Mazón: “La transició a una economia descarbonitzada serà efectiva i real si és ambiciosa, justa, i equilibrada amb el territori, les empreses, les persones i el medi ambient”

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón
El president de la Generalitat, Carlos Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que la transició a una economia descarbonitzada és “inajornable” i ha recalcat que serà efectiva i real “solament si és ambiciosa, justa i equilibrada amb el territori, les empreses, les persones i el medi ambient”.

Així ho ha assenyalat durant l’obertura de la Jornada de Sostenibilitat i Plantes Fotovoltaiques a la Comunitat Valenciana, organitzada per la UNEF, Unión Española Fotovoltaica, per a fomentar el desenvolupament i la integració de l’energia solar en el marc d’una transició energètica justa i sostenible.

En la seua intervenció, Carlos Mazón ha indicat que l’aposta del Consell per la descarbonització de l’economia i l’autonomia energètica “és estratègica” i ha subratllat “el canvi” produït en la Comunitat en matèria d’energies renovables.

En este sentit, ha lamentat “la pèrdua de temps” en l’àmbit energètic en els últims anys ja que “la nostra regió ha sigut la que menys autonomia energètica ha obtingut i la que menys energia sostenible ha generat”. Així, ha explicat que en deu mesos “este Consell ha autoritzat 600 megues d’energia fotovoltaica mentres que en l’última legislatura l’anterior executiu va autoritzar 426 megues”.

El cap de l’executiu valencià ha assenyalat que la Comunitat Valenciana “està liderant el debat nacional cap al canvi energètic i vol protagonitzar el canvi passant a l’acció”.

Així, ha fet referència a la posada en marxa d’una administració “més amable amb l’emprenedor i còmplice amb qui vol generar ocupació i riquesa” a través d’un desenvolupament equilibrat i sostenible. Igualment, ha destacat la reducció de tràmits i burocràcia com una altra de les principals prioritats del Consell per a aconseguir “una administració més ràpida i àgil”.

En esta línia, ha reivindicat l’aprovació del decret llei del Pla Simplifica que “reformarà, reduirà o eliminarà prop de 90 textos normatius vigents a la Comunitat Valenciana”, al mateix temps que ha assenyalat que “és un pla que anirà evolucionant i renovant-se de la mà dels nostres sectors”.

Igualment, Carlos Mazón ha expressat que “cap empresa tornarà a desistir del seu projecte empresarial en esta terra pels dilatats ritmes de tramitació de la burocràcia administrativa” i ha manifestat la seua obstinació perquè la iniciativa raonable i ajustada a les condicions que s’exigisquen “no torne a quedar-se atrapada entre canvis normatius, disputes partidistes i traves administratives”.

Així mateix, ha mostrat la seua aposta per aprofitar “eixa realitat d’integració empresarial, de generació de pols industrials i tecnològics” per a generar riquesa i guanyar capacitat geopolítica en matèria energètica.

Carlos Mazón ha ratificat la seua aposta per aprofitar els avantatges competitius que oferixen les renovables per a una reindustrialització i ser més independents energèticament. D’esta manera, ha manifestat que “l’única independència que ens interessa és l’energètica que ens permeta produir tot el que necessitarem amb el nostre creixement sostenible”.

En este sentit, ha apuntat que “el desenvolupament sostenible fa que el creixement s’optimitze, accelere i siga més productiu per a ajudar-nos cap a la sobirania energètica de la Comunitat Valenciana”.

Així mateix, el cap del Consell ha apel·lat al suport “dels que més saben i al rigor dels tècnics”, al mateix temps que ha advocat perquè la transició es faça de manera respectuosa amb el medi ambient.

L’impacte de les energies renovables

Carlos Mazón ha defés la contribució de la fotovoltaica a la sostenibilitat ambiental i en el pla social i industrial. Per al president, el desenvolupament de fonts d’energia alternatives “generarà importants efectes d’atracció” en sectors molt diversos, com la indústria, la construcció, el sector agrari, el transport, i les universitats i centres d’FP que formaran professionals.

Al seu juí, ser més competitius energèticament “ens proporciona més seguretat de subministrament, preus baixos de producció, més rendibilitat i oportunitats per a tots”.

Així mateix, ha indicat la necessitat de modernitzar el nostre sistema productiu cap a una economia més neta, unes ciutats més intel·ligents i una indústria més descarbonitzada i eficient, a través de projectes que donen un benefici per a la comunitat local “però que també complisquen els més alts estàndards de respecte a la biodiversitat”.

De la mateixa manera, ha assenyalat que “seria imperdonable que una terra amb les condicions com les de la Comunitat acabara ocupant una posició marginal o dependent d’altres territoris en el tauler energètic”.

El president de la Generalitat ha estat acompanyat en esta jornada pel president d’UNEF, Rafael Benjumea i la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, entre altres autoritats.

Arxivat a:

Destacats