La Diputació de València incorpora 33 nous ajuntaments a la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, que explica ja amb 144 localitats de la província adherides. Aquests consistoris podran sol·licitar les subvencions per a projectes i campanyes de sensibilització i prevenció de la violència masclista que ofereix l'àrea d'Igualtat de la Diputació, que enguany ascendeixen a 600.000 euros.
La responsable d'Igualtat, Eli García, ha donat la benvinguda als nous membres de la plataforma de treball conjunt contra la barbàrie masclista en la tercera trobada de la Xarxa, que ha tingut lloc aquest divendres en la valenciana sala Filmoteca del Rialto.
La diputada ha recordat que la lluita contra la discriminació per raó de gènere és "un eix transversal en la gestió de la Diputació i està present en cadascuna de les seues àrees", i ha valorat que més de la meitat dels municipis de la província formen part de la Xarxa. "Seguirem treballant per a sumar a tots els ajuntaments", ha afegit la titular d'Igualtat.
Eli García ha instat als alcaldes, alcaldesses i responsables d'Igualtat presents en l'acte a "seguir compartint experiències i projectes que han demostrat la seua efectivitat per a donar la millor resposta possible, des de la base de la prevenció i l'educació, a una xacra social que lamentablement ens segueix recordant cada dia que hem d'estar alerta per a combatre-la; per a evitar la mort de dones i xiquets innocents a les mans de covards assassins sobre els quals hem de posar el focus".
Nous membres per comarques
La Ribera Alta és la que més municipis incorpora a la Xarxa contra la violència de gènere de la Diputació. Torís, Real, Rafelguaraf, Llombai, Sallent i Benimodo eleven a 14 les localitats de la comarca adherides a la Xarxa. Significativa és també l'adhesió de Fuenterrobles, Venta del Moro, Camporrobles, Sinarques i Caudete, que se sumen a Requena i Utiel elevant a set la representació comarcal en aquesta xarxa provincial contra la violència masclista. La Safor, amb l'entrada de Miramar, Barx, Ròtova i Beniarjó, se situa entre les comarques amb més ajuntaments en la plataforma provincial.
La Vall d'Albaida , que incorpora a Montitxelvo, segueix sent la comarca amb major presència en la Xarxa, amb 23 municipis, seguida de La Safor (19), L'Horta Nord, que amb El Puig i La Pobla de Farnals arriba a 19, i L'Horta Sud, que manté els seus 18 membres. El Camp de Túria aconsegueix la desena d'ajuntaments adherits amb Casinos i Sant Antonio de Benaixeve, mentre que la Costanera, amb Vallés, Montesa i Canals, i la Foia de Bunyol, amb Godelleta, Macastre i Bunyol, sumen tres municipis a la Xarxa de la Diputació contra la violència de gènere.
Els ajuntaments d'Estivella i Benifairó de les Valls, en el Camp de Morvedre, Bolbait i Énguera a la Canal de Navarrés, Xestalgar i Xelva en la Regió muntanyenca, i Almussafes en la Ribera Baixa completen el llistat de poblacions que participen per primera vegada en les trobades de la Xarxa impulsada per l'àrea d'Igualtat de la corporació provincial.
Novetats de la convocatòria
Durant la trobada s'han lliurat les plaques de municipi protegit als nous membres de la Xarxa, amb la participació de les diputades Empare Orts, Pilar Molina i Dolors Gimeno, el diputat Ramiro Rivera i la responsable d'Igualtat, Eli García, qui ha explicat al personal dels consistoris les novetats de la convocatòria de subvencions de 2022, les sol·licituds de les quals podran presentar-se en el termini de 20 dies des de la seua publicació en el BOP.
Entre les novetats de les ajudes que podran sol·licitar tots els ajuntaments adherits a la Xarxa, destaquen la subvenció de projectes i campanyes relacionades amb la prevenció del consum de prostitució i suport a les víctimes de tracta amb finalitats d'explotació sexual, así com la formació especialitzada en violència sexual i prevenció de la mateixa dirigida al personal tècnic, polític i de l'àrea de serveis socials de cada consistori.
Aquestes línies formatives s'afigen als projectes per a previndre i detectar la violència de gènere en l'àmbit local, la coeducació dirigida a centres educatius i altres mesures contemplades en els plans d'igualtat de les corporacions, igual que les campanyes municipals de sensibilització, prevenció i lluita contra la lacra masclista a través de tríptics, cartells o espais en mitjans audiovisuals, com a promotors o col·laboradors de les mateixes.
La tercera trobada de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació ha comptat amb una taula de bones pràctiques locals en la qual han participat els ajuntaments de Castelló de Rugat, La Font d'en Carròs, Bonrepòs i Mirambell i Aldaia. L'acte ha finalitzat amb la projecció del documental 'Patriarcat, l'organisme nociu', de Teresa Soler i Albert Sanfeliu, en el finançament del qual ha col·laborat l'àrea d'Igualtat de la Diputació.