La Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les comunitats i ciutats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha acordat aquest dijous el tancament perimetral de les comunitats autònomes i la limitació de la mobilitat nocturna de les 22 a les 6 hores amb motiu de la Setmana Santa.
Segons ha informat el Ministeri de Sanitat en un comunicat, l'acord serà ratificat dimecres que ve en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). La principal novetat respecte a l'esborrany que s'anava a discutir en la reunió d'aquest dijous és l'eliminació, per falta d'acord, de la recomanació que els estudiants universitaris que residisquen durant el curs acadèmic en una altra regió o país no puguen tornar al seu lloc de residència.
El text demana evitar "viatges no necessaris" i insta les autonomies "no baixar el nivell d'alerta" des de les dues setmanes prèvies a l'inici de Setmana Santa "encara que els indicadors siguen favorables" i "mantindre les mesures establides en eixe moment".
Així, la mobilitat estaria limitada pel tancament perimetral de totes les comunitats autònomes, encara que amb les excepcions ja regulades per l'actual Estat d'Alarma, com el "retorn al lloc de residència habitual o familiar" o les causes de força major. Es recomana, al seu torn, que en els casos subjectes a aquestes excepcions es realitze una PCR o test d'antigen abans del viatge o a l'arribada.
D'altra banda, Sanitat i CCAA han optat per no celebrar esdeveniments massius "de qualsevol índole que impliquen aglomeració o concentració de persones". "Les cerimònies en espais tancats seguiran les normes d'aforament i altres mesures establides segons el nivell d'alerta de cada comunitat autònoma", sosté el text.
Juntament amb aquestes limitacions, es planteja una restricció d'aforament en reunions a un màxim de "4 persones" tant en interiors com exteriors. Igualment, es desaconsella "expressament" la celebració de trobades socials en els domicilis o en altres espais tancats amb no convivents.
A més, es considera "pertinent" fer una campanya institucional per a evitar la relaxació de comportaments sota el nom 'No "salvem setmanes", salvem vides'. "Aquest esforç ha d'incloure la integració en les estratègies de comunicació d'elements dirigits a reduir l'impacte de la "fatiga pandèmica" en les mesures de control i plantejar els escenaris de risc previstos incloent l'esperança que aporten els bons resultats de les vacunes utilitzades per al control de l'epidèmia", rebla el text.