La comissió negociadora del nou Botànic es reuneix de nou aquest divendres, en aquesta ocasió per a començar a dibuixar l'arquitectura institucional del futur Consell, i des d'Unides Podem han acudit amb la voluntat d'aconseguir el major protagonisme de les tres forces "en tots els espais possibles".
El PSPV creu que és "lleig" exigir, encara que està segur que eixes exigències puntuals "s'emmotlaran", mentre Compromís defèn la incorporació d'Unides Podem als diferents àmbits competencials, però recorda que tenen 8 diputats i la seua situació, per tant, "no és la mateixa" que la dels altres dos socis.
Aquesta segona reunió se celebra en la seu del PSPV --la primera va tindre lloc aquest dimecres en la de Compromís-- i l'equip negociador ha tornat a veure's les cares després d'haver perfilat els eixos programàtics del nou pacte. Ara, és el torn d'abordar l'estructura que tindrà l'Executiu valencià durant els pròxims quatre anys.
Abans de la trobada, el secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha explicat als mitjans que no creu que s'arribe al nivell de detallar el nombre de conselleries perquè "encara és molt ràpid", però "es donaran directrius prèvies" sobre qual seria la millor forma "perquè funcione el Consell", que ha de ser paritari i representar la diversitat territorial i de partits, ha recalcat.
Respecte a si la seua formació va a demanar un major grau de protagonisme en eixa arquitectura, ha indicat que "no es tracta d'un major o menor protagonisme, es tracta de plantejar que postura té cada força política sobre el mestissatge" i ells consideren que "ha sigut una bona experiència" que ara cal veure "amb flexibilitat" i tenint en compte els encerts i errors de l'experiència anterior.
"La nostra postura és que hi haja el major protagonisme de les diverses forces polítiques en tots els espais possibles, anem a tractar de negociar-ho i veure en quins àmbits es pot donar el mestissatge. No té a veure amb major o menor protagonisme, sinó de reflectir els resultats de les eleccions", ha assenyalat.
PODEM NO VOL "ESPAIS ESTANCS"
Estañ ha defès la necessitat que les consellerias no siguen "espais estancs de partits polítics, sinó que corresponguen al funcionament cohesionat dels objectius polítics marcats". Davant la pregunta de si volen ser titulars d'alguna d'elles, ha indicat que esperen que "totes les forces estiguen en els majors espais polítics possibles".Ha incidit que han d'asseure's a parlar sobre el bé i el roín que ha tingut el mestissatge i, a partir d'ací, veure qual és la millor forma de plantejar-ho: "Ha sigut positiu, però estem oberts a flexibilitzar-ho amb noves fórmules". Així mateix, Estañ també ha recolzat l'exigència del grup parlamentari en Els Corts de deixar "el galliner", ja que si va a ser una força "amb pes" en el Consell ha de ser reconegut també en Corts.
Per la seua banda, el que fóra màxim dirigent d'Esquerra Unida i candidat en 2015, Ignacio Blanco, ha afirmat que arriben a la negociació "sense apriorismes, però amb idees clares". Entre elles està que l'arquitectura institucional ha de dissenyar-se "en funció de les necessitats de la ciutadania i de les competències per a garantir els drets socials" i no atenent a interessos partidistes.
"Per descomptat que totes les forces polítiques han d'estar representades, però han d'estar representades per una estructura perquè la ciutadania tinga garantits els seus drets", ha assenyalat.
COMPROMÍS: EFICÀCIA I COHESIÓ
Des de Compromís, la coportaveu de la coalició i coordinadora del Bloc, Àgueda Micó, ha subratllat que hui es comencen a establir els criteris perquè l'estratègia de govern siga "el més eficaç possible" i les polítiques puguen dur-se a terme.Sobre les expectatives d'Unides Podem, ha indicat que és una cosa que es parlarà i "és normal que siguen ambiciosos en els seus plantejaments" perquè tots ho han de ser, però ha subratllat que el més important és aconseguir un govern cohesionat: "El mestissatge que hem tingut aquests quatre anys ha funcionat molt bé, és una bona forma de compartir les diferents competències i trobar cohesió interna".
Per a aquesta legislatura és especialment important eixa cohesió, ha emfatitzat Micó, perquè saben "el que hi ha enfront" i, a més, cal donar continuïtat a eixe treball de coalició que ha funcionat la passada legislatura.
"La incorporació d'Unides Podem als àmbits competencials de les diferents matèries la veig positiva", ha dit, però ha recordat que "ells tenen huit diputats en Les Corts i això els deixa en una situació que no és la mateixa que la de Compromís (17) o el PSPV (27)".
PSPV: PODEM "PARTÍCIP" PERÒ "SENSE ASSALTAR EL CEL"
El sotssecretari general del PSPV, Manolo Mata, ha assenyalat sobre aquesta mateixa qüestió que "exigir és molt lleig, la gent demana o suggereix" i s'ha mostrat convençut que acabaran conformant un Consell en el qual "la immensa majoria dels valencians" se sentiran reconeguts: "Les exigències puntuals s'emmotlaran, segur".Ha assenyalat que a ell ningú li sentirà plantejar exigències i ha subratllat que ara com ara el que sap és "que el president de la Generalitat serà socialista i que hi haurà un govern en el qual el president estiga còmode i que tinga una majoria parlamentària el més àmplia possible, i el mes àmplia són 52 diputats" dels 99 de Les Corts.
"I 52 exigeix que Podem participe en les tasques governamentals compromesos, lleials i sense voler assaltar el cel, sinó fer unes cosetes més comprensibles per tot el món i conéixer l'administració", ha puntualitzat. Sobre la possibilitat d'establir dos vicepresidències, ha indicat que "es podria, i no tindre cap, tot es pot plantejar".
Ara estan en la fase, ha explicat, d'"il·luminar-se" tots sobre les errades i les possibilitats de millora perquè "objectivament la gestió ha sigut boníssima i, de fet, s'ha revalidat, però sempre hi ha coses millorables".
ARRIBAR A ACORDS ABANS DEL 12
Davant la pregunta de si d'aquesta trobada eixirà algun acord ja materialitzat, ha precisat que es plantegen diversos horitzons temporals, el primer d'ells la investidura del dia 12. Als socialistes, ha dit, els agradaria que eixe dia "estiguera ja tot resolt amb anterioritat".No obstant açò, Mata ha subratllat que tot açò "és complex" perquè l'equip encarregat de treballar en el programa ja sap les línies generals, concretarà el contingut i després retornarà els documents a la comissió negociadora a partir del 5 de juny perquè, entre el 8 i el 10 puga resoldre's. Ara es donaran eixes línies generals a la mesa que treballarà l'arquitectura institucional però "no es concretarà gens hui" i la tercera mesa, sobre pactes locals, anirà avançant en el seu objecte d'estudi.
"Entenc que genera expectació, però no es pot pensar com gestionar 20.000 milions d'euros per a la majoria de la gent, sense cometre errors i analitzant el passat en dues hores".
La comissió negociadora està formada per Ciprià Ciscar, Manolo Mata, José Muñoz, Carmen Martínez i Mercedes Caballero, per part del PSPV; per Pasqual Mollà, Àgueda Micó, Fran Ferri, Miquel Real i Natxo Serra, de Compromís, i per Ignacio Blanco, Aurora Mora, Antonio Estañ, Enric Pla, Fabiola Meco i Ángela Ballester en representació d'Unides Podem.