Política

Llums i ombres en les partides dels PGE para la Comunitat Valenciana

Creixen les pensions i les inversions, però no compleixen amb les expectatives

1 minut

reunion_rajoy_foto_01

Els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2018 ja estan ací. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, els va portar i va presentar ahir en el Congrés dels Diputats malgrat no tindre lligats els suports necessaris per a traure'ls endavant. A la Comunitat Valenciana, el delegat de Govern, Juan Carlos Moragues, va comparèixer en la seu per a explicar com afectaran aquests comptes al nostre territori.

Pensions, infraestructures, transports i finançament autonòmic van centrar el discurs del delegat sobre els comptes "més socials", va dir, "de la història", després de recordar que estaven acordats amb els sindicats i les organitzacions civils. Destacables són les grans xifres dedicades a infraestructures com el Parc Central, l'AVE i altres obres emmarcades en el Corredor Mediterrani. Desglossem els punts més ressenyables dels comptes a la Comunitat Valenciana:

Pensions: 20 euros més al mes

Després de l'agitació produïda pel mínim augment de les pensions que anunció el Gobierno central, de tan solo un 0,25%, los Presupuestos para 2018 contemplan una subida de hasta el 3% que va anunciar el Govern central, de tan sol un 0,25%, els Pressupostos per a 2018 contemplen una pujada de fins al 3% per a un gran quantitat de pensionistes. A la Comunitat Valenciana seran tres de cada quatre pensionistes els que es veuran beneficiats amb pujades d'entre un 1% i un 3%. Concretament, 626.158 jubilats. Açò reportarà un impacte econòmic de 365 milions d'euros en el nostre territori, segons dades del Govern.

Endinsant-nos en les dades, les pensions no contributives i les pensions mínimes experimentaran un increment del 3%, la qual cosa afectarà a més de 43.000 i 271.000 pensionistes respectivament. Aquests últims cobraran, de mitjana, 250 euros més cada any (poc més de 20 euros al mes).

Vicent Soler, conseller d'Hisenda, i Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda

D'altra banda, les 162.563 pensions de fins a 9.800 euros anuals (700 mensuals) veuran incrementada la quantia un 1,5%; i els 91.841 pensionistes que perceben entre 9.800 i 12.040 euros anuals experimentaran un augment del 1%. Tots ells rebran 100 euros anuals més de mitjana (poc més de 8 euros al mes).

I finalment, les pensions de viduïtat s'incrementaran 450 euros a l'any (37 euros al mes), la qual cosa afectarà a prop de 51.000 pensionistes a la Comunitat.

Inversions territorials: creixen però són insuficients

14.823 milions d'euros són els que l'Estat dedicarà a inversions territorials. D'entre ells, la Comunitat rebrà 740,3 milions d'euros, un increment del 25% respecte als 589 milions d'euros de l'anterior exercici. Així doncs, la Comunitat és la sisena on més creix la inversió real -per darrere de Castella-la Manxa, Cantàbria, País Basc, Andalusia i Extremadura-, i també la sisena en termes absoluts. En tots dos casos, per sobre de la mitjana estatal.

Respecte a aquestes dades, fonts de la Generalitat Valenciana van assegurar ahir que aquestes inversions segueixen sent insuficients, perquè mentre que la Comunitat és l'11% de la població espanyola, tan sols rep el 7,31% del total. En aqueix sentit, van apuntar també que la inversió per càpita estatal és de 217 euros i a la Comunitat "no arriba ni als 150 euros".

Foment: sense subvencions al transport de València

A la dreta, Íñigo De la Serna, ministre de Foment

Els comptes presentats pel Govern a més, registren un augment de les inversions en Foment del 29% a la Comunitat Valenciana. No obstant açò, aquest increment no inclourà, per segon any consecutiu, els 38 milions d'euros que tant l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana reclamaven al govern per a subvencionar l'Autoritat Metropolitana de Transport, com ho fa a Madrid (129 milions d'euros), Barcelona (107 milions) i fins i tot a Canàries (48 milions).

No obstant açò si que subvencionarà part dels serveis ferroviaris entre Alacant i Villena, i entre Castelló i Vinaròs; duplicant els primers i triplicant els segons. A aquestes subvencions, entre altres, dedicarà 98 milions d'euros.

Preguntat per la no subvenció al transport metropolità valencià, Moragues va respondre que "cal veure-ho en el seu conjunt" i que els 38 milions són una proporció "molt xicoteta" respecte al total de les inversions en mobilitat.

Parc Central en construcció

En aquest apartat podem trobar grans projectes que compten amb la participació del Govern, com el del Parc Central de València i altres obres del Corredor Mediterrani. Del primer projecte, concretament, s'inclouen els treballs corresponents al canal d'accés i el túnel passant. I respecte al segon, s'han recollit inversions en iniciar els treballs per a adaptar a l'ample internacional el tram ferroviari de l'AVE entre València i Castelló (el còmicament anomenat No-Ave).

Finançament autonòmic: s'obri la porta a reestructurar el deute, però...

El delegat de Govern també va anunciar que s'obrirà la porta a reestructurar el deute de les comunitats autònomes, però solament d'aquelles que complisquen amb els objectius de dèficit i de deute. Concretament es preveuen "facilitats" mitjançant incentius als crèdits i a les condicions financeres de les autonomies, sempre amb un informe previ favorable del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Vicent Soler, conseller d'Hisenda | P. PLAZA

Encara així, la Comunitat Valenciana no entraria en aquestes condicions, perquè l'exercici passat va tancar amb un dèficit per damunt del permès per a les comunitats autònomes, malgrat haver-lo reduït a la meitat. Concretament es va situar en el 0,73% del PIB, diverses centenes per damunt del 0,6%, l'objectiu de dèficit imposat pel Govern central a les autonomies.