Mazón crida a la convivència este 9 d'Octubre: "Visquem la nostra valenciania com vulguem"

Els màxims representants institucionals han coincidit a apel·lar al respecte i llibertat d'expressió este Dia de la Comunitat Valenciana

Guardar

Carlos Mazón en la Processó Cívica del 9 d'Octubre
Carlos Mazón en la Processó Cívica del 9 d'Octubre

València, Castelló i Alacant es tinyen hui d'autoestima, orgull, però també reivindicació, per a celebrar el Dia de la Comunitat Valenciana. Un 9 d'Octubre en el qual el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha apel·lat a la convivència i a la lliure expressió del poble valencià, missatge al qual s'han sumat els màxims representants institucionals.

El 9 d'Octubre ha arrancat oficialment a les 10.00 hores d'este dimecres amb l'acte institucional de lliurament de distincions, en el qual el cap del Consell ha apuntat a la defensa de l'autogovern i a treballar en un futur "que siga de tots i per a tots, i per al qual hem de continuar avançant junts".

La reforma del sistema autonòmic de finançament, uns servicis socials que protegisquen les famílies i els seus professionals, l'impuls a l'accés a l'habitatge, la llibertat educativa, una política fiscal justa i autònoma o el suport a l'agricultura des del govern autonòmic i la Unió Europea han sigut algunes de les reivindicacions de Mazón en el seu discurs.

No obstant això, el president també ha demanat a la ciutadania viure este 9 d'Octubre en convivència, davant els moments de tensió que cada any es viuen en actes com les manifestacions o la processó cívica, que ja discorre pels principals carrers del centre de València amb Papi Robles, portaveu de Compromís a l'Ajuntament, com a portadora.

Premiats en el 9 d'Octubre de 2024
Premiats en el 9 d'Octubre de 2024

"Hui és un dia molt especial, un dia de convivència i d'alegria que cal viure amb lliure expressió per a expressar nostra valenciania com volem. Cadascú la compartix amb els altres com ho considere i eixe és un dels veritables fons d'este dia", ha assenyalat Mazón. "El Nou d'Octubre no és un examen per a ajustar-se a un determinat patró. El bo és que en cada valencià i en cada valenciana, este dia fluïsca i confluïsca en la concreció del que aporta al progrés i a la cohesió d'una societat més justa i equitativa", ha subratllat.

Així ho ha expressat just després de la baixada de la Reial Senyera del balcó de l'Ajuntament, missatge al qual s'ha sumat l'alcaldessa María José Catalá: "És un dia d'autoestima i cordialitat, de ser un exemple per als xiqueta i xiquetes que hui ixen als carrers a viure amb els seus pares i avis este dia". A més, la primera edil ha reivindicat una reforma del sistema de finançament "que no done privilegis a ningú".

Per part seua, la presidenta de Les Corts valencianes, Llanos Massó, ha apuntat que "hem de sentir-nos orgullosos del que som, de les nostres arrels i cultura, som un gran poble amb grans gestes i com diu el nostre himne, ofrenem grans glòries a Espanya". Massó ha valorat que "hui no és dia de fer política", encara que ha demanat que "no ha d'haver-hi desigualtats entre espanyols".

Diana Morant, ministra de Ciència, Innovació i Universitats i líder del PSPV, també s'ha sumat a la celebració i reivindicació d'esta jornada: ​​"Som un territori amb identitat pròpia que es reconeix amb la nostra cultura i amb la nostra llengua", ha declarat als periodistes".

Així, la líder de l'oposició, s'ha dirigit a Mazón: "Podem reclamar tot el que vulguem, però el primer que hem de fer és complir amb el que està de la nostra mà. I ací Mazón es dedica contínuament a reivindicar i desatendre les seues pròpies competències autonòmiques", entre elles les referides a la sanitat pública o la vivenda.

Per part seua, el síndic de Compromís en Les Corts, Joan Baldoví, ha titllat el discurs del president de "buit de contingut": "Ha parlat de dret civil quan el seu propi partit va vetar i va impedir que es recuperara el dret civil valencià en la reforma de la Constitució. Ha parlat de finançament, però el seu propi partit, ahir mateix al Senat, li vetava una de les seues propostes com és el fons d'anivellament", ha exposat.

El líder de Compromís ha afirmat que Mazón és un president "fum de canó" que "parla molt però que fa molt poc" i, "a l'hora de fer el que deu, demostra que no està a l'altura de les circumstàncies".

Després de l'acte institucional, València es prepara per a una jornada marcada per la celebració, però també per a la reivindicació. Després de la Processó Cívica, el Cap i Casal vibrarà amb una mascletà en la plaça de l'Ajuntament i pel centre es realitzarà l'Entrada de Moros i Cristians 2024. Serà esta vesprada quan dues manifestacions des de Sant Agustí, però amb diferents recorreguts, marquen les principals reivindicacions de la societat i entitats valencianes este 9 d'Octubre amb un desplegament de seguretat format per uns 2.000 agents.

Arxivat a:

Destacats