Mazón anuncia una auditoria general per a investigar "les despeses sense control de dubtosa legalitat" del Botànic

La Generalitat posa en marxa una auditoria "forensic" al sector públic i la supressió de sis empreses "fantasma" que no es van posar en funcionament

Guardar

El president de la Generalitat Carlos Mazón
El president de la Generalitat Carlos Mazón

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha anunciat la posada en marxa d'una auditoria general de tot el sector públic valencià davant la "crítica" situació heretada del Botànic i davant els indicis de "despeses sense control en aspectes de dubtosa legalitat". A aquesta mesura se li sumarà la supressió de sis empreses "fantasma" les funcions de les quals ja venen exercint altres direccions generals.

Mazón ha comparegut aquest dimarts en una roda de premsa extraordinària en la qual ha alertat de la situació "crítica" de la Comunitat Valenciana, que té "el major dèficit d'Espanya" i el deute públic del qual està en "màxims històrics".

En aquest sentit, ha detallat que, després de finalitzar amb el "govern més car de la història", s'han trobat "factures en calaixos, contractes a dit, personal no autoritzat, despeses sense control, transferències bancàries sense titular i el major nombre d'empreses i entitats de la nostra història", tal com el certifiquen els informes tècnics. "Tots els informes tècnics de la Sindicatura de Comptes i de la Intervenció general de la Generalitat posen de manifest la situació d'ineficàcia, despesa desmesurada, deute, malgaste i descontrol", incideix el president.

"Un pou sense fons"

Tal com destaca el cap del Consell, els informes tècnics posen de manifest "procediments de contractació irregulars, falta de rigor i control en el maneig dels recursos públics, duplicitats en la despesa, retribucions a directius i treballadors col·locats a dit al marge de la llei i pagaments a terceres persones sense control ni autorització".

En matèria de contractació, només 4 de les 54 entitats que conformen el Sector Públic Instrumental han rebut una valoració positiva per part dels auditors i de la intervenció de la Generalitat. Per tant, el 92% del sector públic no realitza els procediments de contractació pública conforme marca la Llei.

Segons les dades que maneja la pròpia intervenció en els últims 4 anys, el conjunt del sector públic en mans del Botànic va adjudicar de manera directa, és a dir, "a dit", 253.122 contractes per un import de 713 milions d'euros. En el cas dels contractes menors són 159 milions d'euros "a dit" i en el cas de despeses adquirides sense tramitar expedient de contractació algun són 554 milions d'euros "a dit".

"Estem davant un pou sense fons de la contractació a dit, una barra lliure que va obrir el Botànic i mitjançant la qual, l'administració valenciana es va servir per a saltar-se la major part de les recomanacions que, sobre la gestió i tramitació dels contractes menors i despeses sense expedient ni crèdit pressupostari, que realitza la pròpia Sindicatura de Comptes i organismes oficials com l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) i l'Oficina Independent de Regulació i Supervisió de la Contractació", ha denunciat Mazón.

El president de la Generalitat Carlos Mazón
El president de la Generalitat Carlos Mazón

Personal i tresoreria

En matèria de personal, la pròpia Intervenció de la Generalitat certifica que només en l'exercici 2021 s'han produït més de 4.000 contractacions de personal que no estaven autoritzades per la Direcció General de Pressupostos.

Sobre aquest tema, el president incideix en el fet que la plantilla del sector públic es va incrementar en un 35% durant el Botànic mentre la despesa en personal de les empreses del sector públic valencià es va disparar un 47% (el cost en nòmines va passar dels 400 milions l'any 2015 a quasi 600 milions l'últim any de gestió íntegra de l'anterior govern).

En l'àrea de tresoreria, "el descontrol és evident" per a Mazón. Segons les dades facilitades per la Generalitat, en 22 de les 48 entitats que estan subjectes a aquesta mena de verificació per part de la Intervenció General i les auditories, es detecta un risc alt en l'àrea de controls de pagaments, produint-se pagaments sense l'autorització de la persona corresponent o fins i tot pagaments a comptes bancaris no identificats degudament. "Sabia el Botànic a qui li feia les transferències?", es pregunta el president.

Auditoria General del Sector Públic Instrumental

De manera conjunta i complementària a les auditories que ja realitza la intervenció de la Generalitat, es posarà en marxa una Auditoria General del Sector Públic Instrumental de la Generalitat que comptarà a més amb dos pilars bàsics d'actuació:

El primer d'ells és una auditoria "forensic" en determinades entitats del sector públic per a conéixer exactament on ha anat cada euro. L'elecció es farà sempre sota la coordinació de la Intervenció General i la Direcció General de Sector Públic de la Conselleria d'Hisenda que, sobre la base del treball de planificació, detectaran quines són les entitats amb major risc i es determinaran els extrems en els quals es realitzaran les auditories forensic. Aquesta auditoria forensic és un procediment tècnic que s'utilitza per a detectar, de manera detallada possibles casos de frau i despesa descontrolada.

La segona serà una auditoria operativa del conjunt del Sector Públic Instrumental. La Generalitat realitzarà amb tots els recursos disponibles una auditoria conjunta del sector públic que pose de manifest les duplicitats, ineficiències i el rumb del conjunt d'entitats.

El procediment administratiu per a això començarà en el primer trimestre d'aquest any 2024 i el calendari d'actuació es compondrà de dos informes intermedis al llarg de tot l'any i un informe final en el qual es vaja detallant el treball realitzat i les principals conclusions de futur.

"Posarem als millors professionals a comprovar un a un les despeses que s'han produït per a conéixer les irregularitats i exigir, allà on faça falta, les responsabilitats administratives i si és el cas penals que s'hagen pogut produir", ha avançat Mazón.

El president de la Generalitat Carlos Mazón
El president de la Generalitat Carlos Mazón

Empreses "fantasma"

Així mateix, l'informe posa de manifest, entre altres qüestions, que hi ha sis entitats que estan creades, de la mà del Botànic, i que les funcions que desenvolupen les tenen assignades de manera directa alguna Direcció General, ja existent en la Generalitat, entrant en un clar conflicte de duplicitats i encomanant tasques que ja es venen prestant. Aquestes duplicitats palmàries donarien lloc a "més directius o gerents col·locats a dit per a fer eixa mateixa tasca", incrementant la despesa de manera ineficient i poc eficaç.

Per això, el Consell aprovarà en breu l'inici de l'expedient per a portar a les Corts un projecte de Llei per a eliminar l'Agència Valenciana de l'Energia (DG d'Energia), l'Agència per a la Digitalització i la Ciberseguretat (DG TIC), l'Agència Valenciana d'informació i control alimentaris (DG de Producció Agrícola i Ramadera i DG de Cadena Agroalimentària), l'Agència Valenciana de Residus i Economia Circular (escissió VAERSA), l'Agència Valenciana Canvi Climàtic (DG de Qualitat i Educació Ambiental) i l'Escola Valenciana d'Administració Pública (DG de Funció Pública).

Arxivat a:

Destacats