Política

Mazón crea cinc grups de resposta immediata per a gestionar la crisi ocasionada per la DANA

El president de la Generalitat ha demanat comptar amb ministres per a gestionar estos grups

1 minut

Militars en una zona afectada per la DANA

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, després d'assistir a la reunió del Cecopi al costat del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que crearà cinc grups de resposta immediata a la crisi ocasionada per la DANA en la Comunitat Valenciana i ha sol·licitat comptar amb ministres per a la seua gestió. Estos grups seran els següents:

El primer d'ells serà un grup sanitari, encapçalat pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i on Mazón ha reclamat la incorporació de la ministra de Sanitat, Mónica García. L'objectiu principal del grup sanitari és elaborar un pla urgent d'avaluació de riscos epidemiològics, conjuntament per membres del Centre de Coordinació d'Alerta i Emergència Sanitària, juntament amb "els millors preventivistes" d'Espanya i els membres de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, per a "actuar en els mecanismes de prevenció davant el veritable risc epidemiològic".

El segon grup és el d'infraestructures, que estarà encapçalat pel conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, i participarà també el conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina. En este grup es reclama la incorporació del ministre de Transports, Óscar Puente. En este àmbit, l'objectiu és la posada en marxa d'un pla integral urgent de recuperació de la xarxa de transports i infraestructures "a nivell nacional, autonòmic, provincial i local a la província de València".

El tercer grup de resposta immediata és el de serveis socials i habitatge. Mazón ha concretat que estarà encapçalat per la vicepresidenta del Consell, Susana Camarero, i participarà en ell la consellera d'Hisenda, Ruth Merino. Es reclama la incorporació del ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy; i la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez. L'objectiu és establir "mesures urgents per al reallotjament i reconstrucció d'habitatges d'afectats i assistència social immediata". Entre elles, ha esmentat atorgar "subvencions directes sense burocràcia per a les persones dependents o vulnerables"; la mobilització de la totalitat del parc públic d'habitatge estatal, "especialment de la SAREB", per a "tots els reallotjaments que siguen precisos".

"Tots els habitatges els sol·licitarem perquè estiguen en condicions d'entrar a viure, perfectament equipats, de manera immediata", ha sostingut Mazón. Així mateix, ha afirmat que la Generalitat "ja està articulant este mecanisme dins de la seua xarxa de competències, dins de la seua xarxa d'habitatges públics". També ha agregat que sol·licitaran la intermediació bancària per a l'ajornament de les hipoteques o préstecs personals d'aquelles persones que s'hagen vist afectades per la DANA. "En estos moments, la prioritat de totes estes persones, i del meu Govern, és la seua tranquil·litat i és el seu benestar", ha assenyalat.

D'altra banda, hi haurà un quart grup de resposta d'ocupació i empresa encapçalat pel conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i en ell participarà també la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes. Es demana la incorporació en el grup de la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. Mazón ha indicat que l'objectiu és habilitar "tots els instruments legals per a compatibilitzar els necessaris i urgents Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO)". Així, ha demanat l'activació d'ofici dels ERTO de força major; la no exigència del període de carència per a la prestació per desocupació; el no consum del període de desocupació durant l'ERTO; l'exoneració de la cotització a la Seguretat Social en l'ERTO; o la bonificació del 100% de la Seguretat Social de treballadors actius en empreses. En la mateixa línia, ha sol·licitat l'acompte de la prestació d'ERTO; el control ERTO d'ofici durant els mesos posteriors; la bonificació de les quotes de la Seguretat Social després de la reactivació parcial o total de l'activitat; exempcions fiscals i ajudes a empreses afectades; i deduccions fiscals en IRPF per les donacions als afectats.

Per part seua, per als autònoms i agricultors ha demanat les mateixes mesures, però referit a la prestació per cessament d'activitat. Addicionalment, ha sol·licitat la prestació extraordinària per cessament d'activitat per a tots els autònoms afectats; l'ajornament d'impostos i cotitzacions sense interessos; la suspensió del segon pagament de la renda de 2023 per a tots els autònoms afectats; l'establiment urgent d'una línia de crèdits ICO; o la supressió d'interessos, recàrrecs i sancions per als afectats.

En la mateixa línia, ha reclamat ajudes directes urgents de fins a 6.000 euros per als autònoms; reducció de mòduls; suspensió de les obligacions d'informació i de notificacions electròniques de l'Administració; establiment de nou calendari fiscal; suspensió o congelació dels venciments d'operacions financeres bancàries. "Estes ajudes han de ser esteses a persones autònomes que, encara no tenint activitat, s'han vist també afectades", ha recalcat.

També ha demanat al Govern l'habilitació legal per a posar en marxa el teletreball, "allà on es puga", i ha afirmat que en la part de competència autonòmica "ja estan en marxa les ordres perquè així siga".

El cinqué grup de resposta és el d'interior. Encapçalat per la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, i s'espera que compte amb la incorporació de Grande-Marlaska, que s'ha incorporat permanentment al Cecopi. El seu objectiu és reforçar efectius i controlar la seguretat i l'accés a zones afectades per a "previndre robatoris, pillatges i desvalises".

La resposta del Govern

Precisament el ministre de l'Interior, Grande-Marlaska, ha comparegut després de Mazón i ha assegurat que la voluntat del Govern és constituir els grups de treball i les actuacions "necessàries i precises" per a recuperar "en la major brevetat possible" la normalitat.

Per part seua, fonts del Govern han confirmat que els ministeris sol·licitats "participaran en els grups de treball de la Generalitat amb ministres, secretaris d'Estat o altres tècnics, en funció de les necessitats", i han reiterat que l'Executiu "ha transferit i continuarà transferint a la Comunitat Valenciana tots els recursos humans, logístics i econòmics que requerisca".

Mazón demana revisió del protocol de Protecció Civil per a comunicar alertes meteorològiques

Finalment, Mazón ha demanat este dissabte formalment al Govern la "revisió i actualització" del protocol de la Direcció General de Protecció Civil del Ministeri d'Interior per a notificar i comunicar les alertes meteorològiques i d'emergència en el conjunt d'Espanya.

Mazón ha fet esta petició que ha justificat en les declaracions del cap de Climatologia de l'Agència Estatal de Meteorologia en la Comunitat Valenciana, José Ángel Núñez, qui ha afirmat, en diverses declaracions, que els protocols no han sigut "suficients" o el missatge que dona este organisme "no ha calat" ja que amb l'avís roig activat la vida a la ciutat era "absolutament normal".