Política

La Diputació aprova els reglaments de Teletreball i Carrera Professional amb el suport sindical i polític

Des de principi de legislatura, la corporació provincial ha elaborat també un reglament de gestió de les borses de treball i ultima un Pla Estratègic de Recursos Humans

1 minut

Ple de novembre de 2021 de la Diputació de València

La gestió dels recursos humans de la Diputació de València ha sigut un dels assumptes abordats en la sessió plenària de novembre de la institució provincial. El ple ha donat llum verda, sense cap vot en contra, als reglaments de Teletreball i Carrera Professional horitzontal i Avaluació de l'Acompliment, recolzats pels sindicats majoritaris UGT i CCOO, i a les modificacions de la Relació de Llocs de treball (RPT) en el sector no sanitari, que ha comptat amb el suport unànime dels sindicats amb representació i l'únic vot en contra del grup Ciutadans.

La votació d'aquests punts, portats al ple per l'àrea d'Administració General que dirigeix la diputada Pilar Molina, ha confirmat el suport majoritari a les polítiques de recursos humans posades en marxa per l'executiu de Toni Gaspar en la present legislatura. L'impuls a aquestes polítiques culminarà amb la pròxima aprovació del primer Pla Estratègic de Recursos Humans de la Diputació, en l'elaboració del qual s'ha donat veu a tots els grups i sindicats representats en la corporació i a les diferents àrees de gestió.

Precisament la Covid-19 i el confinament entre els mesos de març i maig del passat any van accelerar la creació d'un reglament de Teletreball que ha comptat amb el beneplàcit d'UGT i CCOO, sindicats majoritaris en la Diputació de València. El document contempla el teletreball com una necessitat organitzativa més enllà de les situacions d'emergència. El reglament articula aquesta modalitat a través de l'elaboració de programes per serveis i l'establiment de plans individuals en els quals es definiran els objectius, funcions i tasques a aconseguir pels qui accedisquen a la fórmula del teletreball.

Supòsits per al teletreball

Així mateix, és possible accedir al teletreball en supòsits de dones víctimes de violència de gènere, període de gestació, víctimes d'assetjament sexual o laboral, per motius de protecció a la mateixa salut de la persona treballadora o per malaltia greu de fills o filles. L'experiència acumulada durant la crisi sanitària derivada de la Covid-19 ha sigut de gran ajuda. En aquest sentit, Pilar Molina defensa que la corporació "va saber reaccionar en els moments més complicats i va mantenir la seua activitat durant la pandèmia, quan més necessitaven a la Diputació els ajuntaments i la ciutadania".

El reglament de Carrera Professional horitzontal i Avaluació de l'Acompliment és el segon dels documents aprovats, i en aquest cas el que regula és la progressió dels empleats públics de la corporació a través d'un sistema de graus que facilita l'evolució professional dels treballadors, sense descurar la seua contínua formació i analitzar la seua productivitat. En aquest sentit, Pilar Molina explica que "implementar el sistema de carrera professional contribuirà a millorar la motivació i la satisfacció de les empleades i empleats, la qual cosa redundarà en un increment de l'eficàcia en la prestació dels serveis".

Igualment, la diputada assenyala que "la carrera professional, l'aprovació de la qual compleix amb el que es disposa en l'actual conveni de condicions de treball, és una mesura més que ens permet avançar en la direcció de la gestió per objectius i resultats, i ha de concebre's com una mesura de racionalitat i modernització de la gestió dels serveis públics que ens permetrà una millora sobre el control i revisió dels processos de treball i l'adopció de criteris d'avaluació".

Pla Estratègic de Recursos Humans

Els dos reglaments aprovats en la sessió plenària i els canvis en la RPT queden plenament alineats amb el projecte de Pla Estratègic de Recursos Humans, que pretén marcar els eixos d'actuació en la gestió dels recursos humans de la Corporació entre 2021 i 2024, amb el consens més gran possible i la intenció de perdurar en el temps per damunt de vaivens polítics.

Així ho va avançar el president Gaspar a mitjan febrer del present any, quan va obrir el termini d'aportacions al nou pla de RH a sindicats, caps de servei, habilitats nacionals i grups polítics. L'objectiu no és un altre que la "professionalització dels recursos humans com a base de la corporació que volem per al futur", en la línia de modernitzar una institució que compta amb 1.200 treballadors i treballadores i el funcionament de les quals "ha de ser digne del segle XXI".

El pla estratègic en el qual es treballa i que considera al personal que presta el seu servei en la Diputació com un element central i el seu major actiu, es troba en la seua recta final abans de la seua presentació en societat. De l'esborrany s'extrauen línies fonamentals com l'optimització de les estructures organitzatives dels serveis provincials, l'elaboració d'un manual de funcions i competències dels llocs de treball, l'actualització del reglament de gestió de la relació de llocs de treball i la revisió del sistema retributiu, així com l'elaboració d'un pla de transmissió del coneixement, entre altres mesures.

El document, "la columna vertebral de la Diputació per als pròxims anys governe qui governe", contempla a més obrir una línia d'actuació de suport als ajuntaments en la seua gestió de recursos humans en matèria de processos selectius i contractació temporal.

La diputada d'Administració General, Pilar Molina, destaca que el nou full de ruta en la gestió dels recursos humans ordena i regula tots els àmbits de l'ocupabilitat i la productivitat de la plantilla de la Diputació, però sobretot garanteix "els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat" en cadascun dels processos.

Com a conclusió, la diputada Pilar Molina és categòrica a l'hora d'assenyalar que l'actual equip de govern "ha fet més en dos anys en matèria de Personal que en els últims vint-i-cinc, malgrat les dificultats que implica continuar convivint amb una pandèmia".

Els homes contra la violència masclista

En la setmana en què es commemora el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, el president Gaspar ha iniciat el ple amb l'habitual crit de ràbia contra els assassins que han arrancat la vida de 37 dones des de principi d'any. També ha llançat un missatge "als negacionistes de la misèria masclista" per a recordar-los que "aquesta no és una batalla entre el bé i el mal, sinó entre allò preferible i allò detestable per a aconseguir un món millor lliure de violència masclista".

El màxim responsable provincial ha instat a portar l'esperit i l'actitud del 25 de novembre a cada dia de l'any i ha recordat que les polítiques impulsades per les institucions per a erradicar masculinitats tòxiques "necessiten la implicació dels homes perquè la igualtat siga viable i justa". En paraules de Gaspar, "les dones venen d'un acte de revisió identitària i del seu paper en el món, un procés de revisionisme que no hem fet els homes i que resulta imprescindible per a posar fi a la discriminació".

En una sessió en la qual la majoria dels grups va secundar la moció conjunta amb motiu del 25 N, Toni Gaspar va anar més enllà a l'hora de reclamar "polítiques d'igualtat dirigides als homes, començant per reconéixer que tenim alguns privilegis només per haver nascut homes, i que perdre eixos privilegis no serà en detriment de res sinó per a aconseguir un canvi necessari que ens proporcione una societat lliure, que ens allibere al seu torn dels sentiments d'odi i el cabreig que impregnen un debat que busca la confrontació i no el consens".