Política

La ratificació del Pativel protegirà més de 6.500 hectàrees del litoral valencià

Dijous passat, el Tribunal Suprem va anul·lar la sentència del TSJCV que revocava aquest pla de protecció de la costa

2 minuts

Estat del litoral de les platges del sud de València després d'un temporal

"S'ha de complir perquè és una norma aprovada i, a més, avalada pel TS, perquè no quede dubte". Amb aquestes paraules descrivia la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, l'anul·lació per part del Tribunal Suprem de la sentència del TSJCV per la qual es revocava el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del litoral de la Comunitat Valenciana (Pativel). Amb aquesta ratificació, es dona llum verda a la protecció de més de 6.500 hectàrees del litoral valencià.

La Generalitat va aprovar per decret el 4 de maig de 2018 el denominat Pativel. No obstant això, el març de 2021 una sentència del Tribunal Superior de la Comunitat Valenciana el va declarar nul en concloure que no existia en l'expedient administratiu un estudi economicofinancer amb els costos d'implementació. Això, a causa d'incomplir la Llei per a la Igualtat entre Dones i Homes al no incloure un informe d'avaluació de l'impacte per raó de gènere ni informes sobre l'impacte en matèria d'infància, adolescència i família, i per no haver-se sotmés a "una vertadera avaluació ambiental i territorial estratègica".

La sala del TS estima així el recurs presentat per la Generalitat Valenciana contra aqueixa resolució i rebutja les al·legacions de la immobiliària a la qual el TSJCV va donar la raó en primera instància, en una resolució que anul·la per no ser conforme a dret, però en la qual acorda retrotraure les actuacions a fi que el tribunal valencià, amb observança dels acords pel TS, dicte una nova fallada.

Segons assenyala el TS, una vegada anul·lat aqueixa fallada, i atés que per a resoldre el recurs contenciós del qual porta causa és precisa la interpretació de la normativa autonòmica, competència de la sala d'instància, ordena que siga el TSJCV el que dicte una nova resolució en la qual resolga "els altres motius impugnatius -formals o materials- esgrimits per la part actora en suport de les seues pretensions" (la mercantil), amb observança del decidit en aquesta sentència.

Davant aquestes recents informacions, la reacció per part dels components del Botànic no s'ha fet esperar. Per a Mónica Oltra aquesta sentència suposa "una mostra que les polítiques que es necessiten implementar són les de respecte al territori, la lluita contra l'emergència climàtica i les que se substancien en eines com el Pativel, que protegeix la costa, el medi ambient i la resiliència contra el canvi climàtic".

Per part seua, la consellera de Transició Ecològica Mireia Mollà valora com "una grandíssima notícia" la decisió del TS, ja que es tracta d'"un dels documents més importants que hi ha hagut en les últimes dècades en la Comunitat" perquè "protegeix la costa que encara estava alliberada de l'agressió urbanística"." Estem en un context en el qual el Mediterrani i el nostre litoral està assenyalat en el sisé informe dels experts del canvi climàtic com el lloc on viurem els majors efectes del canvi climàtic, per la qual cosa és necessari tindre la costa protegida".

La incògnita de l'ampliació del Port de València

Després d'aquesta ratificació per part del Tribunal Suprem sobre el Pativel, queda saber com influirà en el projecte d'ampliació nord del Port de València. El president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, es mostra optimista que la Justícia els done la raó després de l'anul·lació per part del Tribunal Suprem de la sentència del TSJCV que revocava el Pativel i que l'alt tribunal valencià haja buidat el Pla de Protecció de l'Horta.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, no concretava el divendres si la Generalitat té pensat recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que va anul·lar la resolució de la Conselleria de Vertebració del Territori que el desembre de 2018 disposava aprovar definitivament el Pla Especial de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València, ja que encara està en estudi.

Així ho va indicar en ser preguntada per aquesta qüestió en la roda de premsa posterior al ple del Consell, on sijo que els serveis jurídics tenen fins al 26 de maig de termini per a presentar un possible recurs contra eixa decisió, alguna cosa que està "en estudi" i per al que encara hi ha temps.

La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha estimat a l'abril el recurs presentat per l'associació de veïns de la Punta La Unificadora i va declarar nul·la la resolució i el pla especial de la ZAL "per ser contraris al dret".