Política

Martínez Mus: "la situació viscuda amb els trens d'alta velocitat es veia vindre"

Puente assegura que el descarrilament del tren d'Atocha va ser provocat per a evitar "qualsevol risc" per a altres trens

1 minut

Centenars de persones en l'estació de tren de Atocha

Més de 13.000 persones es van veure afectades, este cap de setmana, per la cancel·lació de trens d'alta velocitat entre Madrid i la Comunitat Valenciana a conseqüència del descarrilament d'un tren, que obligava a suspendre prop de 30 trens. Així, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, explicava que el dissabte van succeir "dues coses diferents i ambdues molt greus". En primer lloc, el descarrilament d'un tren "que anava remolcat a taller en el túnel que comunica Chamartín amb Atocha". Esta circumstància, ha relatat, "ens va ocasionar greus problemes d'operativa perquè els trens que faltaven s'anaven a traure per Atocha".

No obstant això, "dues hores després aproximadament de produir-se eixa incidència, una persona va amenaçar de llançar-se a les vies i per ordre de la força pública" es va haver de "tallar tensió de catenària de totes les vies d'Atocha durant més de dues hores". "Amb tot el que això va suposar, parar trens, tota la gent que estava en l'estació no va poder eixir", ha manifestat.

Una situació que va forçar que des de Renfe hagueren d'adoptar "solucions creatives". El director general de Negocis i Operacions de Renfe, Óscar Gómez Barbero, assenyalava que s'estaven "enviant trens de Mitjana distància que porten a la gent d'Alacant fins a Albacete, i a la ciutat manxega envien un tren de gran capacitat de Rodalia per a agafar a eixos clients".

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha expressat, este matí en la roda de premsa posterior al ple del Consell, que "esta situació es veia vindre. En la Comunitat Valenciana estem aguantant situacions molt complicades amb els trens de Rodalia durant anys, i esperàvem que no afectara també l'alta velocitat, però ha sigut inevitable". Així, el conseller ha reiterat que "amb la improvisació amb la qual el ministre actua en els últims temps, esta situació es veia vindre. Tenim un ministre que no sap gestionar el que té entre mans. Per això, li demanem que faça un pas a un costat".

El descarrilament va ser provocat

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha assegurat que el descarrilament del tren d'Atocha d'este passat cap de setmana va ser provocat per un treballador per a evitar "qualsevol risc" per a altres trens.

"La veritat és que la decisió d'eixe treballador evita qualsevol risc per a les persones o per a altres trens que poguera haver-hi a l'entorn d'Atocha", ha explicat el titular en declaracions als mitjans de comunicació en la Fira Internacional de l'Autobús i de l'Autocar que s'ha celebrat este dimarts a Madrid.

D'esta manera, davant la informació que ha publicat el diari digital 'VozPópuli', en la qual s'afirma que el tren va descarrilar per a evitar que "s'estampara contra un tren de viatgers", el titular de Transports ha demanat esperar als resultats de la Comissió d'Investigació d'Accidents Ferroviaris, que no sap quan conclourà, ja que "no és un organisme que depenga d'ell".

Així mateix, Puente ha demanat "prudència" a l'espera de les conclusions d'esta comissió independent. "Nosaltres no podem revelar aspectes de la investigació fins que esta no haja conclòs; llavors, quan la comissió concloga i emeta les seues conclusions, farem les valoracions oportunes", ha subratllat el ministre, per a després incidir en el fet que "estan treballant i disposen d'informació que, lògicament, han de posar a la disposició d'eixa comissió, però no pot fer-la pública".

En esta línia, el ministre ha narrat la situació que es va produir amb el tren descarrilat, reconeixent que este "va iniciar un recorregut en una espècie de caiguda lliure pel túnel de Chamartín".

"Un treballador del centre de control d'Adif pren la decisió de desviar-lo a una de les vies per a provocar el seu descarrilament o evitar que acabe eixint a la platja de vies que entra a Atocha i podent eventualment xocar amb algun tren que vinguera", ha argumentat Puente, per a a continuació indicar que "no està determinat que hi haguera cap tren en eixe moment amb el qual potencialment poguera xocar, però sí que és evident que si el tren haguera continuat en la seua trajectòria, podria haver arribat a la platja de vies i haver impactat contra algun tren que poguera vindre en eixe moment".

"Això és el que els puc contar, els demane que ho entenguen", ha resolt el ministre.