Les empreses valencianes no esquiven l'última amenaça econòmica que assota el tauler geopolític mundial: la política aranzelària dels Estats Units, amb un augment del 20% als productes importats de la Unió Europea. Davant este escenari, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha instat a una resposta conjunta d'institucions, patronal i sindicats per a blindar la competitivitat del teixit productiu.
"La unitat d'acció no és una opció, és una necessitat", ha subratllat este dissabte al mateix temps que ha insistit en la importància d'actuar "de manera col·lectiva" per a eludir les noves barreres comercials, aix com diversificar i obrir nous mercats internacionals. En esta línia, Mazón ha remarcat el "compromís ferm" del govern autonòmic amb sectors com l'agroalimentari, el ceràmic, el calçat i l'automoció.
Reunió amb els agents socials
Amb l'objectiu de coordinar una resposta estratègica, la Generalitat ha convocat per a dilluns que ve la taula de seguiment de l'impacte aranzelari, un òrgan en el qual participen tant l'administració com representants empresarials i sindicals, entre ells la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), les Cambres de Comerç i les organitzacions sindicals UGT-PV i CCOO-PV.
"El moment exigix altura de mires i col·laboració real entre tots els actors econòmics. No es tracta només de resistir, sinó d'aprofitar la conjuntura per a millorar la nostra posició exterior", ha afirmat Mazón. Així mateix, ha assenyalat que el Consell pretén "acompanyar a les empreses" en el procés d'internacionalització i adaptació a nous mercats.
Entre les eines que la Generalitat posarà a la disposició del teixit empresarial destaca el Pla de Promoció Exterior, que contempla 88 iniciatives en 40 destinacions considerades estratègiques. "Volem facilitar l'entrada en mercats amb alt potencial i fomentar productes amb major valor afegit", ha detallat.
Coordinació estatal i resposta europea
El cap del Consell també ha demanat al Govern central una política comercial "concertada" amb les comunitats autònomes, adaptada a la realitat del teixit productiu. Al seu judici, és imprescindible "una estratègia estatal clara, amb mesures concretes i eficaces que responguen a les necessitats reals de les empreses".
Així mateix, ha instat a la Unió Europea a adoptar una posició "ferma i unitària" enfront de les decisions preses des de Washington. "Europa no pot quedar-se al marge mentre s'imposen barreres comercials injustificades. Fa falta una reacció ràpida i contundent", ha manifestat.
Les exportacions valencianes als Estats Units superen actualment els 2.800 milions d'euros, amb productes clau en sectors com a la automoció, el tèxtil, la ceràmica o la indústria química. "Parlem d'activitats que no sols generen ocupació, sinó que són essencials per a l'equilibri econòmic i social de les nostres comarques", ha conclòs Mazón.