Mazón: "Els contribuents valencians s'estalviaran 256,5 milions d'euros gràcies a la política fiscal del Consell per a les rendes mitjanes i baixes"

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón
El president de la Generalitat, Carlos Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha ressaltat que "els contribuents valencians s'estalviaran 256,5 milions d'euros gràcies a la política fiscal iniciada pel Consell del canvi per a les rendes mitjanes i baixes".

Mazón ha reiterat el compromís per avançar en una reforma tributària "justa, equitativa, eficaç i eficient que incentive l'economia i millore els serveis socials", al mateix temps que ha ressaltat que "s'ha demostrat que baixar impostos als quals més el necessiten funciona".

En este sentit, ha indicat que "la recaptació ha augmentat un 7,8% respecte a l'exercici anterior i fruit d'estes mesures l'Agència Tributària Valenciana (ATV) va ingressar en 2024 un total de 2.541 milions d'euros".

El president s'ha manifestat d'esta manera durant la presentació de la Campanya de la Renda 2024, al costat de la consellera d'Hisenda i Economia, Ruth Merino, on ha recordat que este exercici és "el primer complet després de la reforma fiscal iniciada pel Consell".

D'esta manera, en aquesta campanya els contribuents de la Comunitat Valenciana es beneficiaran per segon any consecutiu de les deduccions fiscals sociosanitàries del Govern del canvi en el tram autonòmic de l'IRPF per despeses vinculades a la salut o la pràctica esportiva, entre altres, que ha afavorit a 424.000 persones que "que s'han estalviat més de 50 milions d'euros".

De fet, el president ha assegurat que en conjunt "gràcies a totes les deduccions autonòmiques que tenen a veure només amb la renda de 2024 es preveu que 750.000 contribuents de la Comunitat Valenciana deixaran de pagar 217 milions d'euros".

Al marge de l'IRPF, Mazón ha recordat que el Consell també ha eliminat l'Impost de Donacions i Successions, la rebaixa de tipus en l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) per a facilitar l'accés a l'habitatge a joves i col·lectius vulnerables que han beneficiat a més de 21.000 persones, i l'eliminació de la taxa turística.

Així mateix, ha apuntat la derogació de l'increment de 0,25 punts de l'Impost de Patrimoni i l'anul·lació dels nous impostos previstos per a este 2025 per l'anterior Consell que gravaven als vehicles de tracció mecànica, l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle d'activitats i a grans establiments comercials.

Deduccions en el tram autonòmic de l'IRPF per a persones damnificades

El cap del Consell també ha posat en valor les deduccions en el tram autonòmic de l'IRPF per als afectats per les riuades que s'estalviaran segons les estimacions "fins a 32 milions d'euros".

Entre les mesures fiscals a les quals es poden acollir les persones damnificades, destaca la deducció autonòmica per destinar quantitats a pal·liar els danys materials sobre l'habitatge habitual derivats del temporal, que aconseguix el 100% d'estes despeses de reparació fins a un màxim de 2.000 euros, aplicable en els períodes impositius acabats en 2024 i 2025.

Així mateix, es podran aplicar una deducció en la quota íntegra autonòmica del 45% sobre les quantitats invertides en la subscripció i desemborsament d'accions o participacions socials com a conseqüència d'acords de constitució o d'ampliació de capital de determinades entitats, amb el límit de 9.900 euros.

Fiscalitat 0 per a les persones afectades

Durant la seua intervenció, Mazón ha destacat el suport del Consell als damnificats aplicant una fiscalitat zero en els impostos sobre els que la Generalitat ha competència normativa i tenen de veure amb la recuperació de les persones i de les empreses després de la riuada.

En contraposició, cal assenyalar que la conselleria d'Hisenda i Economia s'ha dirigit al Govern d'Espanya en reiterades ocasions perquè deixe exemptes de tributació les ajudes de la Generalitat a autònoms i pimes damnificats per les inundacions perquè és l'únic que té capacitat normativa per a fer-ho.

En este sentit, el president ha criticat la "voracitat fiscal amb els afectats per les riuades" del Govern central i ha indicat que "les pimes i autònoms que hagen rebut ajudes de la Generalitat han de saber que, quan facen la seua declaració de la renda a partir de les pròximes setmanes, qui els cobra impostos pels diners rebuts per a reconstruir els seus negocis és el Govern central".

A més, ha exigit al Govern d'Espanya "mesures d'alleujament" per als afectats per les riuades, entre elles "l'IVA 0 per al canvi de vehicle i l'ampliació de l'exempció de l'Impost sobre Béns immobles i de l'Impost sobre Activitats Econòmica en 2025.

Carlos Mazón ha destacat el suport del Consell al teixit empresarial d'estes zones amb "crèdits de l'Institut Valencià de Finances (IVF) sense interessos i manques de tres anys el que suposarà un estalvi en costos financers de 65 milions d'euros", mentre l'Executiu central "fa caixa amb els préstecs ICO que ha habilitat pels que els afectats pagaran prop de 900 milions d'euros d'interessos".

Més baixades d'impostos per a 2025

Durant la seua intervenció, el president ha reiterat el compromís del Consell per una política fiscal "que mantinga els serveis públics de qualitat mitjançant més ingressos gràcies a l'estímul de l'economia", al mateix temps que ha indicat que "en 2025 seguirem per esta senda per a generar confiança, prosperitat, credibilitat i estabilitat".

El màxim representant de l'Executiu valencià ha apostat per un règim fiscal "racional i estimulador perquè el nostre territori continue sent una destinació atractiva, estable i segur per a la inversió i el creixement pese a l'injust model de finançament autonòmic que no continua castigant".

D'aquesta manera, Mazón ha explicat que la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per a 2025 inclourà mesures com "la reducció d'un 60% de l'ITP que passarà del 10 al 4% i Actes Jurídics Documentats per a parcel·les agràries, l'eliminació de taxes que graven al sector pesquer i el manteniment de la congelació del cànon d'aigua vigent des de 2024".

Així mateix, s'inclouen altres baixades d'impostos que permetran "duplicar i fins a triplicar les deduccions en l'IRPF per naixements, adopcions i acolliment per a la Renda 2025, la bonificació del 50% de l'impost per a Actes Jurídics Documentats per als Projectes d'Interés Autonòmic i la flexibilització dels requisits fiscals per a ampliar els municipis considerats despoblats".

Novetats campanya renda 2024

La presentació per internet de la Renda 2024 arranca el 2 d'abril i s'estendrà fins al 30 de juny. Per a accedir al servei presencial serà imprescindible concertar prèviament una cita, tràmit disponible des del 29 de maig fins al 27 de juny mitjançant els mateixos canals habilitats per a l'atenció telefònica.

A partir del 2 de juny i fins al 30 del mateix mes, l'ATV posarà en marxa 68 punts d'atenció per als contribuents entre els quals s'inclou un addicional a Paiporta.

A més, com a novetats generals de la campanya cal destacar, entre altres, el pagament mitjançant bizum i targetes bancàries; ampliació de la reducció per rendiments del treball; augment del mínim exempt per a declarar; modificacions en les reduccions per lloguer d'habitatge; deduccions per obres d'eficiència energètica; deducció per adquisició vehicles elèctrics; actualització de dietes per despeses desplaçament; i pròrroga sistema mòduls per a autònoms

Tota la informació sobre la campanya està disponible en la web oficial de l'ATV: atv.gva.es.

Destacats