Les Corts Valencianes han aprovat aquest matí la llei pionera en matèria de joc i prevenció de la ludopatia amb el suport dels membres del Botànic, PSPV, Compromís i Unides Podem. Aquesta Llei del Joc porta al seu darrere una lluita incansable després d'un debat de tres anys i com a conseqüència, molts diputats dels partits que formen el Botànic han assegurat haver rebut pressions per evitar la seua aprovació.
"No s'entén que l'oposició puga estar en contra d'una Llei que actualitza una norma que data de 1988, que no contempla les noves modalitats de joc", assegura Jose Muñoz, portaveu socialista d'Hisenda i ponent del PSPV-PSOE de la Llei del Joc. De la mateixa manera, el PP en anteriors governs va anar posant pegues a la norma a través de l'aprovació de decrets, segons Muñoz, "poc transparents" i que no sols no van solucionar el problema social que és el joc patològic, sinó que van permetre que, en només sis anys, s'incrementara en un 100% el nombre de cases d'apostes.
"Només cal veure les portes giratòries entre el sector del joc i alguns partits per a entendre perquè posen per damunt els interessos de les grans multinacionals del joc a la salut de les persones", assegura Fran Ferri, síndic de Compromís a les Corts.
Entre lluitar contra la ludopatia que destrossa famílies o defensar el negoci multimilionari d'algunes empreses, la dreta ha triat açò últim. Fran FerriEspanya compta amb la taxa més alta de persones amb problemes de ludopatia entre 14 i 21 anys a Europa i, segons la Conselleria de Sanitat el grup de joves que pateixen ludopatia ha crescut un 24%, a més que el 25% dels pacients atesos per joc patològic és menor de trenta anys. Es calcula que, a Espanya, el 20% dels joves és addicte al joc i que els que estan en tractament s'han quadruplicat al nostre país en els últims anys i, en la Comunitat la xifra d'afectats per la ludopatia ha crescut més d'un 62% de 2013 a 2018, dels 1.618 fins als 2.628.
"És una norma que, si abans del coronavirus era necessària, ara encara ho és més", afirma Muñoz. Amb el confinament, aquestes conductes han augmentat: els psicòlegs han advertit que la demanda de teràpia en línia per problemes de ludopatia s'ha duplicat des de l'entrada en vigor de les mesures de confinament. José Muñoz assegura que "s'ha demostrat, a més, que les apostes i el joc es multipliquen durant les crisis, davant l'esperança de les persones que pateixen alguna penúria econòmica, d'obtenir un premi que puga alleujar la seua situació".
D'aquesta manera, la nova Llei del Joc estableix que les sales de joc i tots aquells establiments d'apostes no puguen estar ubicats a menys de 850 metres dels centres escolars. De la mateixa manera, entre un local i altre de la mateixa tipologia, siga d'apostes o del joc, no podran haver-hi menys de 500 metres.
No obstant això, aquells bars i restaurant que compten amb màquines escurabutxaques també hauran d'aplicar totes les mesures que recull aquesta normativa, ja que deuran aplicar el sistema d'activació de control remot de la mateixa manera que ja ho tenen les màquines de tabac, per tal d'evitar que els menors d'edat així com tots aquells inscrits en el registre de persones excloses de l'accés al joc, no puguen utilitzar aquests dispositius.
D'acord amb les anteriors afirmacions dels dos diputats amb qui València Extra ha accedit a parlar, "estan sorgint molts "bulos" i pressions que procedeixen d'interessos econòmics que només representen a uns pocs", declara Jose Muñoz. Al contrari del que s'intenta fer creure, aquesta Llei no destruirà llocs de treball, com no ho va fer la Llei del Tabac. De la mateixa manera, s'està dient que es tancaran bars perquè hauran de canviar les màquines escurabutxaques per instal·lar els controls d'accés i que això porta com a mínim un mes, però, Fran Ferri assegura que "la llei contempla un període transitori de dotze mesos, així que tenen temps suficient per a instal·lar un control remot com el que tenen les màquines de tabac".
Respecte a les cases d'apostes, no es tancaran locals, sinó que els locals s'hauran d'adaptar a unes normes, sobretot, de distància respecte dels centres escolars. "Aquesta adaptació a les noves normes es farà a mesura que caduquen les seues llicències actuals, és a dir, de forma gradual", segons el socialista José Muñoz.
Com ja s'ha explicat, la Llei actualitza una norma obsoleta que per al Botànic, "ja no s'ajusta a la realitat del joc i que oblidava prioritzar la protecció de les persones més vulnerables, especialment de les persones que pateixen problemes relacionats amb la ludopatia, i dels menors".
La protecció de les persones menors és una prioritat per a evitar que s'inicien en el joc. Jose MuñozL'anterior llei tan sols exigia controls d'accés en determinades zones dels salons, en concret, aquelles en les quals existiren màquines que oferiren premis de 3.000 euros. No obstant això, no ho reclamava a les portes d'entrada, amb el que l'accés dels menors als locals era lliure. Muñoz destaca que l'anterior llei "tampoc contemplava, com és evident, les apostes online, i ara quasi tot el món té accés a internet i això ens fa més vulnerables, sobretot a les persones joves, perquè significa que amb tan sols un clic podem gastar-nos milers d'euros en qüestió de minuts".
A més, aquesta llei és vital per a garantir la salut de la nostra població jove; associacions com Patim registren un augment de la ludopatia sobretot en la població jove, sent en 2018 la ludopatia una de les principals causes de tractament, només per darrere de la cocaïna. Més del 13% dels menors aposten diners malgrat les prohibicions expresses en la normativa vigent, de manera que la necessitat d'adaptar la normativa es fa òbvia.
Si li preguntem a Fran Ferri sobre les millores que comporta l'aprovació d'aquesta llei pionera en matèria de joc i prevenció de la ludopatia, ens contesta que "en destacaria tres". Primer que tot, "una millora del control d'accés per evitar que els menors puguen accedir a jocs d'aquest tipus"; "la prohibició de la publicitat exterior i endurir una mesura que ja estava vigent i que prohibeix a la generalitat posar publicitat institucional en els mitjans que tinguen publicitat d'apostes i altres tipus de jocs", així com "l'establiment de la distància mínima de 850 m dels salons de joc amb els col·legis", però també, "estableix la prohibició de crèdits a jugadors, que és un dels ganxos que tenen aquestes empreses per a atraure jugadors i que genera més addicció", destaca Ferri.
La nova llei fixa una moratòria de cinc anys per a noves autoritzacions d'establiments de joc o d'explotació de màquines recreatives amb premi destinades a ser instal·lades en locals d'hostaleria o similars, i contempla sancions de fins a 600.000 euros i tancament de locals en cas de les infraccions molt greus. Si alguna cosa fa a aquesta llei ser pionera, és que el territori valencià haurà de comptar amb una estratègia valenciana integral de prevenció i tractament del joc patològic, amb accions de prevenció i tractament de la ludopatia.