generarà prop de 1.600 llocs de treball, en la seua fase inicial; que augmentarà fins als 4.000. Perquè no és només l'empresa Edwards la que s'instal·larà, sinó altres empreses que s'instal·laran al voltant i que seran els seus subministradors. Ens van contar que havien estat estudiant altres llocs per a la seua implantació, fins i tot d'altres països, però que, finalment, havien triat Montcada per moltes qüestions, com el clima o l'amabilitat de la gent.

Álvaro: Això ha sigut un treball de formigueta. Hi ha hagut un esforç molt gran tant a nivell polític a l'hora de negociar, com a tècnic per a generar eixe ecosistema que ha facilitat la instal·lació d'esta i altres empreses. Per tant, des d'ací vull agrair el treball realitzat tant per l'Oficina Tècnica, com al regidor d'Urbanisme, José Espla. Tot això ens motiva a continuar treballant en el desenvolupament del polígon III, perquè, d'una banda, crearan nombrosos llocs de treball estables i de qualitat; però també ens enfronta al repte de la vivenda pel creixement de població que es preveu amb la instal·lació de totes estes noves empreses. Així i tot, volem deixar clar que Montcada està preparada per a afrontar-ho.

També el comerç local és un punt clau per a l'economia local, de quina manera s'està impulsant?

Álvaro: Com a regidor de Comerç, creiem que és important posar en valor el comerç local de la nostra ciutat. Montcada és una ciutat gran (25.000 habitants), és una ciutat que continuarà creixent en els pròxims anys, però no volem perdre eixa essència de poble, eixe comerç tradicional i eixa atenció directa als veïns i veïnes. Per això, posarem en marxa, un any més, la campanya de Bons Comerç. Estem parlant de 180.000 euros de fons propis que, a més, generen un efecte multiplicador. És a dir, esta campanya va tindre un impacte de més de mig milió d'euros en el comerç local. A més, llancem altres accions com la Nit Oberta, que servix de promoció i difusió dels seus productes; o la Fira del Stock que, per primera vegada en la història, va comptar amb una zona d'hostaleria. Finalment, en estos moments, estem treballant en una Fira del Comerç perquè la ciutadania de Montcada conega tot el teixit comercial de la ciutat; i durem a terme accions que permeten als comerços adaptar-se a les noves formes de compra a través de la digitalització dels establiments.

Parlant d'ocupació, Montcada porta quatre mesos consecutius amb xifres que reflectixen un important descens de la desocupació, quina és la clau?

Amparo: Crec que és una qüestió de la reactivació econòmica de la ciutat, que genera un impacte important en diferents àmbits. La indústria, el comerç que funciona molt bé i que genera la contractació de més personal o la ciutat universitària que està generant la creació de noves residències i hotels... En definitiva, tots estos factors repercutixen directament en l'ocupabilitat de les persones que viuen ací. De fet, pensem que en qüestions de mesos, ens trobarem amb una taxa de desocupació baixíssima, el 5%, que ja es considera plena ocupació. En estos moments, la taxa de desocupació està en el 7% i continua baixant. Montcada va tindre un bloqueig molt important durant molts anys, a causa del deute tan gran que tenia l'Ajuntament. Eixe temps ha passat, i estem en el camí de la responsabilitat, de la llum i de les inversions.

Amparo Orts, alcaldessa de Montcada

Tota esta transformació de la ciutat de Montcada es traduirà, com heu comentat, en un creixement de la població, està preparada per a ampliar el parc de vivenda?

Amparo: Montcada és una ciutat que té un creixement controlat. A nivell de planejament urbà, disposem de solars que es podran destinar a vivenda, i altres que deixarem per a la creació de noves dotacions, com el desenvolupament de les zones verdes del pulmó de Montcada. Llavors, tenim capacitat per a créixer, però de manera controlada i sostenible per a mantindre la nostra essència de poble.

Álvaro: Clar, al final es tracta de conjugar la protecció del territori, de l'horta, amb el desenvolupament urbanístic. Llavors, nosaltres, d'una banda, incrementem l'oferta de vivenda, per exemple, amb la construcció de residències d'estudiants que contribuïx a destensar eixe problema d'accés a la vivenda; però també exigim al govern autonòmic que declare Montcada ciutat tensada i que regule els preus de la vivenda. A més, cal recordar que, a Montcada, hi ha 54 vivendes que són propietat de la Generalitat des de 2022 i que demanem que es rehabiliten per a fer-les habitables.

Amparo: Sí, perquè al final, els eixirà molt més barat rehabilitar estes vivendes que construir noves edificacions a través d'eixe Pla Viu que, encara que estem adherits, no tenim molta confiança.

En un moment en el qual el valencià sembla que és apartat a una segona posició, l'Ajuntament de Montcada no sols ha aprovat la toponímia de Montcada, sinó que s'han llançat ajudes als comerços per a la promoció del valencià...

Álvaro: Sí, una de les primeres accions va ser aprovar la doble denominació: Moncada / Montcada, avalada a més pels informes de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Ara és el Consell de la Generalitat Valenciana el que ha de resoldre, esperem que de manera positiva, esta anomalia històrica que no s'ajustava a la realitat del valencià.

I quant a la promoció de valencià, és cert que vivim anys de desgast i poc ús del valencià, i pensem que les administracions han de jugar un paper crucial a l'hora de promocionar la llengua. Nosaltres ho fem, per exemple, a través d'estes ajudes del 50% del cost per als comerços que vulguen canviar la seua cartelleria, rètols, bosses, etc. al valencià; però també hem impulsat altres accions, com la Setmana de la Llengua, la Fira del Llibre en Valencià; i s'està fent una difusió molt important, a nivell cultural, d'artistes valencians que molts d'ells han sigut censurats per la Generalitat. Per a nosaltres, és molt important que la llengua que parlen els veïns i veïnes de Montcada continue viva.

Álvaro Gonzalvo, vicealcalde de Montcada

Quins projectes de futur es posaran en marxa a Montcada?

Amparo: Hem aprovat, enguany, prop de 5 milions d'euros en inversions per a la ciutat, que milloraran el dia a dia dels veïns, com el pla d'asfaltatge; o un pla d'il·luminació valorat en 400.000 euros per a continuar amb la renovació lumínica de la ciutat per a adequar-la a la normativa europea i que estiga il·luminada correctament. També apostarem per la renovació de la jardineria i els parcs infantils. I per descomptat, com un dels projectes grans de la ciutat, que a més és un compromís de govern, serà la construcció d'un Auditori que volem que siga bonic, però sobretot, funcional; i en el qual es podrà incorporar un circuit de teatre per a continuar donant vida a la cultura de la ciutat.

Álvaro: Sí, de fet volem que tot el procés de la construcció de l'Auditori siga participat. Per a això, crearem una comissió entre la part tècnica de l'Ajuntament i tots els agents implicats en l'ús de l'Auditori perquè siga un projecte funcional i útil per a tots ells. A més, volem anunciar que ja tenim destinada una partida per a la redacció del projecte de l'Auditori. D'altra banda, executarem altres projectes importants com la renovació del Mercat Vell de Montcada, que és un espai emblemàtic per a la nostra ciutat, i on ja tenim encarregada la redacció de projecte per a la seua rehabilitació; actuacions de conversió en zona de vianants per a crear una ciutat més amable; i per descomptat, destacar la recent inauguració del Museu de la Fàbrica de la Seda, un museu viu, que seguix en funcionament, i que obri les seues portes perquè la gent el puga visitar.

D'ací a la fi de legislatura, com voleu que haja evolucionat Montcada?

Amparo i Álvaro: Busquem una Montcada amable, sostenible i activa. En definitiva, que hàgem posat la primera pedra per a caminar cap a una ciutat del futur sense perdre la nostra essència.