La Generalitat posa en marxa la nova aplicació informàtica Regia pel funcionament del Registre de Grups d'Interès

Pérez Garijo: "Aquesta nova eina permetrà que la ciutadania conega la relació directa entre l'Administració i els grups d'interès"

Guardar

La consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo, ha clausurat la jornada de presentació de REGIA
La consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo, ha clausurat la jornada de presentació de REGIA

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que el Registre de Grups d'Interès "permetrà que la ciutadania conega la relació directa entre l'Administració i els grups d'interés".

Pérez Garijo ha clausurat la jornada de presentació de la nova aplicació informàtica REGIA on s'ha explicat el funcionament d'aquesta eina que dona suport al Registre de Grups d'Interès de la Generalitat. A la sessió també hi han intervingut grups d'interès de diferents àmbits com Aerte, el primer grup inscrit al registre, la Plataforma de Voluntariat de la Comunitat Valenciana i la Coordinadora Valenciana d'ONGD.

La consellera de Transparència ha afirmat que aquesta aplicació "situa la Generalitat a l'avantguarda de les comunitats autònomes i del conjunt de l'Estat, on només en alguns casos hi ha una regulació i, en cap cas, no és tan exigent com la nostra".

"Des d'aquesta conselleria -ha explicat Pérez Garijo- hem posat en marxa tots els mecanismes necessaris per afavorir el bon govern i evitar la cultura de l'amiguisme, cosa que ens ha permès passar d'un model anterior on imperava l'opacitat, a un altre que permet fer visible aquesta activitat que considerem legítima".

Per a la consellera "amb aquest nou model les persones o les entitats que vulguen influir-hi hauran d'estar registrades per fer-ho de manera transparent i en igualtat de condicions, sense favoritismes".

El Registre de Grups d'Interès de la Comunitat Valenciana respon als principis bàsics en la concepció d'un govern obert: enforteix la participació, representa un exercici de transparència i serveix l'objectiu de rendir comptes com a garantia de qualitat democràtica.

A tot això, se suma la inclusió del concepte d'empremta normativa recollit a la regulació, "un instrument que permetrà seguir la traçabilitat de l'activitat d'influència i el seu impacte a les polítiques públiques", ha explicat Pérez Garijo.

La jornada, que s'ha realitzat en modalitat en línia, ha començat amb la presentació del Registre de Grups d'Interés a càrrec del secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente. Posteriorment, han intervingut el president d'Aerte, José María Toro; el president de la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, Miguel Salvador; i la presidenta de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, Cristina Ramón. Finalment, els treballadors i treballadores de l'Oficina de Control de Conflicte d'Interessos (OCCI) han realitzat una exposició detallada del nou sistema.

Regia

El Registre de Grups d'Interès està dirigit a organitzacions que pretenen influir en les decisions públiques de la Generalitat. Permet la identificació pública i el control de l'activitat d'influència que realitzen els grups d'interès en els àmbits de l'administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental.

S'han d'inscriure en aquest registre els grups d'interès, és a dir, les persones, entitats, xarxes o plataformes (amb personalitat jurídica o sense) que volen influir en la presa de decisions públiques o en els processos d'elaboració o aplicació de polítiques públiques, projectes normatius o iniciatives parlamentàries, en benefici dels seus propis interessos o de tercers. Com que es tracta d'un registre electrònic, tots els tràmits s'han de fer telemàticament.

L'objectiu és assegurar la transparència en l'exercici de l'activitat dels grups d'interès a l'àmbit de la Generalitat, d'acord amb els principis de legalitat, publicitat, rendició de comptes i responsabilitat en la gestió pública i en la representació política.

A més, serveix perquè els ciutadans puguen conéixer qui ha influït i d'on procedeixen les decisions públiques. D'aquesta manera, qualsevol persona pot comprovar si tot o part d'una decisió té l'origen en una aportació externa, o si ha sorgit des del seu origen al si de la Generalitat.

La inscripció al Registre de Grups d'Interès de la Generalitat és un requisit obligatori perquè els grups d'interès puguen exercir la seua activitat d'influència dins l'àmbit de la nostra comunitat autònoma. Sense aquesta inscripció no es poden reunir, entrevistar o participar de les agendes de treball dels càrrecs públics ni del personal empleat públic.

Destacats