Política

La pujada d'impostos a les grans fortunes suposaria l'increment de fins a 2000 sanitaris més

El Botànic pretén que paguen més les rendes majors de 140000 i 175000 euros i els patrimonis de més de 10 milions d'euros i Ciutadans s'oposa

1 minut

impostos

L’esborrany dels Pressupostos per a 2021 de la Generalitat Valenciana evidencien un full de ruta "per a un nou inici, per a la reactivació econòmica i la cohesió social", ja que per primera vegada, superaran els 25.000 milions d’euros, situant-se exactament en els 25.627.550,65 milions d’euros, enfront dels 23.021.985,48 d’aquest 2020. Tot i que el primer esborrany dels comptes de la Generalitat per a l’any vinent, el 2021, ja estan presentats, i el Botànic al complet pretén apujar els impostos a les classes altes, és a dir, "que paguen més els que més tenen", en paraules del síndic de Compromís, Fran Ferri, les constants reunions entre ambdós líders del PSPV i Ciutadans, Puig i Cantó, podrien efectuar un canvi en la ruta dels futurs comptes, ja que Ciutadans ja ve anunciat, de fa un temps cap ací, que no donarà suport als pressupostos si aquests contemplen una pujada d’impostos.

No obstant això, mentre Compromís i Unides Podem miren amb recel al seu soci de govern, el PSPV, i al mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest, s’asseu amb Ciutadans per pactar el suport de la formació de Cantó als Pressupostos de la Generalitat per a 2021.

'2000 sanitaris més o 4000 professionals en residències de majors'

Segons ha afirmat el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, "per una foto de Ximo Puig amb Toni Cantó, el poble valencià no podem perdre 100 milions d’euros". D'aquesta manera, el mateix síndic ha assegurat que amb la recaptació que es duria a terme fent pagar més a qui més té, com són les grans multinacionals així com les grans fortunes, la Generalitat aconseguiria recaptar 100 milions d'euros, que equivalen a "2000 sanitaris més o 4000 professionals en residències de majors".

Els síndics dels grups parlamentaris del PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem, Manolo Mata, Fran Ferri i Naiara Davó, després de mantenir diverses reunions han acordat avançar en la senda de la justícia fiscal i la progressivitat centrant-se en nous trams superiors de l'IRPF per a les rendes altes; impost a grans tenidors d'habitatges buits; i un impost mediambiental sobre instal·lacions del transport d'energia elèctrica. També es faran públiques les llistes de grans morosos i defraudadors a la hisenda pública valenciana. D'altra banda, es creen noves deduccions al lloguer a col·lectius de discapacitat, joves i dones víctimes de violència masclista i a l'autoabastiment energètic.

'Les classes mitjanes i treballadores continuaran beneficiant-se de la política fiscal d'aquest Consell'

El síndic del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha celebrat que "les classes mitjanes i treballadores continuaran beneficiant-se de la política fiscal d'aquest Consell, que treballa pensant en el benestar dels valencians i les valencianes i la justícia fiscal". Així, ha destacat mesures com a "ajudes fiscals al lloguer per a joves, la bonificació de l'autoconsum elèctric o l'ajust respecte al marcat pel Govern d'Espanya sobre l'impost de patrimoni". "Seguim en la senda iniciada amb la reforma fiscal de 2017, que va convertir al nostre sistema fiscal en el més progressiu d'Espanya", ha explicat, i ha confiat a "poder sumar en aquesta senda a totes les forces que van signar l'acord de reconstrucció, que és la base d'aquesta proposta".

'Volem que aquesta crisi la paguen els poderosos i no els valencians i les valencianes'

Per la seua part, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha destacat que "després d'estar mesos exigint que pague qui més té, que pague qui més contamina, arribar a este acord ens permet dir que ho hem aconseguit. Estem en un moment clau, de reforçar serveis bàsics com la sanitat, l'educació, les polítiques socials. Nosaltres, a més de demanar millores, diem d'on volem obtindre els diners per a pagar-les: dels rics, dels bancs que tenen milers de pisos buits, de les grans multinacionals que han guanyat diners amb la crisi. Perquè volem que aquesta crisi la paguen els poderosos i no els valencians i les valencianes".

'Pagaran més les rendes majors de 140000 i 175000 euros i els patrimonis de més de 10 milions d'euros'

Per últim, la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, ha ressaltat que "amb aquest acord hem aconseguit que les grans fortunes acosten el muscle al costat de la resta de la societat valenciana. Hem creat dos nous trams en l'IRPF per a les rendes majors de 140000 i 175000 euros i una nova figura per als patrimonis de més de 10 milions d'euros". També ha advertit que "no deixarem que cap fons voltor s'aprofite de la situació de crisi. Hi haurà noves mesures contra l'especulació immobiliària i bonificacions en el lloguer per a les persones joves, persones discapacitades i víctimes de violència masclista. Gràcies a l'empenyiment d'Unides Podemos eliminem privilegis fiscals i avancem cap a una societat més justa i cohesionada", ha afegit.

'La pujada d'impostos és una línia roja per a Ciutadans'

No obstant això, tot i que Cantó afirmava l'altre dia "tenir la paraula del president" sobre el tema de no apujar els impostos, ara, el mateix síndic de Ciutadans insta el PSPV a explicar "per què traeix el pacte de la reconstrucció" i "tria als seus socis" enfront dels valencians insistint que la pujada d'impostos és "una línia roja" i subratlla que continuarà treballant per a defensar als més afectats per la crisi.