La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat l'aposta pel "diàleg i la solidaritat intergeneracional com a eines fonamentals de transformació social i de lluita contra la soledat no desitjada de les persones majors, una 'pandèmia silenciosa' amb la qual volem trencar".
"Les polítiques públiques requereixen una intergeneracional" ha indicat Mas, "ja que les persones joves i majors tenen interessos i també necessitats comunes, com l'accés a l'habitatge o soledat no desitjada, accessibilitat del sistema públic de salut, la digitalització, l'ocupació, pensions, l'autonomia del moviment, oferta d'oci, lluita contra la crisi climàtica o el despoblament".
En aquesta línia s'ha referit al decàleg elaborat conjuntament pel Consell Valencià de Persones Majors i el Consell Valencià de la Joventut, que va ser presentat dilluns passat, "amb deu propostes per a garantir els drets de la joventut, fomentar l'emancipació i recuperar els vincles entre generacions".
Mas ha realitzat aquestes declaracions durant l'organitzat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb motiu de la celebració dissabte que ve, 1 d'octubre, del Dia Internacional de les Persones d'Edat, en el qual s'ha presentat la campanya 'Som com Sou'.
"No volem ni podem deixar soles a les persones majors. Per això, són necessàries polítiques orientades al fet que continuen gaudint al màxim de la vida de la millor manera possible i acompanyades de tota la societat", ha apuntat Mas.
En aquest sentit -ha assenyalat- volem "reivindicar una societat digna 'de' les persones majors i 'amb' les persones majors, amb la seua saviesa, experiència, generositat i vitalitat. És fonamental recollir el testimoni de les persones majors, valorar-lo i també tindre molt present que les persones majors la seua memòria, però també present i futur de la nostra societat", ha afirmat.
Estratègia d'Envelliment Actiu
Aitana Mas ha repassat les principals polítiques dirigides a les persones majors en les quals treballa la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives entre les quals ha destacat l'Estratègia Valenciana d'Envelliment Actiu i Lluita contra la Soledat No Desitjada, que es troba en les fases finals de la seua elaboració i que serà aprovada en breu.
"Aquest pla de mesures i iniciatives servirà de full de ruta per a impulsar polítiques orientades a fer que les persones majors puguen gaudir de la plenitud de la vida, del temps lliure, per a cuidar-se i per a afrontar nous reptes que els facen sentir bé, perquè el que fa que una vida siga plena no és la seua duració, sinó la seua qualitat".
A aquesta estratègia se suma el programa de termalisme social, per al qual enguany s'han adjudicat 8.615 places perquè les persones majors puguen gaudir dels establiments termals de la Comunitat Valenciana un preu assequible i el de vacances socials, que ha rebut un total de 15.669 sol·licituds per a la temporada 2022-23.
Així mateix, ha assenyalat que la Generalitat compta amb 34 Centres d'envelliment actiu (CEAMs) repartits al llarg de tot el territori així com els punts d'atenció en el medi rural i noves places de centre de dia, recollides en el Pla Convivint amb les quals "s'afavoreix la permanència de les persones majors en el seu entorn".
Mas ha assenyalat també que, en aquesta aposta perquè les persones majors puguen romandre en les seues llars, s'ha redefinit el Programa d'Atenció Domiciliària, que unifica els programes 'Major a casa' i 'Mejar a casa', en coordinació amb el servei d'ajuda a domicili municipal, amb el que s'afavoreix l'autonomia personal de la gent gran amb una atenció de proximitat i individualitzada".
Quant a l'atenció en residències, s'ha referit al nou model impulsat per la Conselleria, l'objectiu de la qual és "evitar la institucionalització de les persones i, només quan això no siga possible, oferir serveis d'atenció residencial en instal·lacions el més semblant a una llar".
"A més -ha afegit-, el programa 'Cuidem' proposa l'acció en entorns amigables, inclusius, accessibles i segurs que faciliten la interacció social, promovent la comunicació, així com la confiança en les persones professionals".
'Som com sou'
Durant l'acte, la vicepresidenta Aitana Mas ha presentat la campanya 'Som com sou' elaborada des del seu departament amb motiu del Dia Internacional de les Persones d'Edat, amb la qual, es vol "visibilitzar l'intercanvi i la convivència intergeneracional", insistint en "els necessaris i enriquidors vincles entre les persones joves i majors, siguen o no membres de les nostres famílies".
"Algunes persones majors potser no saben què és Tiktok o ser realfooder. Però coneixen perfectament els pasdobles i els avantatges del menjar casolà. Les persones joves aprenen, transformen i incorporen aquest coneixement al seu patrimoni, i aquesta relació és bilateral. Les persones joves són, a més, un dels majors actius per a l'envelliment actiu de les persones d'edat" ha apuntat.
Com a exemple d'aquesta relació intergeneracional l'acte ha conclòs amb una xarrada en la qual el 'influencer' @Cabrafotuda i la seua àvia, la 'iaia Fotuda'amb la qual conviu, han parlat sobre les seues experiències del dia a dia i com dues persones de generacions diferents s'enriqueixen mútuament.