Mazón cessa els consellers de Vox i reorganitza el govern valencià

Després de la ruptura unilateral de Vox dels governs de coalició, el PP continuarà "liderant el canvi a la Comunitat Valenciana"

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona

El Partit Popular governarà en solitari en la Comunitat Valenciana. Després que el líder de Vox, Santiago Abascal, confirmara, este dijous, que trencava amb tots els governs de coalició després d'acceptar els 'populars' el repartiment de 347 menors estrangers no acompanyats, el govern del president Carlos Mazón procedia a firmar la destitució de tots els consellers de Vox. Així mateix, Mazón assegurava que "el Partit Popular continuarà liderant el canvi en la Comunitat Valenciana. Faré tot el possible i farem tot el possible per continuar governant per a tots".

Ara, el següent pas és la reestructuració del govern amb l'agrupació de carteres i l'entrada de nous consellers. Així, el president del Consell, Carlos Mazón, ha comparegut a primera hora d'este divendres per a informar del rumb que prendrà el govern valencià després de confirmar-se la ruptura del pacte de govern entre PP i Vox.

"Ahir, des de fora de la Comunitat Valenciana, i sense prioritzar-la, Vox va decidir de manera unilateral trencar amb el pacte de govern. I ara el que toca és seguir avant amb la governabilitat que assumirà en solitari el Partit Popular, perquè així ho van decidir els valencians en les urnes", ha recalcat el cap del Consell.

D'esta manera, el govern valencià reduïx les carteres, que passaran de 10 a 9 "seguint amb el compromís de reduir la despesa política", ha apuntat Mazón. En este sentit, la reestructuració del govern de la Comunitat Valenciana quedarà de la següent manera:

  • Salomé Pradas mantindrà les seues actuals funcions i serà l'única vicepresidenta del Consell.
  • Miguel Barrachina passarà a ser el conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca.
  • La cartera de Cultura s'integrarà en la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació.
  • L'àrea d'Esports l'assumirà el mateix Carlos Mazón des de l'àrea de Presidència.

Respecte als canvis en les secretaries autonòmiques, la reorganització quedarà de la manera següent: la secretària autonòmica d'Igualtat serà Elena Albalat (fins ara directora general d'Infància i Família); Emilio Argüeso serà d'Emergències; Pilar Tébar ascendirà a secretària autonòmica de Cultura; l'actual senador del PP, Vicente Tejero, assumirà la secretaria autonòmica d'Agricultura; i el jutge valencià, José Luis Font Barona, la de Justícia.

El govern valencià inicia una nova etapa en solitari en la qual els pactes es convertiran en el nou dia a dia, almenys a partir de 2025 quan s'hauran de negociar els nous pressupostos autonòmics. Caldrà esperar quina postura prendrà el fins ara soci de govern per a donar llum verda o bloquejar els comptes, ja que el PP necessita 10 vots externs per a sumar la majoria necessària (actualment té 40 diputats).

"Feijóo ha trencat els governs de coalició"

Vox confirmava en la vesprada d'ahir la ruptura dels pactes de govern que compartixen en cinc comunitats autònomes. En un comunicat, Vox acusava el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, d'"haver obligat els presidents regionals a votar sí al repartiment de 400 menes". "Després d'entregar el CGPJ, RTVE, la Junta Electoral Central o aliar-se a Europa contra els interessos dels espanyols, PP arriba a un nou acord amb el PSOE i confirma on i amb qui vol estar", ha criticat Vox.

"Els presidents autonòmics del PP han complit les ordes de Feijóo de manera unilateral, sense tindre en compte al seu soci de govern, i fins i tot faltant a la seua pròpia voluntat manifesta i compromesa en les converses internes mantingudes durant les últimes setmanes", ha expressat Vox, que lamenta que Feijóo trenque "de manera arbitrària i interessada una relació de lleialtat i col·laboració que ha portat a importants assoliments per als ciutadans de les regions".

Segons la proposta de l'Executiu, les autonomies en les quals PP i Vox governen en coalició acollirien un total de 110 menors migrants: Aragó, 20; Castella i Lleó, 21 menors; Comunitat Valenciana, 23; Extremadura, 30; i Múrcia 30. Balears, on els 'populars' governen en minoria gràcies al suport extern de Vox, n'acolliria deu.

Els dirigents de Vox, amb Santiago Abascal al capdavant, porten dies avisant al PP que donarien per trencats els governs autonòmics si acceptaven la distribució de menors migrants no acompanyats, al·legant que els pactes de govern subscrits advoquen per polítiques antiimmigració. Abascal va avisar el dilluns que tallarien amb el PP en les autonomies si els presidents 'populars' no usaven tots els mitjans "polítics i legals" per a oposar-se al repartiment. Ara, eixa advertència s'ha fet realitat.

Mazón insistix en la solidaritat de la Comunitat Valenciana

El president del Consell, Carlos Mazón, ha insistit este dijous en la "solidaritat" de la Comunitat Valenciana per a acollir a menors estrangers no acompanyats (menes) i ha demanat ajuda per a "mantindre la dignitat en els centres" d'esta autonomia en els quals residixen eixos joves. El responsable autonòmic, que ha ressaltat l'"enorme esforç" que des d'este territori es fa en eixe sentit, ha assegurat que eixos espais estan "ja estan col·lapsats".

Destacats