Carlos Mazón, el president de la Generalitat, ha instat als partits de l'oposició al fet que recolzen la reivindicació de soterrar les vies del tren a Alfafar, Benetússer i Sedaví i així reclamar el suport de l'oposició per a defensar els interessos dels valencians davant el Govern central.
Així l'ha manifestat durant la seua intervenció en la sessió de control en Les Corts en la qual ha començat mostrant la seua repulsa per l'assassinat d'una dona de 44 anys en el municipi de l'Alfàs del Pi investigat com a crim masclista.
Carlos Mazón ha recordat que el Consell ha actualitzat el projecte per a l'execució del soterrament de les vies, malgrat no tindre competències en aquesta matèria, amb la finalitat que el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible agilite al màxim la seua execució i es puga fer "justícia social" amb els veïns dels municipis afectats.
Així mateix, ha reclamat al Govern d'Espanya que incloga en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2024 una partida per a l'execució d'aquesta obra, que suposa una inversió de 130 milions d'euros.
Després de la seua intervenció, el president ha fet lliurament de l'estudi als síndics de Compromís i del PSPV als qui ha interpel·lat directament per a recaptar el suport del seu partit davant aquesta reivindicació que serà traslladada al Govern central.
Defensa de l'agricultura i compromís per "explicar la veritat"
Durant la sessió de control, el president ha destacat la "defensa a ultrança" de l'agricultura que està realitzant el Consell especialment en l'actual context, i ha defensat que la política que està fent el seu executiu "defensa els nostres productes de debò amb extraordinària eficàcia i contundència".
D'altra banda, Carlos Mazón ha reiterat el seu compromís "d'explicar als valencians tota la veritat" a través d'una auditoria que s'està duent a terme sobre la gestió del sector públic realitzada per l'anterior Consell.
El president ha denunciat que el Botànic va adjudicar 253.000 contractes de manera directa, que la xifra de contractes menors va arribar als 159 milions d'euros i que les despeses sense expedients de contractació van aconseguir els 554 milions d'euros. Així mateix, ha assenyalat que la plantilla del sector públic va créixer un 35%, i que la despesa del personal es va disparar un 47% en les empreses del sector públic.
En aquest sentit, ha reiterat el seu compromís per "canviar les coses", per la qual cosa ha justificat que es vaja a dur a terme una auditoria "perquè se sàpia la responsabilitat dels qui ens han precedit i la tremenda llosa que han deixat de deute, de dèficit, de dèficit de legalitat, de contractes a dit, perquè els ciutadans de la Comunitat Valenciana té dret a saber-ho".
Mazón ha insistit a complir amb el compromís adquirit amb els ciutadans de la Comunitat Valenciana per a "dur a terme el canvi, acabar amb el govern més car de la història i amb el malgaste dels diners públics, a més de prendre mesures per a saber que ha passat en el sector públic instrumental, posar fi a les duplicitats i portar a cap una assignació més eficient dels recursos que redunde en un millor servei públic".
Pagaments dins del termini i en la forma escaient
Enfront de les crítiques dels últims dies abocades per l'oposició en relació amb els pagaments que depenen de la Generalitat, Carlos Mazón ha defensat que el Consell està atenent els seus compromisos de pagament "dins del termini i en la forma escaient" i ha criticat que l'oposició està "fora de la realitat".
Així, el president de la Generalitat ha detallat que s'han pagat 170.000 nòmines dels treballadors públics a soles en el primer mes d'aplicació del nou sistema Nefis, també s'han abonat prop de 120.000 expedients de dependència entre el 31 de gener i l'1 de febrer, s'han pagat 36.000 expedients de Renda Valenciana d'Inclusió el 2 febrer i així mateix s'ha satisfet tot l'import relatiu a la farmàcia l'1 de febrer.
Valoració de la gestió del "Consell del canvi"
En resposta a la valoració sobre la gestió que està realitzant el Consell, Carlos Mazón ha manifestat estar satisfet i ha recordat que durant els seus primers mesos al capdavant de l'executiu ha acabat "amb el govern més car de la història, la taxa turística, l'impost a la mort i el de donacions, amb les subvencions a dit als 'països catalans' i amb la ideologia en les aules".
A més, ha recordat que s'han aprovat els primers desgravaments socials de l'IRPF per a les rendes més baixes, s'ha reduït l'impost a l'habitatge un 25%, especialment als més joves, s'han reduït en un 52% les llistes d'espera quirúrgiques per a les operacions de prioritat 1, es recuperaran els Centres d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) a Alacant i Castelló, s'està protegint l'Albufera de València, i s'ha aconseguit el compromís del Govern d'Espanya d'ampliar el port de València.