Mazón avança noves rebaixes fiscals, més habitatge públic i blindar l'educació gratuïta de 0 a 3

El president de la Generalitat ha fet balanç de les seues 60 setmanes de mandat en el Debat de Política General

Guardar

El President Mazón en el debat de Política General.
El President Mazón en el debat de Política General.

El ple de Les Corts ha acollit, este dimecres, el primer Debat de Política General del govern de Mazón. En ell, el president de la Generalitat ha anunciat importants mesures que aplicarà en la Comunitat Valenciana, i que han estat molt lligades a l'àmbit social. Així, un dels grans anuncis de Mazón ha sigut, sens dubte, l'aplicació de noves rebaixes fiscals que seguixen la línia de la revolució fiscal que ha dut a terme "el govern del canvi".

Així, com ha avançat el cap del Consell, es dupliquen i fins tripliquen les deduccions per fills i adopcions en la Comunitat Valenciana amb millores en les deduccions per a límits de renda de 30.000 euros en les declaracions individuals i 47.000 en les conjuntes. En este sentit, es dupliquen els actuals imports de la deducció per naixement o adopció: es passarà dels 300 euros actuals a 600 si es tracta del primer fill; a 750 si es tracta del segon i de 900 si es tracta del tercer i successius.

A més, Mazón ha anunciat la congelació del cànon del rebut de l'aigua per a 2025; l'eliminació de les taxes portuàries a la Generalitat dels vaixells de pesca en la Comunitat Valenciana. "A partir del pròxim 1 de gener, cap vaixell de pesca pagarà taxes en els nostres ports", ha assenyalat; la rebaixa en un 60% de l'impost de transmissions patrimonials per a les propietats agrícoles, passant del 10 al 4% per a facilitar el relleu generacional, l'activitat agrícola, la incorporació de nous agricultors i el major abaratiment de l'activitat agrària; i la bonificació específica del 50% de l'impost corresponent als Actes Jurídics Documentats associats als Projectes d'Interés Autonòmic.

1.500 nous habitatges

Un altre dels anuncis clau ha sigut la creació de nou habitatge amb especial atenció a joves i famílies monoparentals. Així, sota el paraigua del Pla Viu, el govern valencià ha licitat la primera remesa de més de 1.500 habitatges protegits abans del 31 de desembre, amb una reserva de 40% en cadascuna de les promocions per a joves i famílies monoparentals.

Mazón ha explicat que 220 municipis de "tots els colors polítics" ja s'han adherit al Pla Viu, "que suposarà la major execució d'habitatge públic de l'última dècada". El cap del Consell ha destacat entre els objectius del Consell "l'accés a un habitatge digne" i ha posat en valor que la Generalitat, a través del Pla Viu, mobilitzarà "la major quantitat possible de sòl públic per a, mitjançant la col·laboració publicoprivada, beneficiar a més de 20.000 persones".

A més, ha remarcat que el Pla Viu generarà més de 7.000 milions d'euros d'inversió, amb impacte del 2% en el PIB en els pròxims tres anys i mig. Ha destacat que el pla generarà "al voltant de 70.000 llocs de treball, directes i indirectes, i permetrà recaptació per IVA que superarà els 400 milions d'euros".

Així mateix, Mazón també ha explicat que el programa de garanties de l'Institut Valencià de Finances (IVF) per a facilitar l'accés a crèdit per a un habitatge a joves d'entre 18 i 45 anys ha rebut 1.000 sol·licituds des de la seua posada en marxa, amb 17 sol·licituds per dia, que "ja s'estan tramitant".

"Una resposta que demostra la necessitat i l'oportunitat d'una iniciativa que, com vaig anunciar el dia de la seua presentació, podrà anar ampliant el seu pressupost si la demanda així ho requerix", ha afegit.

Blindatge a l'Educació

Finalment, el president de la Generalitat ha anunciat una llei que blindarà la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys en la Comunitat Valenciana, que ha iniciat este curs amb 72.000 places. Però, a més, el cap del Consell ha promés que el nou decret de convivència en centres educatius, que ja està en marxa, donarà resposta als problemes de convivència que es generen diàriament i reforçarà l'"autoritat" dels docents.

Destacats