Martínez Mus destaca que la implantació de Navilens en tota la xarxa d'FGV representa un avanç cap a un servei més accessible per a totes les persones

Guardar

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus
El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha assistit a la presentació del nou sistema de guiat i senyalització per a persones amb discapacitat visual instal·lat en totes les estacions i parades de Metrovalencia i TRAM d'Alacant, la implantació de la qual convertix a la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) "en un servei més accessible per a tots".

FGV ha completat, després de més d'un any de treball, la instal·lació en 217 estacions i parades de València i Alacant d'uns 3.000 codis característics de Navilens, amb quadres de colors sobre un fons negre i amb un marc blanc que funcionen de manera similar a un codi QR.

La informació es pot obtindre a través de dues aplicacions gratuïtes per a mòbil: Navilens i Navilens Go. La primera té una finalitat de guiat i localització d'elements per a persones amb dificultats de visió i la segona oferix informació del servei en diferents idiomes (horaris en temps real, accessibilitat de les estacions i incidències en circulació).

Martínez Mus ha explicat que, amb la posada en funcionament d'este sistema de guiat, FGV disposa d'una tecnologia que millora les condicions d'accessibilitat i amplia les possibilitats d'informació de tots els usuaris, "sent la primera explotació espanyola que completa la disponibilitat de Navilens en tota la seua xarxa".

En este sentit, el conseller ha assenyalat que la incorporació d'esta tecnologia "forma part de les iniciatives que FGV desenvolupa per a millorar el servei que presta i, molt especialment, l'adequació de totes les seues instal·lacions per a oferir i garantir a totes les persones la major autonomia possible i avançar cap a una accessibilitat universal".

L'empresa Neosistec, S.L. ha sigut la responsable de l'execució d'estos treballs per un import de 693.814 euros, finançats per la Unió Europea, a través dels Fons NextGeneration.

Navilens és una tecnologia de senyalització d'avantguarda, desenvolupada pel grup d'investigació MVRLab de la Universitat d'Alacant i l'empresa Neosistec Nous Sistemes Tecnològics, que ja s'ha instal·lat en altres operadors ferroviaris espanyols i internacionals.

A la presentació, que ha tingut lloc en l'estació de Russafa de Metrovalencia i que forma part dels actes inclosos en la Setmana de la Mobilitat, ha assistit també el director gerent d'FGV, Alfonso Novo, i representants de la Mesa d'Accessibilitat d'FGV, integrada pel Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) i altres entitats del sector de la discapacitat com Helix, FESORD, COCEMFE, Plena Inclusión, ASPACE, ASPAYM i ONCE.

Funcionament de Navilens

Per a utilitzar esta nova tecnologia l'usuari ha de descarregar-se en el seu telèfon l'aplicació de Navilens o Navilens-Go, depenent de les funcionalitats que es vulguen obtindre.

Estes aplicacions utilitzen la càmera de qualsevol dispositiu mòbil per a llegir la senyalització distribuïda en les instal·lacions, a través de la qual es pot rebre informació instantània sense necessitat de panells o pantalles electròniques.

L'objectiu principal de la tecnologia Navilens és facilitar l'orientació en les estacions i parades a persones cegues o amb discapacitat visual, o el guiat mitjançant la realitat augmentada per a persones amb discapacitat cognitiva.

A més, també és molt útil per a tota mena de persones usuàries, ja que a través de Navilens Go es pot accedir a la informació en diferents idiomes en punts on no existixen panells informatius, o fins i tot de manera remota, a través de les teues etiquetes favorites.

Al seu torn, la seua instal·lació contribuïx a la digitalització dels sistemes d'informació, avançant cap a la transformació digital dels serveis de Metrovalencia i TRAM d'Alacant.

Destacats