Política

L'Edificant es consolida com el pla d'infraestructures educatives més ambiciós

La inversió supera ja els 1.000 milions d'euros per a la renovació, rehabilitació i implementació de nous col·legis i instituts en la Comunitat Valenciana

1 minut

Els professors podran sol·licitar centres per al nou curs fins a aquest dimarts

La Generalitat Valenciana ha aconseguit impulsar i consolidar el pla d'infraestructures educatives més important de la història de la Comunitat Valenciana. Des que la Conselleria d'Educació implementara el Pla Edificant fa ara set anys, els centres educatius valencians s'han anat dignificant per a oferir a l'alumnat una educació de qualitat, però també en igualtat de condicions i oportunitats gràcies a una inversió que ja supera els 1.000 milions d'euros.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, destaca sobre aquest tema que el Consell està realitzant actualment el programa d'infraestructures educatives "més ambiciós que s'ha realitzat des de l'autogovern", amb una inversió que supera els 1.000 milions d'euros per a la renovació, rehabilitació i implementació de nous col·legis i instituts en la Comunitat Valenciana.

El president incideix en què "invertir en educació és invertir en futur" amb l'objectiu d'aconseguir una societat "solidària i preparada" i garantir la igualtat d'oportunitats, ressaltant l'"extraordinària vocació i capacitat" del personal docent per a "generar consciència col·lectiva en favor d'una pedagogia activa", que contribuïsca a "formar persones capaces d'afrontar el seu futur i el seu projecte de vida".

Segons les dades d'aquest primer trimestre, la Conselleria d'Educació ja té adjudicats 1.036,9 milions d'euros per a la millora d'infraestructures educatives a través del Pla Edificant: 381,4 milions per a les comarques d'Alacant, 175,5 milions per a les de Castelló i 480 milions per a les de València.

Nou CEIP Mare de Déu del Patrocini de Foios

Garantir un dret constitucional

El Pla Edificant té com a objectiu satisfer el dret constitucional a l'educació mitjançant la dotació d'unes infraestructures educatives de qualitat. Per a això es realitzen actuacions com l'eliminació dels barracons, la construcció de nous centres, l'ampliació i adequació d'uns altres i la rehabilitació de les instal·lacions obsoletes.

Aquestes accions es duen a terme mitjançant vies de cooperació entre les diferents administracions públiques territorials implicades i a través del programa Edificant.

Després de la posada en marxa d'aquest pla amb l'arribada al govern del Botànic, l'abril de 2019 el ple del Consell va acordar i va aprovar l'ampliació de la dotació econòmica i la duració establida fins eixe moment (estimada en 700 milions d'euros per al període 2018/2022) incrementant-lo en 300 milions d'euros, fins a arribar als al voltant de 1.000 milions d'euros totals de l'actualitat.

Igualment, la duració del programa es va ampliar en dos anys, amb la qual cosa el període d'execució es comprén en l'actualitat fins al pròxim 2024.

Una xiqueta juga al bàsquet al pati d'un col·legi

Increment dels pressupostos

L'aposta del Consell per l'educació es plasmava a la fi de 2021 amb la presentació dels pressupostos autonòmics per al present exercicis. En els pressupostos de la Generalitat de 2022 la segona conselleria amb una major dotació és la d'Educació, Cultura i Esport, que incrementa la seua dotació en un 7,6% fins als 5.202,7 milions d'euros.

En concret, en infraestructures per a la millora dels centres i dels seus equipaments educatius es destinen un total de 425 milions d'euros, amb un increment de 17 milions i s'inclouen 61 milions per a la reposició de Xarxa Llibres.

Aposta per l'Educació Infantil

D'altra banda, la Comunitat Valenciana rebrà 70 milions d'euros de l'Estat per a posar en marxa durant aquests tres anys al voltant de 6.800 places públiques d'Educació Infantil (de 0 a 3 anys). El present curs 2021/2022 s'iniciava amb un 1,9% més de places per a aquest tram. En total, 67.796 places de les quals 18.186 es destinaven a aules gratuïtes de 2 anys, repartides en 939 aules, incrementant-se significativament en zones de l'interior de la Comunitat Valenciana com una eina més en la lluita contra la despoblació.

La Generalitat també ha invertit 61 milions d'euros en el present curs (un 10% més que el curs passat i més del doble que fa sis anys) per al Bo Infantil de 0 a 3 anys. Gràcies a aquest augment progressiu més famílies tenen accés a les ajudes, la xarxa d'escoletes públiques i privades compta amb més alumnat i es continua caminant cap a la gratuïtat de l'Educació Infantil.