L'Atenció Primària valora "positivament" el marc estratègic de Sanitat però demana "més informació sobre les mesures organitzatives"

SoVaMFiC reclama, a més, un pressupost propi per a atenció primària per a deixar arrere el "hospitalocentrisme"

Guardar

Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut
Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut

"L'Atenció Primària i Comunitària de la Comunitat Valenciana es convertirà en el pilar fonamental d'un sistema sanitari caracteritzat per una atenció pròxima i de qualitat, que responga al repte de l'envelliment poblacional i la cronicitat, i potencie les noves tecnologies i la medicina preventiva". Amb aquestes paraules, la consellera de Sanitat i Salut Pública, Ana Barceló, resumia, aquest dilluns, durant la seua compareixença en Les Corts, la qual cosa suposarà el nou Marc Estratègic d'Atenció Primària 2022/2023.

Una transformació de la primera porta d'entrada al sistema sanitari que s'estructura en cinc línies – l'Atenció Primària i Comunitària com a eix principal del Sistema de Salut; una atenció centrada en les persones; l'enfortiment de l'Atenció Primària i Comunitària, la potenciació de l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació; i docència, investigació i innovació – que s'articulen en un total de 23 objectius i 100 accions específiques."L'atenció primària ja no serà la porta d'entrada, sinó la columna vertebral".

València Extra ha parlat amb Mª Ángeles Medina, presidenta de SoVaMFiC (Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària) que, en línies generals, ha valorat de manera molt positiva aquest marc estratègic: "S'ha fet un pas més i som conscients que l'atenció primària està, en aquests moments, en el punt de mira de la política i de la societat. És importantíssim que s'estiga debatent i, per això, demanem que les decisions es prenguen consensuadament".

Imatge del personal sanitari
Imatge del personal sanitari

En aquest punt, Medina ha assenyalat que "des de la Conselleria de Sanitat se'ns ha traslladat que s'estudiaran les al·legacions que hem presentat al Marc Estratègic i estem a l'espera que ens donen seguiment. Nosaltres, per descomptat, mantenim una actitud col·laborativa i esperem que es tinga en compte, ja que considerem fonamental que s'escolten els principals actors de l'atenció primària per a la presa de decisions perquè, com diem, el pols no es té des del despatx, sinó des de les consultes".

No obstant això, des de SoVaMFiC també s'han mostrat "sorpresos" davant l'anunci d'algunes mesures, ja que "no comptem amb tota la informació sobre com es duran a terme o en quina mesura afectarà els i les professionals de l'atenció primària. En aquest sentit, estem a l'espera".

Principals anuncis

Sens dubte, un dels anuncis més destacats de les mesures per a la millora de l'atenció primària ha sigut la creació de 1.600 places estructurals, dins de les 6.000 que es posaran en marxa en tot el sistema. Barceló no només ha confirmat que estaran el 30 d'abril, sinó que es podran aconseguir les ràtios en infermeria, medicina general i pediatria per davall de les recomanades – hi haurà a més 256 places noves de salut mental –.

En aquest sentit, M.ª Ángeles Medina ha matisat que "es desconeix encara quantes aniran destinades per a medicina familiar o pediatria". No obstant això, ha explicat que "seria important que als 300 residents que acaben en dos mesos la seua formació se'ls oferisquen llocs estructurals, i no llocs per a cobrir baixes o vacances amb l'objectiu d'evitar que se'n vagen a altres comunitats autònomes o a l'estranger. D'aquesta manera, sí que es podria garantir baixar les ràtios entre metge-pacient".

Medina ha posat en valor el treball del personal mèdic d'atenció primària, ja que "realment som imprescindibles. Atenem el 90% dels problemes de salut pel qual si cau l'Atenció Primària, caiem tots".

Respecte als incentius per a cobrir una plaça de difícil cobertura, que consistirà en la reducció del temps de permanència necessari en cada grau per a la progressió en la carrera professional; avantatges de puntuació en els processos de selecció i provisió; augment dels punts per a aconseguir objectius en la productivitat variable i prioritat en la participació d'activitats formatives i d'investigació, Medina ho ha valorat "molt positivament per a lluitar contra la despoblació".

Així mateix, ha proposat que aquests incentius també s'aplicaren als tutors de residents. "En menys de deu anys, el 40% de la plantilla d'atenció primària es jubilarà i necessitem apostar pel relleu generacional".

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, en Les Corts
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, en Les Corts

Respecte als recursos materials, la inversió en tecnologia i infraestructures de 2022 i 2023 arribarà als 188 milions d'euros. D'ells, 76 milions seran per a la construcció de nous centres de salut; 53,5 per a equipaments i 8 per a millores en els sistemes d'informació.

A més, el nou model assistencial s'ajustarà a les necessitats del pacient i l'atenció podrà ser presencial, domiciliària, telefònica o per videoconferència. Per descomptat, i amb l'objectiu de millorar la capacitat resolutiva dels centres, s'ampliarà la cartera de serveis de tots els centres de salut dotant-los de l'equipament necessari per a realitzar ecografies, retinografies, infiltracions i cirurgia menor, així com activar derivacions preferents en traumatologia i cardiovascular.

Finalment, s'homogeneïtzaran els horaris dels punts d'atenció continuada (PAC i PAS) en tota la Comunitat Valenciana, es reforçarà la labor d'Infermeria i s'apostarà per un model organitzatiu més eficient amb tres coordinacions diferenciades: mèdica; d'infermeria i d'administració/admissió.

En aquest aspecte, la presidenta de SoVaMFiC ha matisat que "les coordinacions en medicina i infermeria ja estava, però sens dubte en la part administrativa serà essencial per a desburocratitzar les consultes". Així, ha afegit que "demanem tant l'existència d'una pròpia Direcció General d'Atenció Primària per a no estar invisibilitzats i comptar amb un cap visible que lidere les peticions de l'atenció primària, com un pressupost propi, perquè ara patim el que anomenem com 'hospitalocentrisme'".

Preocupació per la "mobilitat del personal sanitari"

La conselleria de Sanitat va anunciar, també, la col·laboració de professionals entre departaments o entre centres de salut per a facilitar la cobertura de les necessitats assistencials en àrees o especialitats amb falta de professionals. En relació amb aquest punt, Medina s'ha mostrat cauta i ha demanat "explicacions sobre aquesta mesura. Ens preocupa que el fet de cobrir buits afecte els nostres pacients".

Per part seua, des del sindicat mèdic CESMCV han sol·licitat a Barceló una mesa sectorial de Sanitat urgent per a informar de les mesures anunciades en Corts. "Es pretenen implementar mesures que afecten de manera directa a les condicions de treball dels metges, ja que es va fer referència a mobilitats, noves formes d'organització amb la creació de direccions paral·leles en els centres de salut, que amb independència de la denominació que se'ls aplique, semblen encaminades a una mobilitat del personal, sense que es fixen les condicions en les quals es durà a terme, i tot això, quan no s'han solucionat problemes i mancances que anem reclamant des de fa anys".

Coordinació amb el Ministeri de Sanitat

Finalment, la consellera ha informat que el marc s'ha de concretar en un pla d'acció que la Comunitat Valenciana, com la resta d'autonomies, presentarà al ministeri de Sanitat en breu i que permetrà cofinançar moltes de les iniciatives.

Concretament, el Ministeri de Sanitat planteja tres grans línies a les quals poden acollir-se les comunitats autònomes: 69,3 milions d'euros per a accions incloses en l'estratègia de salut digital per a Atenció Primària; 44 milions d'euros per a l'ampliació progressiva de la cartera comuna de serveis de salut bucodental i 172,4 milions d'euros per a, entre altres coses, procediments diagnòstics i l'equipament necessari, optimització de processos administratius o intercanvi d'informació i interoperabilitat entre comunitats autònomes.

Arxivat a:

Destacats