Política

Les escoles valencianes, punta de llança d'una administració verda

L’avanç en autoconsum dels centres educatius podria ser avantsala d’una futura “empresa pública d’energia 100% renovable”

1 minut

placas solares upv ep

Els més de 1.600 edificis públics de la Generalitat Valenciana utilitzaran energia "100% renovable" abans de finalitzar la legislatura. Va ser, el mes passat, un anunci del President de la Generalitat, Ximo Puig. Un anunci que va causar expectació pel seu significat: aconseguir un equilibri energètic i 'zero emissions' en tota l'administració autonòmica significa inversions a curt termini, però grans estalvis a llarg i, sobretot, menys tones de CO₂ en l'atmosfera. Es tracta d'un projecte ja iniciat i en el qual els centres escolars són, en molts casos, punters; els seus sostres s'omplin de plaques solars.

Des de la Conselleria d'Educació apunten que, precisament, gran part dels fons transferits als ajuntaments per a la construcció i reformes en centres educatius estan relacionats amb aquest objectiu. El Pla Edificant ha servit per a descarregar un treball massa gran per als funcionaris de la Conselleria, amb Vicent Marzà al capdavant, i ha permés així que es vagen assignant els 1.000 milions d'euros fixats.

En les últimes dades actualitzades proporcionades, fa mig any, ja estava en marxa o adjudicades 402 actuacions. Algunes construccions de nous col·legis, altres catalogades com a 'intervencions menors'. Moltes d'aquestes últimes, apunten, estan relacionades amb l'eficiència energètica: des de la renovació dels sistemes d'il·luminació o climatització, fins a l'aïllament tèrmic o, fins i tot, la instal·lació d'elements d'autoconsum.

Excedent 'per a tots'

Uns plans que, a vegades, són 'avançats' per la mateixa ambició dels centres, com és el cas de l'IES Gran Via d'Alacant. A través del seu Cicle Formatiu Superior d'Energies Renovables, s'han instal·lat -i ampliat- la capacitat fotovoltaica per a, actualment, comptar amb 36 plaques solars. Però també amb Edificant arriba la lluita contra el canvi climàtic: en Riba-Roja i Quart de Poblet, per exemple, s'ha actuat amb la millora de l'eficiència energètica i, en la primera localitat, en la instal·lació de plaques.

Des de la moció de censura i canvi de govern a Espanya, es va retirar l'anomenat 'impost al sol' i es va permetre, a més, que els usuaris de plaques solars pogueren vendre la seua energia sobrant. Es tracta d'un mètode que, des de la Generalitat, es pren com a model. L'extensió de plaques solars en centres escolars, sanitaris i dependències de la Generalitat, podria ser suficient per a superar l'autoconsum. Amb aquest sobrant podria realitzar-se diverses coses: vendre-ho a les energètiques o, com apuntava el programa de govern del Botànic II, avançar cap a una empresa pública d'energia 100% renovable.