La pandèmia empasta als socis del Botànic davant unes pròximes eleccions incertes

Puig ha reconegut que vol esgotar la legislatura, però també que “cada dia poden passar coses” que podrien canviar la seua decisió”

Guardar

Botànic II
Botànic II
El 28 d'abril de 2019, les urnes van permetre revalidar el govern del Botànic en un segon mandat com a coalició. El PSPV-PSOE va millorar els seus resultats respecte a 2015 amb quatre escons més, enfront de la caiguda d'Unides Podem de 13 a 8 seients en Les Corts i de Compromís, que va passar de 19 a 17. Mesos després de celebrar l'equador d'aquesta legislatura, la solució a la pandèmia de la COVID-19 continua sent el principal objectiu comú que uneix al tripartit i els rumors sobre un possible avançament electoral continuen en l'aire, sobretot amb la delegació d'Hisenda que permet iniciar els contractes per a futures eleccions dos anys abans de la data prevista.El coronavirus ha posat en escac al sistema sanitari, però també al polític. I els socis del Botànic no s'han quedat al marge. Fa a penes uns mesos, membres del PSPV i de Compromís, especialment, van deixar clares les seues fissures per la gestió de la crisi, i l'oposició va criticar les desavinences entre les formacions en un moment tan delicat com l'actual.Així es van alimentar els rumors que acurtaven la legislatura per decisió del president de la Generalitat, Ximo Puig, encara que aquesta tensió s'ha relaxat precisament pel repte d'eixir de la pandèmia i iniciar la recuperació de la Comunitat Valenciana. És aquesta la qüestió a la qual s'acullen a l'hora de referir-se a les pròximes eleccions.

Compromís creu que no hi haurà "sobresalts polítics"

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, assenyalava a la fi d'abril, coincidint amb l'equador del mandat, que el Govern del Botànic s'havia cohesionat de manera important enfront de les "adversitats". "Les diferents mirades i la pluralitat han aportat un factor estabilitzador", valorava.D'aquí ve que la líder de Compromís en Les Corts reconeguera que, malgrat que "clar que hi ha" diferències, la seua previsió és esgotar la legislatura seguint el seu llit i "sense sobresalts polítics". "Rotundament, sí", manifestava. El seu partit advoca per unes eleccions amb entitat pròpia, com les gallegues o les catalanes.En aquest sentit també s'ha manifestat el president de les Corts, Enric Morera. Aquesta setmana, en un desdejuni informatiu, va advocar per una legislatura "llarga, estable i tranquil·la" en l'àmbit autonòmic i també nacional. "Hi ha molta estabilitat i un govern que està fent el seu treball. Les pròximes eleccions podrien ser netament valencianes" per a "marcar agenda política pròpia", afegia.Morera ha coincidit que separar les eleccions autonòmiques de les municipals donaria major visibilitat i "força" a les reivindicacions valencianes i permetrien centrar més la campanya. Confia que Puig atendrà els suggeriments de la resta de partits del Botànic a l'hora de prendre una decisió com aquesta, assegurava.

Puig no aclareix els dubtes

Rober Solsona - Europa Press -No obstant això, el cap del Consell, qui té aquesta capacitat d'avançar els comicis autonòmics, no aclareix els dubtes sobre aquest tema i ahir mateix es va manifestar sobre aquesta qüestió en un desdejuni informatiu organitzat per l'agència Europa Press. Puig va destacar en l'acte que la seua intenció és esgotar "al màxim" la legislatura, però que "cada dia poden passar coses i passen moltes coses".El líder socialista va tornar a apel·lar a l'eixida de la crisi sanitària i econòmica com a repte actual, desviant el tema. En qualsevol cas, va insistir que el tripartit treballa per a "complir els compromisos" de l'acord del Botànic II i va assenyalar que, malgrat les diferències entre PSPV, Compromís i Unides Podem, "la responsabilitat és molt més important que les conviccions partidistes: Vam governar per a tots els ciutadans i sempre hem posat eixa responsabilitat per damunt de les diferències, que n'hi ha i ha d'haver-les".Respecte a singularitzar les pròximes eleccions, va explicar que "en certa manera" és una qüestió que ell també ha defensat perquè ajuda a visibilitzar l'autogovern i va confiar que serà possible després de la fi de legislatura. "És una qüestió a dilucidar", va resoldre.Amb el futur de la legislatura en l'aire, el 2 de juny el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) va publicar una resolució amb la qual Hisenda delega la competència per a iniciar contractes per a futures eleccions dos anys abans de la data ordinària. Quedarà esperar per a saber si, com ja va ocórrer en les anteriors, les urnes s'avancen en el calendari.
Destacats