La nova llei valenciana d'Igualtat combatrà "la bretxa en les cures"

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha avançat que s'està ultimant l'esborrany d'avantprojecte

Guardar

Manifestació a València pel 8M
Manifestació a València pel 8M

D'acord amb l'últim informe de l'Observatori de la Dona, el 92% de les dones empren quatre hores diàries al treball de les cures enfront de les dues hores diàries que li dedica el 69% dels homes. Unes dades que reflecteixen que continuen sent les dones les que, majoritàriament, assumeixen les cures. Per a combatre aquesta desigualtat i treballar en una responsabilitat social i de les administracions públiques per a garantir que els temps siguen equitatius, la futura llei valenciana d'Igualtat abordarà la bretxa en les cures.

De quina manera? Com ha explicat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la presentació de la campanya 'Cuidar-se és feminista' amb motiu del 8M, la llei planteja "reduccions horàries per a la criança i que les cures s'amplien una hora diària quan les sol·liciten les persones del gènere infrarepresentat en la demanda de mesures de flexibilització, que normalment són homes".

Així mateix, aquesta nova llei impulsarà bonificacions fiscals a les empreses que incloguen mesures de compensació positiva al gènere infrarepresentat, a més del desenvolupament d'un sistema públic de cures des d'una perspectiva ecofeminista que "trenque amb els rols i estereotips de gènere i erradique les desigualtats socials". I és que com ha assenyalat la vicepresidenta, "que les dones disposem de temps per a dedicar-nos a nosaltres mateixes no és una responsabilitat exclusiva nostra, sinó que ha d'existir una responsabilitat col·lectiva".

La vicepresidenta Mónica Oltra en la presentació de la campanya del 8M 2022
La vicepresidenta Mónica Oltra en la presentació de la campanya del 8M 2022

En aquest aspecte, les polítiques de conciliació que impulsarà aquesta llei també juguen un paper important per al repartiment de les cures. En aquest sentit, ha avançat que es promourà la flexibilitat horària, la presencialitat flexible, el teletreball i la jornada laboral de 32 hores, amb el manteniment dels drets laborals i salarials.

A més, Oltra ha indicat que la llei no només fomentarà el descans en dies festius per al sector del comerç, especialment en les grans superfícies, sinó que també recull l'elaboració d'una "Estratègia d'Usos del Temps, que parteix d'una enquesta periòdica sobre el temps que la població dedica a activitats diàries, per a permetre una redistribució del temps sense bretxes de gènere".

Altres eixos de la llei valenciana d'Igualtat

Mónica Oltra ha destacat que la futura Llei d'Igualtat – en aquests moments s'està ultimant l'esborrany d'avantprojecte – "anirà més enllà de combatre la discriminació per raó de gènere i es planteja com una llei de classe que impulse un canvi de paradigma en el qual es pose en valor les cures, i s'aborde la igualtat d'una manera transversal".

Així, la llei se sustenta en quatre eixos fonamentals: redistribució i igualtat d'oportunitats; reconeixement dels drets; democràcia, paritat i representativitat; i polítiques vinculades a les masculinitats igualitàries.

En concret, dins del primer eix, es lluitarà contra la bretxa salarial promovent la transparència retributiva o concedint incentius a les empreses amb més del 40% dels seus llocs directius ocupats per dones. Així mateix, s'ampliarà l'educació gratuïta a tota la xarxa de 0 a 3 anys per a facilitar la conciliació.

Respecte al segon eix, es fomentarà la coeducació en totes les etapes educatives per a garantir "un entorn que afavorisca l'elecció lliure i sense condicionaments de les opcions acadèmiques, especialment en aquelles especialitats on es detecten bretxes de gènere". En aquest punt, la vicepresidenta i consellera ha remarcat que "el currículum coeducatiu inclourà l'adquisició d'habilitats per a la vida diària sempre des d'un enfocament de gènere interseccional", i ha afegit que també es treballarà en la idea que "els productes d'higiene menstrual siguen d'accés universal, prioritzant aquells que són sostenibles mediambientalment".

Estudiants de camí cap a l'aula
Estudiants de camí cap a l'aula

El tercer eix se centra en la garantia de paritat i representativitat, que empararà per llei la composició paritària del Consell i les llistes electorals i en els ens del sector públic de la Generalitat. A més, en el cas d'existir igualtat de capacitació, es donarà prioritat a les dones en aquells cossos, nivells i categories de l'Administració en els quals la seua representació siga inferior al 40%.

Finalment, l'eix dedicat a les polítiques vinculades a les masculinitats igualitàries té com a objectiu impulsar la incorporació dels homes a les professions tradicionalment feminitzades i, per descomptat, crear incentius que bonifiquen a les empreses per la contractació de dones en sectors on tinguen una baixa representació.

La vicepresidenta ha assenyalat que s'espera que l'avantprojecte de llei es puga aprovar "abans d'estiu perquè seguisca després el seu curs a Les Corts".

Arxivat a:

Destacats