La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, aposta per abordar la pròxima legislatura un projecte experimental de reducció de jornada laboral entre el funcionariat després de conéixer la reeixida experiència del govern islandés en aquesta matèria.
Així s'ha manifestat després de la reunió que mantinguda amb el ministre d'Infància i Educació d'Islàndia, Áxmundur Einar Daoason, en el marc del viatge institucional a aquest país.
Durant les reunions sostingudes amb el Govern islandés els dos últims dies, la responsable d'Igualtat del Govern valencià s'ha interessat, entre diversos assumptes, per les mesures de conciliació familiar impulsades des de l'Administració nòrdica, i ha assenyalat que Islàndia "és un exemple de com pot funcionar la jornada laboral de quatre dies en el sector públic".
"Malgrat les diferències culturals, l'exemple islandés ens demostra que un govern valent pot millorar la vida de la ciutadania", ha afirmat, i ha explicat que, en l'actualitat, Islàndia "es troba en el procés d'estendre la reducció de jornada al sector privat, però ja té una experiència acumulada en el terreny públic que pot ser-nos de molta utilitat en el futur". "Es pot treballar menys i ser més efectius, estar més sans i feliços en el nostre dia a dia familiar i personal", ha manifestat Mas.
Islàndia és, en paraules de la vicepresidenta, "un país que per la seua grandària resulta especialment interessant per a abordar projectes que en altres estats troben moltes més resistències internes a causa de diferents factors, entre ells, la resistència al canvi".
En aquest sentit, ha elogiat el projecte islandés, implementat al llarg de tres anys, al mateix temps que ha exposat al govern de Reykjavík la iniciativa valenciana de reducció de jornada en el sector privat impulsada des de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; "una iniciativa -ha sostingut Mas- que a més ha sigut referent en el projecte recentment anunciat pel Govern espanyol i el Ministeri d'Indústria i que ha enlairat enguany".
Protecció de la infància
D'altra banda, Mas ha valorat com "molt inspirador i interessant" la labor del govern d'Islàndia en matèria d'infància, fins al punt d'anunciar dimecres passat que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ja ha fixat reunions amb els departaments de Justícia i Sanitat per a impulsar en els pròxims mesos el projecte islandés de 'Barnahus'.
La prova pilot d'aquest model s'implementarà a la ciutat de Castelló de la Plana i amb ella es pretén integrar en un únic servei tots els departaments que intervenen en un cas d'abús sexual infantil dins d'un entorn amigable per a les persones menors supervivents de la violència sexual.
"Hem vingut a aprendre per a millorar la vida de la nostra gent més vulnerable", ha apuntat Mas, qui ha destacat al seu torn l'interés del Govern islandés per conéixer els consells infantils impulsats des de la Conselleria per a donar veu als problemes dels xiquets, xiquetes i adolescents.