El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha apostat per la col·laboració entre les universitats de la Comunitat Valenciana per a “no solament enfortir les seues necessitats individuals” sinó per a construir “un sistema universitari més robust i coherent, capaç de respondre a les demandes d’una societat en canvi constant”.
Així s’ha pronunciat durant la seua intervenció en la presa de possessió d’Amparo Navarro com a rectora de la Universitat d’Alacant, a la qual ha assistit juntament amb el conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira.
El cap del Consell ha assenyalat que “les universitats, igual que les administracions, han de complementar-se, compartir recursos i experiències i unir les seues fortaleses en benefici de tots”. En este sentit, ha subratllat que el diàleg “constant i l’acció conjunta” entre institucions educatives són el camí cap a un sistema universitari “més sòlid i capaç de liderar els avanços tecnològics, socials i culturals que la nostra comunitat necessita”.
En este sentit, ha realçat l’acord aconseguit entre la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx sobre els estudis de Medicina, gràcies a “l’esforç conjunt de les dos universitats i a les negociacions impulsades per la Generalitat” que “simbolitza el que podem aconseguir quan posem l’interés col·lectiu per damunt de les diferències”.
Així, ha remarcat que es tracta d’un acord amb el qual “guanya la Comunitat Valenciana” en disposar les dos institucions del grau de Medicina, es garantix les pràctiques sanitàries i estudis de qualitat als estudiants i “guanya la societat alacantina, tan necessitada dels resultats i la transferència de coneixement que resultarà de les sinergies entre les seues dos universitats públiques”.
D’igual manera, ha remarcat que la Generalitat “mai va vore en esta qüestió l’oportunitat de dividir” sinó que va apostar i apostarà “pel diàleg i l’acord en pro dels verdaders protagonistes: el ciutadà com a pacient i el reforç real de la nostra formació per al sistema públic sanitari”.
Respecte a la falta de metges, el cap del Consell ha reclamat una vegada més al Ministeri de Ciència i Universitats l’homologació dels títols extracomunitaris. “Disposar d’estos professionals és crucial per a reforçar les àrees amb carències del Sistema Nacional de Salut”, ha indicat. Només entre 2019 i 2023 es van acumular més de 71.000 expedients sense resoldre.
Així mateix, ha remarcat l’aposta del Consell per “un finançament estable i suficient que permeta a les nostres universitats mantindre i millorar els seus estàndards de qualitat”. En este sentit, ha destacat l’enorme esforç econòmic de la Generalitat, que invertix l’equivalent a quasi el 0,9 % del PIB regional en transferències corrents a les universitats públiques, “la qual cosa ens convertix en una de les comunitats autònomes que més aportació realitza” a pesar de l’infrafinançament.
En este sentit, ha instat el Govern central a aconseguir l’1 % del PIB nacional fixat per la Llei orgànica del sistema universitari, ja que ara fa una inversió del 0,76 %, i se situa així per davall de la mitjana de la Unió Europea.
Carlos Mazón ha reiterat el compromís de la Generalitat per a “garantir la igualtat d’oportunitats per a tots, enfortint els programes de beques” amb iniciatives com la promoció de la participació femenina en àrees STEM, la congelació de les taxes universitàries, l’ampliació de la cobertura de beques o la creació de la Beca ‘Manuela Solís’ que “ha permés que quasi 5.000 estudiants de la Comunitat amb rendes molt baixes reben el suport de la Generalitat gràcies a un pressupost executat de més de 18 milions d’euros”.
Així mateix, ha assenyalat la recuperació dels premis a l’excel·lència acadèmica al millor expedient de cada grau així com la creació d’una nova convocatòria d’ajudes denominada Beques GV-Talent amb la qual es reconeixerà l’esforç i el treball de cada grau del sistema universitari valencià.
El cap del Consell ha agraït el “gran exemple de solidaritat” de la Universitat d’Alacant amb els afectats per les riuades i la seua “reacció, suport i proximitat”.
Aposta per la retenció i atracció de talent
Durant el seu discurs, el president de la Generalitat ha assenyalat que un dels reptes del Consell és “atraure i retindre talent, garantir el relleu generacional i rejovenir les plantilles”. En este sentit, ha indicat que el Govern Valencià “proposa una estratègia integral que combine estabilitat laboral amb mecanismes per a atraure talent nacional i internacional, i així reforçar la diversitat i la innovació”.
Mazón ha assenyalat que la Generalitat ha firmat el conveni amb el Ministeri del Programa María Goyri, en el qual assumix el finançament del 40 % de les 707 noves places d’ajudant doctor que es convocaran en les pròximes dates. En este sentit, ha assenyalat que el compromís del Consell “serà encara més gran en els pròxims sis anys, quan siga la Generalitat qui assumisca l’estabilització, la consolidació i el finançament del 100 % d’estes noves places” i s’estabilitzarà en figures de professorat permanent.
A més, ha realçat el programa GenT2, dotat amb més de 21 milions d’euros, per a “atraure i retindre talent d’alta qualificació i fomentar la col·laboració entre universitats i empreses mitjançant doctorats industrials” assegurant que la investigació “es traduïsca en innovació real per al teixit productiu de la Comunitat”.
Un teixit que, tal com ha assenyalat, es beneficiarà dels efectes del Programa ValER, que “no solament ens permet captar talent científic d’alt nivell, sinó que també generarà un efecte multiplicador en la nostra capacitat d’investigació” propiciant avanços significatius en diverses àrees de coneixement.
En este sentit, ha traslladat que el pròxim mes de febrer “es publicarà la primera convocatòria de contractació de professors d’investigació distingits ValER, per a integrar-los en les universitats i centres d’investigació de la Comunitat Valenciana”.
El programa ValER s’ha dissenyat per a atraure a la Comunitat Valenciana investigadors distingits de renom internacional, oferint-los llocs permanents i titulars perquè vinguen a treballar al nostre territori.
Més finançament en ciència i investigació
En la seua intervenció, Carlos Mazón ha incidit en el fet que “la ciència i la investigació constituïxen inversions estratègiques” per la qual cosa que “un finançament sòlid permet a les nostres empreses ser més competitives i facilitar la creació d’ocupació d’alta qualitat, així com generar noves oportunitats de desenrotllament en sectors clau per a la nostra economia”.
Així, ha assenyalat les diferents accions en esta matèria que du a terme la Generalitat, com la reducció burocràtica mitjançant un sistema telemàtic de justificació d’ajudes d’investigació que començarà a funcionar en 2025 o el fet d’haver incrementat en més d’un 12 % el pressupost destinat a les ajudes d’investigació del Programa I+D+i fins a arribar als 64 milions d’euros.
En este sentit, el president ha anunciat que el Consell llançarà un nou programa de subvencions dotat amb 4 milions d’euros per a l’adquisició d’equipament científic i a més, s’està creant el portal de ciència de la Generalitat Valenciana ‘Nostra Ciència’ que permetrà a les empreses, investigadors i ciutadans accedir a informació detallada sobre els progressos científics i tecnològics que s’estan realitzant, així com sobre l’ús dels fons públics per a este àmbit.