Política

La Generalitat i l'Ajuntament de València recorden a les víctimes del nazisme amb el lliurament dels 'Taulells de la Memòria'

El pròxim 5 de maig la ciutat acollirà l'acte d'homenatge a les 86 víctimes de València per a honrar la seua memòria i reconéixer el seu sacrifici

1 minut

'Taulells de la Memòria' a València

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i l'Ajuntament de València, estan preparant una sèrie d'activitats per al 'Dia d'Homenatge als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en altres camps d'extermini i a totes les víctimes del nazisme d'Espanya', instaurat el 5 de maig pel Govern d'Espanya en 2019.

El 5 de maig, coincidint amb l'efemèride, es retrà homenatge a les 86 víctimes de la ciutat de València per a honrar la seua memòria i reconéixer el seu sacrifici. La jornada comptarà amb la presència de la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i l'alcalde de València, Joan Ribó, els qui al costat de la secretària autonòmica de Qualitat Democràtica, Toñi Serna, faran lliurament als familiars de les víctimes dels 'Taulells de la Memòria' corresponents al projecte 'Construint Memòria' de la Generalitat.

L'acte d'homenatge començarà amb la peça musical de 'La Llista de Schindler', interpretada pel grup d'entenimentada Tarek Tabsamani i comptarà també amb l'actuació del cantautor xilé Lluite Rosegue.

La data triada coincideix amb la commemoració de l'alliberament en 1945 del camp de Mauthausen - Gusen, a Àustria, on prop de 8.000 espanyols van patir l'horror de l'extermini nazi, en la seua majoria exiliats republicans que van abandonar Espanya al final de la Guerra Civil. D'acord amb aquestes dades, un total de 655 deportats i deportades procedents de 220 municipis valencians van passar per aquests centres d'internament i extermini.

Activitats previstes

Entre les activitats previstes, el pròxim 4 de maig s'inaugurarà en la plaça de l'Ajuntament una exposició titulada 'Vinyetes i memòria de l'atrocitat' que té com a objectiu mostrar, utilitzant el llenguatge del còmic, l'horror viscut en eixos camps.

La mostra recull pàgines o vinyetes cedides pels dibuixants Pedro J. Colombo, Ioannes Ensis, Manuel Granell, Juan Kalvellido, Sento Llobell, Jordi Peidro, Paco Roca i Eduard Torrents. Tots els fragments estan basats en històries reals i en el seu conjunt ens acosten a uns fets que no s'han d'oblidar.

S'exposarà també el llistat de les víctimes valencianes que van passar pels camps nazis. Sumen un total de 8 dones i 647 homes procedents de 220 municipis.

L'exposició, que compta amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV), quedarà instal·lada en la Plaça de l'Ajuntament entre el 4 i el 15 de maig.

Durant aquests dies també es podrà veure el documental 'La maleta de Mauthausen' en el refugi de l'Ajuntament de València. L'obra narra la història de Joaquín Tarín que després de lluitar en la Guerra Civil, va sobreviure a Mauthausen i va passar la major part de la seua vida en l'exili.

Amb motiu de l'efemèride, la Filmoteca de València projectarà el divendres 6 de maig a les 20.00 hores la pel·lícula 'El substitut', dirigida per Óscar Aibar. La cinta situa la història en 1982, on un jove policia de Madrid accepta un destí en un poble de mar amb l'esperança de curar a la seua filla i de pas guanyar una mica de tranquil·litat. Una vegada allí es veu embolicat en la investigació de l'estrany assassinat de l'inspector al qual ha de substituir. Les perquisicions li portaran fins a un hotel platger on una comunitat d'ancians nazis, reclamats per molts països per crims contra la humanitat, viu un retir paradisíac i feliç.