El centre de València s'ha convertit este dissabte en un clam popular contra la pujada del preu del lloguer i la pressió turística. Sota el lema "Acabem amb el negoci de l'habitatge i el territori", unes 4.000 persones, segons les primeres dades oferides per la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana, s'han manifestat per a exigir que la ciutat "deixe de ser un negoci i torne a ser un lloc habitable".
La mobilització, impulsada pel moviment 'València no està en venda', format per prop de 200 col·lectius i associacions, ha arrancat a les 19 hores des dels quatre punts cardinals. Aix
Al llarg del recorregut s'han succeït càntics com "València no està en venda", "Cases per viure, no per sobreviure" o "Si no baixen els lloguers, cremarem l'Ajuntament". Així mateix, es van sentir claus agitades com
Crítiques al model turístic i urbanístic
Una de les portaveus del moviment, Sara Cerón, ha explicat que la plataforma torna a mobilitzar-se perquè la situació "empitjora" mentre les mesures institucionals continuen sent "insuficients". En este sentit, ha criticat la derogació de la taxa turística i ha denunciat l'impacte del turisme massiu, especialment en el centre de València.
"Les polítiques d'expansió urbanística i turística estan posant en perill la zona periurbana", ha lamentat. Al mateix temps ha emfatitzat que la situació és "insostenible" i ha destacat que "s'està expulsant al veïnat i destruint el comerç local". És per això que, de la mateixa manera, ha exigit a l'Estat i la Generalitat mesures "més contundents" i ha insistit en la necessitat de " regular el preu del lloguer".
En esta línia, María Alandes, una altra de les portaveus ha llançat un missatge directe a les administracions públiques: "Cal triar. No es pot estar amb els especuladors i amb la ciutadania al mateix temps". Alandes ha alertat que els preus del lloguer han pujat un 150% en l'última dècada i que "la situació, lluny de millorar, s'agreuja".
Més de 3.600 desnonaments en la Comunitat
En paral·lel, Pablo Ramos, un altre dels integrants del moviment, ha aportat les xifres que il·lustren la urgència del problema: més de 3.610 desnonaments en la Comunitat Valenciana en el que va d'any. Ramos ha asseverat que lleis com la del tanteig i retracte no s'estan aplicant perquè "molesten" als grans propietaris, fons voltor i rendistes que "estan especulant amb els habitatges", assegura.
Entre els assistents, també s'ha escoltat testimoniatges que reflectixen la preocupació generalitzada. María ha demanat canvis legals que faciliten l'accés a un habitatge digne. Carmen, de 76 anys, ha carregat contra l'especulació immobiliària: "Cal fer costat als joves. No hi ha dret al que està passant". Esther ha reclamat que es frene la "compra massiva de pisos per part de grans societats i es limiten els pisos turístics".
Esta protesta multitudinària a València s'emmarca en una jornada de mobilitzacions convocades en més de 40 ciutats d'Espanya, incloent també Alacant i Castelló. En totes elles, el missatge va ser el mateix: l'habitatge ha de ser un dret, no un negoci.