La Comunitat Valenciana ha superat per primera vegada en la seua història les 100.000 tones de vidre recuperat, d'acord amb les dades de 2021.
La xifra provisional aportada per Ecovidrio en col·laboració amb la Generalitat, suposa un increment de més d'un 8% respecte a 2020 i de més d'un 2% si la comparem amb les dades prepandèmia de 2019. En aquest sentit, cal recordar l'impacte de la pandèmia i de les restriccions en el canal Horeca sobre aquest flux de residus en l'exercici 2020.
L'augment correspon tant a la recollida separada a través del contenidor verd com a les noves línies de captació per afinament instal·lades en les plantes de tractament final.
La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha assenyalat que els resultats "ens donen la raó en la nostra aposta clara per la millora contínua en els canals de recuperació, a través de la recollida separada en origen i els nous equipaments en planta, d'un material com el vidre 100% reciclable".
Mollà ha recalcat la necessitat d'abundar en la jerarquia de gestió de residus i en el model d'economia circular per a transformar el residu, en aquest cas els envasos de vidre, en nous recursos.
Les noves disposicions normatives en marxa, tant del Ministeri com de les comunitats autònomes, milloraran la comptabilitat nacional d'aquesta fracció en incorporar procediments per a quantificar els percentatges de reutilització de vidre procedent del canal Horeca.
La consellera ha confiat que 2022 continuarà en la senda creixent de recollida separada i recuperació. Les administracions públiques juntament amb Ecovidrio implantaran millores en la gestió com les noves recollides porta a porta o com el projecte d'ampliació de la contenerització de vidre fase 2, que ja ha començat a la ciutat de Castelló de la Plana.
La Generalitat i Ecovidrio presentaran conjuntament les dades finals 2021, una vegada es valide el recompte provisional.