La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha anunciat este dimarts que la Generalitat farà a la fi de la setmana que ve “una missió de reforç de les nostres relacions comercials amb Estats Units” encapçalada pel cap del Consell, Carlos Mazón, amb l'objectiu de sondejar l'impacte que pot tindre una pujada d'aranzels en sectors estratègics per a la Comunitat Valenciana.
En concret, la delegació es desplaçarà visitarà companyies valencianes amb filials a Nova York i Miami, “les dos ciutats en les quals les nostres empreses tenen més implantació”. Prèviament, la consellera d'Indústria acudirà la fira Covering d'Orlando, dedicada al taulell, per a polsar el moment este sector clau per a l'economia de la Comunitat i “en el qual les exportacions als Estats Units tenen un pes molt important”.
L'objectiu, ha agregat la consellera, és “conéixer de primera mà les necessitats que tenen les nostres empreses i actuar sobre el terreny, amb un ull sempre posat en la necessitat d'advocar per una desescalada que permeta un escenari sense aranzels per a la indústria de la Comunitat”.
En este sentit, Cano ha apel·lat a la “coordinació institucional total” davant la problemàtica dels aranzels i ha assenyalat que “Europa ha de liderar una posició forta i unida perquè està en joc la competitivitat internacional del mercat comú europeu amb el qual suposa per a la producció espanyola”.
La consellera ha fet estes declaracions després d'una nova reunió amb els sectors de la Comunitat Valenciana afectada per la pujada política aranzelària dels Estats Units, una trobada que ha estat liderat pel president de la Generalitat Carlos Mazón. Així, Cano ha exigit que, des d'Espanya, “hi haja una resposta d'Estat a l'altura del desafiament aranzelari i de l'incert panorama internacional” i ha subratllat que “si hi ha una veritable voluntat de defendre l'interés general i a totes les empreses afectades, la Generalitat Valenciana respondrà amb total lleialtat”.
En este sentit, ha recalcat que, des del Govern valencià, “no consentirem que les nostres empreses no reben l'ajuda que necessiten perquè no és el moment de jugar d'amagat per a privilegiar als uns sobre els altres”. Així, ha subratllat que “les ajudes només seran efectives si les empreses poden disposar d'elles amb agilitat, a través d'un procés administratiu simplificat”.
Així mateix, ha recordat que la Generalitat “ha sol·licitat al Govern d'Espanya que totes les ajudes que s'activen siguen transparents, que tinguen una consideració especial amb les PIMES i que les comunitats autònomes participem en eixe procés”.
“No és suficient amb una resposta temporal i financera als aranzels” ha indicat, “és necessari posar en marxa un pla estructural per a millorar la competitivitat de les nostres empreses”.
D'igual manera, ha defés que “la postura de la Generalitat és clara: el lliure comerç enfront del proteccionisme, la intel·ligència en la negociació enfront de l'arrogància i les reformes fiscals, normatives i estructurals perquè les empreses puguen afrontar amb garanties este escenari comercial internacional que es planteja”.
Marián Cano ha assenyalat que “les empreses valencianes amb delegació als Estats Units són les més exposades davant la nova política aranzelària” pel que ha reiterat el “suport institucional de l'administració i el Govern valencià en la legítima defensa de l'activitat i l'ús de les empreses de la Comunitat Valenciana”.
En esta línia, ha traslladat que “ens trobem en una fase inicial de monitorar els impactes que produïxen els anuncis de l'Administració americana i de coordinar-nos per a activar una resposta conjunta amb les empreses afectades”.
Així, ha indicat que “no permetrem que la pausa aranzelària supose un perjuí per a les empreses de la Comunitat exportadores als Estats Units, perquè els aranzels anunciats afectaran directament el negoci de més de 8.500 empreses del nostre territori i especialment a les 150 exportadores estables que compten amb delegacions al país nord-americà”.
La consellera ha subratllat que “actuarem amb prudència, sensatesa i equilibri perquè hem d'intentar preservar eixe vincle atlàntic ja que els Estats Units és el nostre principal Soci Comercial anara de la Unió Europea”.
“Un vincle que va sorgir, va créixer i en molts casos es manté durant dècades amb empreses que han sabut guanyar-se la confiança d'un mercat tan important i exigent com l'estatunidenc”, ha conclòs Cano.