Política

Martínez Mus: "La nova llei urbanística convertirà la Comunitat Valenciana en un territori competitiu i amb major seguretat jurídica per als inversors"

1 minut

El nou conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha assegurat que la nova legislació urbanística de la Generalitat "convertirà la Comunitat Valenciana en un territori competitiu, més atractiu per a les inversions i amb major seguretat jurídica".

Així ho ha assenyalat durant la seua intervenció en la jornada organitzada per Broseta Abogados 'Projectes d'Inversions d'Interés Autonòmic en la Comunitat Valenciana', on ha exposat les reformes normatives de la Generalitat en el primer any de legislatura per a promoure inversions i implantació d'empreses que generen "noves oportunitats i ocupació en el nostre territori".

Durant la seua intervenció, Martínez Mus ha recordat l'escenari amb el qual es va trobar el Consell fa un any, "amb una profunda insatisfacció del sector" a causa de l'estructura normativa vigent a nivell autonòmic, "que ha dificultat durant estos anys el desenvolupament econòmic i la implantació d'empreses a la regió".

El conseller ha explicat que un dels principals desafiaments ha sigut afrontar la complexa tramitació administrativa de lleis, estratègies i plans d'acció territorial, que solien generar "confusions i ineficiències".

"El nostre objectiu és reformular i dotar de coherència a esta estructura normativa per a agilitzar i simplificar els processos en el sector, de manera que s'afavorisca l'atracció d'inversions i es proporcione major autonomia als municipis en l'àmbit de la planificació urbanística", ha afirmat.

Mesures adoptades

El conseller ha destacat algunes de les mesures adoptades pel Consell en l'últim any, com la Declaració d'Interés Comunitari de Regularització (DICr), que ara inclou tant activitats industrials com terciàries i el termini de les quals per a regularitzar s'ha estés fins al 31 de desembre de 2025. Estos canvis, ha assenyalat, "busquen eliminar incongruències tècniques heretades de legislacions anteriors".

Així mateix, s'ha dut a terme la regulació de les Entitats Col·laboradores de l'Administració Municipal (ECUVs) i la seua participació en els procediments de llicències i declaracions responsables urbanístiques, "que no tenien la suficient cobertura legislativa".

Respecte a la simplificació administrativa i l'eliminació de càrregues burocràtiques, el conseller ha assenyalat algunes iniciatives que afecten directament el sector per a convertir tot el procés "en un sistema eficient que facilite l'execució de projectes i inversions sense demores innecessàries".

En este sentit, s'ha referit a la figura dels Projectes d'Interés Autonòmic (PIA) del Pla Simplifica de la Generalitat, "com un instrument àgil i executiu a través del qual poder canalitzar l'impacte sobre el territori, incrementant la competitivitat territorial de la Comunitat Valenciana i generant ocupació estable i de qualitat".

Així, ha indicat que quan es declare un Projecte d'Inversió com d'Interés Autonòmic, "es podrà tramitar de manera urgent i preferent perquè, des d'eixe mateix dia, eixe projecte es podrà executar, es podrà posar la primera pedra".

Cap a una nova llei urbanística

Amb la intenció del segon any de legislatura, el conseller ha explicat que s'està elaborant una nova Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge que oferisca "un marc jurídic estable que responga als problemes reals del sector urbanístic en la Comunitat Valenciana".

Martínez Mus s'ha referit al caràcter obert i participatiu del procés d'elaboració d'esta nova llei. "Volem escoltar a tots els actors involucrats per a assegurar-nos que siga tècnicament sòlida i responga a les veritables necessitats del territori", ha manifestat.

L'objectiu, ha assenyalat, és aprovar una legislació "molt més senzilla, més participativa i inspirada en la col·laboració publicoprivada" i, en este sentit, ha fet una crida als assistents a contribuir amb suggeriments durant el procés de consulta prèvia. "Una bona llei serà beneficiosa per a tots, per això volem que cada veu siga escoltada per a consolidar una norma que aporte seguretat jurídica, desenvolupament i progrés a la Comunitat Valenciana", ha finalitzat.