Mazón destaca l'avanç de la "legislatura de la vivenda": "Oferim solucions efectives i realistes"

La Generalitat avalarà a compradors de primera vivenda perquè els bancs oferisquen fins al 95% de finançament

Guardar

Un edifici de València amb un cartell de 'Se Vende'. Imatge: Xisco Navarro
Un edifici de València amb un cartell de 'Se Vende'. Imatge: Xisco Navarro

La Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Finances (IVF) ha presentat un programa d'ajudes per a avalar la compra d'una primera vivenda que permetrà que les entitats adherides oferisquen a les persones interessades fins al 95% del finançament hipotecari, en lloc del 80% màxim actual.

Este programa de garanties compta amb una dotació inicial de 20 milions d'euros i la previsió de permetre la compra de quasi un miler vivendes per part de persones d'entre 18 i 45 anys, sense límit de renda.

Gràcies a estos avals, els compradors i compradores podran adquirir vivendes amb un preu màxim de 277.000 euros, sense comptar gastos i impostos, tant noves com usades, lliures o VPO. Com a requisits per a beneficiar-se d'este pla destaquen no disposar d'un altre pis en propietat, ser resident de la Comunitat Valenciana durant almenys dos anys abans de la compra i utilitzar l'immoble adquirit com a domicili habitual.

Sota el lema 'Tenim la clau', esta iniciativa està pensada per a "joves que, fins i tot sent solvents i compten amb ingressos suficients per a un préstec hipotecari, moltes vegades no disposen dels estalvis necessaris per a cobrir el preu de compra no finançat, més els gastos i impostos", tal com destaca el president Carlos Mazón.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón
El president de la Generalitat, Carlos Mazón

Legislatura de la vivenda

Mazón afirma que "amb esta mesura afavorim que els joves puguen salvar la barrera que suposa disposar d'una entrada per un mínim del 20% de l'immoble", incidint en el fet que "l'obtenció de la garantia de l'IVF no té cap cost per a la persona que ho sol·licita i les entitats financeres col·laboradores".

El cap del Consell ha explicat que amb esta mesura, "el Consell continua avançant amb la legislatura de la vivenda amb solucions efectives i realistes i amb una política de vivenda més inclusiva i accessible per a facilitar l'accés a la vivenda, estimular el mercat immobiliari, crear ocupació i ajudar molts joves a establir-se i prosperar en esta Comunitat Valenciana".

Així, ha remarcat que esta aposta "està suposant la major mobilització de mesures, recursos tècnics, administratius i legislatius, empreses i institucions de la història" a escala autonòmica.

En este sentit, ha fet referència al fet que estos avals de l'IVF se sumen al Pla Viu que preveu la construcció de 10.000 noves vivendes assequibles, al qual ja s'ha adherit més de 100 municipis de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, en matèria fiscal, ha recordat que el Consell ha reduït un 25% de l'impost de transmissions patrimonials, en concret, s'ha passat d'un tipus superreduït del 8% al 6% per a tots els joves de menys de 35 anys que compren una vivenda de fins a 180.000 euros. D'esta manera, en els cinc primers mesos de l'any els joves valencians que han comprat la seua primera vivenda s'han estalviat prop de 1.400 euros de mitjana pel nou tipus reduït d'ITP per a menors de 35 anys.

Igualment, ha destacat l'ampliació del Bo Jove 2023-2024 en 6 milions d'euros "el que permetrà augmentar en 2.000 beneficiaris més i aconseguir els 6.000 arrendataris beneficiats".

El president Carlos Mazón firma el programa d'avals de vivenda
El president Carlos Mazón firma el programa d'avals de vivenda

Entitats participants

Les entitats a les quals hauran de dirigir-se les persones interessades que vulguen finançar la seua vivenda i comptar per a esta operació amb l'aval de la Generalitat són: CaixaBank, Santander, Abanca, Caixa Popular, Caixa Ontinyent, Cajamar i les Caixes Rurals de L'Alcúdia, Caixa Rural Benicarló, Caixa Rural d'Algemesí, Ntra. Sra. de la Esperanza d'Onda, Ruralnostra, La Vall 'San Isidro', Caixa Rural d'Albal, i San José de l'Alcora.

En comparació amb altres iniciatives similars com les de l'ICO (Institut de Crèdit Oficial), el programa de l'IVF no està limitat per nivell de renda del comprador i es poden acollir persones de fins a 45 anys (enfront del màxim de 35 anys de l'ICO). A més, el preu màxim de la vivenda que contempla l'ICO està establit en 250.000 euros mentres que en el programa de l'IVF se situa en 277.000 euros.

La convocatòria i les normes es publicaran este dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), després del que els compradors podran acudir a les entitats per a sol·licitar informació i, una vegada tinguen la preaprovació de la hipoteca, apuntar-se al programa en la seu electrònica de l'IVF, que resoldrà les sol·licituds i es posarà en contacte amb les dos parts.

El president Carlos Mazón en l'acte de presentació del programa de vivenda
El president Carlos Mazón en l'acte de presentació del programa de vivenda

Tramitació "ràpida i senzilla"

Segons ha explicat el director general de l'IVF, Enrique Montes, la tramitació dels avals serà "ràpida, senzilla i no retardarà la concessió del crèdit", cada entitat adherida obrirà el procés progressivament --a partir d'este dimecres en funció del que tarde cadascuna a posar-lo en marxa-- i els requisits per a accedir a les hipoteques els continuaran establint els bancs "d'acord amb els seus criteris".

Preguntat per l'absència d'entitats com a BBVA o Sabadell en el projecte, ha remarcat que es va oferir apuntar-se a totes les que col·laboren amb la Generalitat i algunes van declinar perquè "no entren en esta mena de programes" o per "diferents dificultats" com de tipus informàtic.

En qualsevol cas, ha destacat que la resposta és "positiva" a l'haver-hi 14 adherides i ha avançat que "alguna altra està en procés d'autorització interna per a incorporar-se en els pròxims dies".

Arxivat a:

Destacats