El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha subratllat l'avanç de la Comunitat Valenciana en generació de riquesa i ocupació en l'últim any durant la Nit de l'Economia Valenciana, al mateix temps que ha exigit un finançament just "que no amenace la nostra economia".
Carlos Mazón ha apel·lat a la unitat per a "arribar fins on faça falta" i resoldre l'infrafinançament que patix la Comunitat, a més de recordar la necessitat d'"ingressar el mínim que li correspon" al nostre territori per a continuar prestant els serveis públics que es mereixen els ciutadans i continuar fent costat al nostre teixit productiu.
Per tot això, ha reclamat un "nou sistema de finançament just amb el nostre territori", la urgència d'un fons d'anivellament transitori per a equipar-nos amb la resta de les autonomies mentre no es duga a terme la reforma del finançament, a més d'una "reducció del deute sense cap contraprestació que defense l'autogovern de la Comunitat".
En el seu discurs, el cap del Consell ha posat de manifest diversos indicadors que demostren que "no poques coses de l'economia valenciana han canviat per a bé".
En este sentit, ha remarcat la generació de 97.000 nous llocs de treball en l'últim exercici, amb un augment del 4,3 %, "la qual cosa suposa el doble de la mitjana nacional" i ha destacat el nostre territori com "la locomotora de l'ocupació a Espanya" en crear un de cada quatre nous llocs de treball.
Igualment, s'ha referit a les més de 2,1 milions d'afiliacions a la Seguretat Social registrades al juliol i al lideratge de la Comunitat en la incorporació de dones i joves al mercat laboral en l'últim any, amb més de 60.000 i 32.000 respectivament. En referència als autònoms, ha assenyalat "el rècord històric" aconseguit al juny amb 374.223 persones "que no se superava des de març de 2008".
Carlos Mazón ha apuntat que este dinamisme econòmic també es reflectix en la creació d'empreses, que al juliol va aconseguir la xifra de 153.621 i ha remarcat el superàvit comercial de 1.717 milions d'euros en el primer semestre de 2024 que convertix a la Comunitat com "la segona regió més exportadora d'Espanya".
De la mateixa manera, ha incidit en l'atracció d'inversions al nostre territori per valor de més de 7.275 milions d'euros en l'últim any que suposarà la creació de més de 9.200 ocupacions.
Així mateix, ha assegurat que "encara queda molt de marge de millora" gràcies a les mesures posades en marxa per la Generalitat com la rebaixa de la pressió fiscal, la simplificació administrativa i a les pròximes reformes legislatives, com la Llei d'Urbanisme, el PATIVEL, la nova Llei de Costes o la Llei de l'Horta "en les quals es continuarà facilitant la inversió productiva" des de l'equilibri.
Atenció i suport al teixit productiu
El president s'ha compromés a continuar desenvolupant el Pla Simplifica, la rebaixa d'impostos i altres mesures "per a potenciar la competitivitat del teixit productiu amb la finalitat de crear riquesa i ocupació".
En este sentit, ha ratificat el seu compromís amb el sector primari i industrial "per a superar una etapa de profunds canvis estructurals" i ha remarcat la inversió de la Generalitat de 240 milions d'euros fins a 2025 per a l'agricultura, ramaderia i pesca, així com els avanços en la descarbonització del sector gràcies a les energies fotovoltaiques.
Estratègia de Reindustrialització de la Comunitat Valenciana
El president també ha ressaltat "l'ambició" de la nova Estratègia de Reindustrialització de la Comunitat Valenciana elaborada al costat dels sectors més rellevants del nostre teixit empresarial i en la qual s'han identificat 53 reptes i es desenvoluparan 9 línies de treball.
Així, ha traslladat l'objectiu d'eliminar al voltant d'un 20 % de traves administratives, el foment de l'agrupació d'empreses en clústers sectorials, i la posada en marxa d'una política energètica amb visió industrial per a aconseguir la sobirania energètica i garantir un subministrament segur, sostenible i competitiu. Igualment, s'ha referit a "augmentar la dotació de sòl industrial almenys un 5 %" des de l'ordenació i la sostenibilitat.
A més, ha reclamat "celeritat i compromís" al Govern central amb les infraestructures de la seua competència com l'ampliació del Port de València, la dels aeroports de l'Altet i Manises o el Corredor Mediterrani.
Guardonats
El president ha traslladat la seua felicitació a les empreses guardonades en la Nit de l'Economia Valenciana per la Cambra de Comerç i ha afirmat que la trajectòria i mèrits d'estes companyies "demostren que la Comunitat Valenciana és terra d'emprenedoria, innovació i excel·lència empresarial".
Els guardonats en esta edició han sigut en Sesame (Premi a l'Economia Digital), l'Equip Vestel Enginyers (Premi a Excel·lència del Model de Gestió Empresarial), Bombes Ideal (Premi Impuls a la Internacionalització), Don Ferro (Premi a la Innovació en l'Empresa), Coca-Cola Europacific Partners Ibèria i Sanlúcar Fruits (Premi 'ex aequo' a l'Empresa Socialment Compromesa.)
El reconeixement a la trajectòria empresarial ha recaigut en M. Amparo Navarro Mocholí, presidenta executiva de Productes Vetlar-te. També s'ha distingit a la Cooperativa a Anecoop, empresa valenciana implantada a Polònia, país al qual està dedicat la Nit de l'Economia.