La Plataforma per un Finançament Just ha anunciat en una roda de premsa aquest matí que en commemoració de la manifestació història i multitudinària del 18 de novembre denunciant l'infrafinançament que pateix el territori valencià, i de la mateixa manera demanant un nou sistema de finançament just. La plataforma, integrada pels sindicats CCOO i UGT País Valencià així com pels partits polítics PSPV-PSOE, Compromís, Unides Podem i Ciutadans, ha convocat per al pròxim 18 de novembres tres concentracions a les portes de les tres subdelegacions del govern territorials tant de València, com de Castelló i Alacant per mostrar, una vegada més, la seua reivindicació per un nou sistema de finançament.
A l'acte han assistit els representants dels mateixos sindicats, Eva Blasco per part de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, així com els diferents secretaris d'Organització del PSPV, José Muñoz i Carles Fons d'Unides Podem, la coportaveu de Compromís i Secretaria General del BLOC, Àgueda Micó, així com la diputada i portaveu adjunta de Ciutadans, Ruth Merino. No obstant això, ni el Partit Popular ni VOX formen part, de moment, d'aquesta plataforma, que des de la mateixa els conviden a formar-ne part, ja que "demanem justícia social per a tots els valencians i valencianes al marge de la seua ideologia".
'Cada valenciana i valencià ha rebut 237 euros menys que la mitjana de ciutadans de l’Estat, o 839 menys que l’autonomia millor finançada'
Fins hui, cap dels diferents sistemes de finançament ha tractat amb justícia a la Comunitat Valenciana, i per exemple, aquest mateix any, cada valenciana i valencià ha rebut 237 euros menys que la mitjana de ciutadans de l'Estat, o 839 menys que l'autonomia millor finançada, la qual cosa equival a un 10 % i 29 % menys de recursos, respectivament. A més, se suma l'infrafinançament i infrainversió, enguany, la discriminació aconseguirà els 1.600 milions d'euros, sols comparant l'autonomia valenciana amb la mitjana. "Estem, per tant, en una situació insòlita", assegura la Plataforma per un Finançament Just, al que segueix que "tenim una renda per càpita inferior en 12 punts a la mitjana i necessitem més d'aquells 1.600 milions d'euros per acostar-nos a aquesta". No obstant això, segons les últimes dades d'inversions a les autonomies per habitant, som l'autonomia que menys recursos per habitant rep; l'única que, tot i ser pobra, aporta al conjunt de l'Estat com les que més. "El resultat és, senzillament, insuportable per a la ciutadania valenciana", recull el manifest de la mateixa plataforma.
'Som la ciutadania pitjor finançada de tot l'Estat'
D'aquesta manera, el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz declarava al mateix acte de hui que "estem en la bona direcció i ara més que mai totes les forces polítiques han de ser responsables per a aconseguir un sistema de finançament que pose fi a la discriminació del PP a aquesta terra". Així mateix, la coportaveu de Compromís i Secretaria General del BLOC, Àgueda Micó, proposava que "dels 13.000M€ del fons d'ajuda contra la COVID-19, el Govern central repartisca els recursos entre les autonomies per pes poblacional, i compensar així l'infrafinançament que patim la ciutadania valenciana", al que prosseguia que "el 18N reivindiquem que es compleix un nou any d'una indignitat, i és que les valencianes i valencians són la ciutadania pitjor finançada de tot l'Estat, per això, cal canviar el model de finançament perquè ens estem jugant els serveis públics".
No obstant això, el manifest que recull signatures en el portal web de la Plataforma per un Finançament Just, porta ja un total de 7.073 signatures amb un total de 215 entitats adherides, 22 comités d'empresa i 6.831, de moment, persones adherides a títol individual que no para de pujar.