Política

Mazón es reunirà amb Sánchez sense acord de la Plataforma pel Finançament després del no del PSPV al fons d'anivellament

1 minut

Reunió de la plataforma Per un Finançament Just. Foto Rober Solsona

La plataforma Per un Finançament Just no ha arribat a un acord en la seua reunió d'este divendres entre agents socials i partits polítics a causa de la negativa del PSPV a mantindre la petició d'un fons d'anivellament per a la Comunitat Valenciana fins a la reforma del finançament autonòmic. En lloc d'això, els socialistes proposen adaptar les reivindicacions al "nou escenari" estatal en matèria de finançament.

En conseqüència, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, acudirà d'ací a una setmana a la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, sense un document de reivindicacions pactat per esta plataforma, que portava sense reunir-se des de novembre de l'any passat.

En qualsevol cas, sindicats, patronal i partits han acordat tornar a reunir-se a l'octubre per a plantejar possibles accions durant novembre, quan es complixen set anys de la constitució de la plataforma i de la gran manifestació que va tindre lloc en 2017 pel finançament.

Després de la reunió, el PSPV ha justificat les discrepàncies en la necessitat de reobrir el debat davant el "nou escenari" obert per Sánchez amb el finançament i la quitació del deute, mentre el PPCV els ha culpat de la falta d'unitat i Compromís ha reivindicat ser l'única força que obeïx estrictament als interessos valencians.

La patronal autonòmica CEV ha eixit "decebuda" de la trobada i ha instat els partits a no seguir les directrius de les seues adreces. CCOO PV també ha lamentat la falta d'acord i ha cridat a continuar buscant consensos, igual que UGT-PV encara que si és el cas s'ha mostrat "optimista".

EL PSPV NEGA TRENCAR CONSENSOS

Com a síndic socialista en Les Corts, José Muñoz ha explicat que el PSPV ha plantejat reformular les reivindicacions a "la nova pantalla en la qual no tothom està d'acord", ja que "està sobre la taula la senda de dèficit que permet als valencians tindre aproximadament mil milions més en dos anys". "I això també es diu finançament", ha recalcat, igual que ha rebutjat "abaixar els impostos als rics" o que hi haja "comunitats que fan 'dúmping' fiscal".

Una altra de les raons que ha esgrimit és que, al seu juí, s'estan plantejant "molts fons d'anivellament", com un de 700 milions per a Galícia, amb els quals no estan d'acord amb ser una comunitat "sobrefinançada". Dit això, no ha aclarit si votarien a favor d'un fons d'anivellament i ha assegurat que "el problema" per a ells no és este fons, sinó "adaptar els documents a les noves circumstàncies".

Ara bé, ha assegurat que el PSPV no trenca "cap mena de consens" i que la plataforma continua estant d'acord en "la qüestió fonamental". "Estic convençut que el consens, amb bona voluntat i honestedat, sempre és possible", ha asseverat, i ha anomenat que la plataforma siga el "baluard" de la reforma.

Muñoz ha insistit que s'ha obert una "oportunitat històrica" per a "entrar Catalunya en el joc polític" amb l'acord PSC-ERC. I davant les crítiques de la patronal per obeir a les direccions dels partits, ha reconegut que "la política nacional afecta", però ha recordat que "el PP té un Gènova i la CEV una CEOE".

EL PP LAMENTA EL "PAS ENRERE" EN LA PLATAFORMA

Per contra, el secretari general del PPCV, Juanfran Pérez Llorca, ha lamentat que la plataforma faça "un pas enrere" que ha atribuït al PSPV, mentre ha assegurat que el seu partit dona suport a l'"acord de mínims" de novembre: la reforma, un fons d'anivellament i la "condonació" del deute: "No li hem posat ni una pega".

Sobre el deute, ha subratllat que "la posició del PP és molt clara": prioritzar la reforma i el fons d'anivellament "sense renunciar al fet que després es puga fer la condonació". "El PP i el president no renunciaran a res que beneficie a la societat valenciana", ha recalcat, i ha afirmat que no han rebut "cap oferta" d'una possible quitació de 15.000 milions com planteja el PSPV.

Preguntat per les crítiques a les rebaixes d'impostos del Consell, el també síndic del PP ha defés que "enguany es recapta més" i ha assenyalat que "és un poc incongruent és que el PSOE estiga parlant de federalisme al mateix temps que vol limitar l'autogovern".

De cara a la reunió amb Sánchez, ha remarcat que Mazón acudix "per a parlar de moltes coses, no sols de finançament, i reivindicar moltíssimes necessitats de la Comunitat". "El finançament s'afrontarà quan es convoque un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i una Conferència de Presidents", ha reiterat, i ha criticat que Sánchez "sembla que no està per la labor de convocar-la per a parlar de finançament".

COMPROMÍS DEMANA "FETS" A PP I PSPV

Des de Compromís, el seu portaveu en el Congrés, Àgueda Micó, ha subratllat que assumixen "tots i cadascun" dels postulats de la plataforma, mentre ha emmarcat les discrepàncies en què "hi ha polítics que poden entrar en contradiccions" arran del debat obert a Espanya sobre el finançament.

"A nosaltres no ens governen des de Madrid, a uns altres igual sí", ha llançat, i ha exigit a PPCV i PSPV que defenguen els interessos valencians "amb fets" i no sols amb "paraules".

A més, després de recordar que Compromís va condicionar el seu suport a Sánchez a un nou finançament, s'ha compromés a "influir" i negociar amb el Govern des de Sumar perquè el nou sistema "acabe amb l'infrafinançament dels valencians" i els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) incloguen "una compensació" per a la Comunitat: "Assumirem el lideratge".

ELS AGENTS SOCIALS CRIDEN AL CONSENS

Com a president de la CEV, Salvador Navarro ha reconegut estar decebut amb el resultat de la reunió en "perdre una oportunitat" que Mazón vaja a la Moncloa "amb un suport de la plataforma". "Hui es complica un acord unànime", ha constatat.

Això sí, ha assegurat que és una decepció "temporal" perquè es tornaran a reunir a l'octubre i "tots" estan d'acord a dur a terme "una acció" al novembre com habitualment. "Ens donarem temps", ha declarat, i ha destacat que "el consens està a continuar reivindicant, ara més que mai que hi ha una possibilitat de canviar el finançament".

Navarro ha apel·lat a la "responsabilitat" dels partits, ja que considera que "si el PP i el PSOE nacional volgueren posar-se d'acord" en finançament "amb visió d'estat" serien capaços. "Les directrius d'uns i d'uns altres estan marcant clarament l'agenda i em fa llàstima", ha manifestat, i ha lamentat que també succeïx amb els pressupostos, les infraestructures o les inversions.

I entre els sindicats, Ana García (CCOO PV) ha apel·lat al consens de la plataforma davant el "moment històric" actual i ha advertit que no renunciaran a la reforma, al fons d'anivellament i a la condonació del deute "il·legítim", a més d'exigir "una reforma fiscal en profunditat".

"Això mai ha anat d'una guerra entre comunitats: per descomptat, haurà d'haver-hi una corresponsabilitat fiscal per a les autonomies perquè no es pot deixar de tindre una recaptació fiscal adequada i per l'altre costat demanar finançament", ha exposat.

Ismael Sáez (UGT-PV) ha tractat de ser "optimista", encara que ho veu "un poc difícil", en defendre que hi ha "consens absolut" en l'infrafinançament i el deute acumulat per ella. També creu "evident" la necessitat d'un fons transitori d'anivellament.

Però ha assenyalat que és als partits als qui correspon definir el nou model, que ha augurat que s'aprovarà "per majories" i no per unanimitat, per la qual cosa ha instat que la plataforma continue exigint que la Comunitat "isca ben parada".