Mazón replica a Bernabé que el PSPV "s'ha carregat el consens" en finançament i "incomplix" el que defenia Puig

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona
El president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha replicat a les crítiques de la delegada del Govern, Pilar Bernabé, que correspon al PSPV explicar "per què s'ha carregat el consens" en matèria de finançament autonòmic i "com és possible que haja traït la seua pròpia paraula, fins i tot amb el govern de Ximo Puig fa un any", al no estar ara a favor de la creació d'un fons d'anivellament.

Així ha respost el també líder del PPCV, en roda de premsa en el Palau de la Generalitat, a les declaracions de la dirigent socialista, qui este dilluns ha afirmat que hi ha "una oportunitat d'or per a abordar la reforma del sistema de finançament en este moment" i ha instat els 'populars' a aclarir quin és el model que defenen.

Mazón ha reiterat les seues crítiques al PSPV per impedir divendres passat que la plataforma Per un Finançament Just arribar a un acord a favor de la reforma del finançament, la condonació del deute històric per l'infrafinançament i la creació d'un fons d'anivellament.

Es tracta, ha subratllat, de peticions "bàsiques" que defenia fa un any l'anterior govern del Botànic (PSPV-Compromís), mentres el PP no s'ha "mogut" de les reivindicacions de la plataforma.

És més, Mazón ha assegurat que en el si del PP s'ha aconseguit arribar a "avanços més que evidents" en incloure el fons d'anivellament en un document sobre finançament que van firmar tots els barons 'populars'.

Per tot això, ha sostingut que no li correspon a ell "justificar cap traïció ni ruptura del consens ni de reivindicacions legítimes de la Comunitat Valenciana". "Li correspon al Govern i al PSOE valencià, i la delegada pertany als dos", ha llançat a Bernabé.

AUGURA UNA BAIXADA DEL DÈFICIT ABANS DE 2025

Respecte al deute, preguntat per les dades publicades pel Banc d'Espanya que apunten al fet que la de la Comunitat es va situar en 59.569 milions d'euros en el segon trimestre de 2024, un 41,1% del PIB, el cap del Consell ha atribuït esta xifra al dèficit que va deixar el govern del Botànic de 3.800 milions, "el més alt de la sèrie històrica".

"El deute podria haver sigut molt major de no haver arribat el govern del canvi", ha asseverat, ja que ha destacat que en sis mesos de l'actual Consell el dèficit es va reduir a 3.300 milions. A més, ha augurat que en els pròxims mesos, fins a cap d'any, es podrà reduir en altres 300 milions.

I ha postil·lat: "Estem fent els nostres deures a marxes forçades, però som mal finançats. Si no tenim fons d'anivellament, continuem ingressant menys i necessitem gastar en polítiques socials continuarà augmentant el deute. L'important és el que fa cadascun amb la responsabilitat que té".

Destacats