El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha exigit al Govern d'Espanya que "prolongue la vida útil de la central nuclear de Cofrentes més enllà de 2030 perquè s'ha demostrat que és una font energètica sostenible i primordial per al desenvolupament econòmic i social del nostre territori".
Així s'ha manifestat després de la reunió que ha mantingut amb el president del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, José Vicente Morata, en la qual han analitzat l'informe elaborat per la institució cameral per a reclamar la moratòria de la central nuclear de Cofrentes.
El cap del Consell ha defensat la necessitat de "mantindre a curt i mitjà termini l'energia generada per la planta de Cofrentes que aporta el 45% de la producció elèctrica del nostre territori, contribuïx a estabilitzar els preus de l'electricitat i garantix l'activitat dels nostres sectors industrials".
Sobre este tema, l'informe de la Cambra assenyala que el tancament de Cofrentes implicaria un seriós risc per a l'operativitat de més de 12.000 empreses industrials altament dependents del subministrament elèctric, que generen 184.000 ocupacions directes i condicionen 235.000 ocupacions indirectes.
En concret, sectors com la indústria química, ceràmica, metal·lúrgica, alimentària i del plàstic serien els més afectats, en assumir increments de costos energètics i una pèrdua de competitivitat exterior, segons el citat informe.
El president ha expressat la necessitat d'assegurar en la Comunitat Valenciana "un subministrament energètic estable i avançar en la sobirania energètica per a continuar atraient inversions al nostre territori que creen ocupació i riquesa per és l'avantsala de millors polítiques socials".
En esta línia, l'estudi de la Cambra estima que la clausura de la central de Cofrentes suposaria renunciar a 450 milions d'euros d'inversió en la dècada vinent, a
Front comú per a frenar el tancament per motius ideològics
D'esta manera, el cap del Consell ha expressat el seu compromís per a "fer un front comú social, econòmic i institucional" a favor de la prolongació de la vida útil de les centrals nuclears espanyoles com Cofrentes i Almaraz (Extremadura).
Aix
Per això, ha sol·licitat al Ministeri de Transició Ecològica que "revise el calendari de tancament previst, accepte una moratòria amb el temps suficient d'antelació i abandone els prejudicis ideològics cap a una energia sostenible per la qual estan apostant altres països com Regne Unit i Suècia".
Mazón també ha coincidit amb la Cambra de Comerç en la necessitat de revisar la fiscalitat de Cofrentes que està sent penalitzada amb impostos específics que distorsionen la seua competitivitat i desincentiva la seua explotació econòmica per les operadores.
Així mateix, ha advocat per simplificar els tràmits burocràtics relacionats amb el Pacte Verd Europeu, augmentar les inversions públiques i privades en innovació en este camp i accelerar el desplegament d'energia renovable en coexistència amb l'energia nuclear.
Un model energètic sostenible i equilibrat
El president ha asseverat la "ferma aposta de la Generalitat per avançar en un model energètic que combine les energies renovables com la solar, l'eòlica, i l'hidrogen verd, al costat d'altres com la nuclear, per a reforçar el nostre sistema elèctric i guanyar en sobirania energètica per a no dependre de l'exterior".
En esta línia, ha reiterat el compromís del Consell per facilitar una transició energètica "justa, rigorosa i necessària" per al que ha posat en valor mesures com el decret llei de Simplificació Administrativa per "escurçar terminis, eliminar traves i agilitar la tramitació que estan donant resultats cap a eixe model energètic sostenible".
Aix
Mazón ha lamentat "els anys de col·lapse de l'anterior equip de govern que no ens ha permés aprofitar tot el potencial del nostre territori que compta amb 300 dies de sol a l'any, una orografia idònia per a l'aprofitament eòlic i unes empreses de referència i avantguarda".