Mazón: "Hem avalat ja 156 operacions a joves per a l'adquisició del seu primer habitatge"

Guardar

Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana
Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat que "el Consell ja ha avalat amb dos milions d'euros 156 operacions de joves de la Comunitat Valenciana per a l'adquisició d'immobles per un valor total de més de 17 milions d'euros".

Així, en tot just tres mesos més de 230 joves de la Comunitat ja s'han beneficiat de la línia d'avals de l'Institut Valencià de Finances (IVF) per a persones entre 18 i 45 anys que facilita l'accés al crèdit per a l'adquisició de la seua primera vivenda.

Mazón ha explicat que en este període "s'han aprovat 156 operacions" o el que és el mateix, suposaran l'adquisició de 54 noves vivendes a la província d'Alacant, 22 en la de Castelló i 80 a València. Per a Mazón, "este és el millor exemple d'una política de vivenda que funciona i pensada en una necessitat social prioritària amb la finalitat que molts joves puguen iniciar el seu pla de vida".

Així, el president ha explicat que "ja hem consumit el 10% d'este pla d'avals de l'IVF que està dotat amb un pressupost inicial de 20 milions d'euros, i que en esgotar-se pot ampliar-se". Una iniciativa que permet al comprador obtindre un préstec de fins al 95% del preu de la vivenda.

En concret, en estos primers mesos el nombre total de beneficiaris ha sigut de més de 230 amb una edat mitjana de 32 anys i un import total avalat per la Generalitat pròxim als 2 milions d'euros. El preu mitjà de les vivendes que es compraran en estes 156 operacions és de 110.000 euros, és a dir, un import total d'immobles que s'adquiriran superior als 17 milions d'euros.

Mazón ha assegurat que "este pla de garanties s'està mostrant com un instrument molt atractiu per als nostres joves que els permet salvar la barrera de disposar d'una entrada per un mínim del 20% del preu de la vivenda", al mateix temps que ha subratllat l'interés que està despertant esta iniciativa entre els joves, ja que "cada dia que passa arriben noves sol·licituds".

De fet,15 entitats que ja han subscrit l'acord de col·laboració amb l'IVF per a la posada en marxa d'este programa se sumarà esta mateixa setmana el Banc Sabadell.

Així, les persones interessades a accedir a estos avals han de dirigir-se a qualsevol de les oficines de les entitats col·laboradores i sol·licitar una oferta de finançament amb Garantia IVF per a la compra de vivenda. Una vegada obtinguda esta oferta, que serà concedida sobre la base dels criteris propis de cada entitat, podran sol·licitar directament el seu aval a través de la seu electrònica de l'IVF de forma totalment en línia i sense necessitat de desplaçaments.

Cal recordar que les vivendes poden ser noves o usades, de venda lliure o de protecció pública que es destinen a domicili habitual. El preu d'adquisició de l'immoble, sense els gastos i tributs inherents a l'operació, haver de ser igual o inferior a 277.000 euros.

Incentivar, construir i avalar

Mazón ha explicat que "en el govern del canvi estem posant els fonaments d'una acció 360 graus en matèria de vivenda en incentivar, construir i avalar amb solucions eficients que posen fi a molts anys d'una gestió nul·la en este àmbit".

Així, en matèria fiscal, ha apuntat que el Consell ha reduït un 25% de l'impost de transmissions patrimonials, en passar d'un tipus superreduït del 8% al 6% per a tots els menors de 35 anys i altres col·lectius, que compren una vivenda de fins a 180.000 euros. D'esta manera, ha recordat que els joves valencians que han adquirit el seu primer immoble s'han estalviat prop de 1.400 euros de mitjana pel nou tipus reduït d'ITP.

Així mateix, s'ha referit a l'ampliació del Bo Lloguer Jove 2023-2024 que ha beneficiat a 5.640 menors de 35 anys, un 44% més que l'última convocatòria el que representa "la major xifra de beneficiaris d'esta mesura des de la seua posada en marxa". Així, per a estes ajudes s'han destinat 31,9 milions d'euros, amb un increment del 40%.

Igualment, ha assenyalat el Pla VIU que preveu la construcció de 10.000 noves vivendes assequibles, i al qual ja s'han adherit 260 municipis de la Comunitat Valenciana. Sobre este tema, ha recordat que els processos de licitació de la primera remesa de vivendes del Pla estaran en marxa abans que acabe enguany i suposaran la posada en marxa de més de 1.500 vivendes protegides.

En esta línia, s'emmarca el nou decret de Vivenda de Protecció Pública (VPP) que inclou una reserva mínima del 40% de les promocions perquè es dedique a vivenda per a joves menors de 35 anys o famílies monoparentals. A més, el nou decret desplegarà un nou sistema per a la fixació de preus màxims. Es tracta d'un mòdul dinàmic pioner a Espanya i d'actualització anual, que tindrà topat el seu nivell màxim i permetrà abaratir les vivendes fixant un preu inferior en aquells municipis en els quals es donen les circumstàncies per a fer-ho.

Destacats