Javier Mansilla: "Manises i els municipis pròxims no volem l'ampliació de l'aeroport"

Parlem amb Javier Mansilla, alcalde de Manises

Guardar

Javier Mansilla, alcalde de Manises
Javier Mansilla, alcalde de Manises

Amb motiu de la pròxima celebració del primer any de la nova legislatura, hem fet balanç amb l'alcalde de Manises, Javier Mansilla, que ens dona tots els detalls de les mesures impulsades estos mesos i, a més, de la seua postura davant la futura ampliació de l'aeroport.

Quin balanç fa d'estos mesos de legislatura?

El balanç és positiu. Afortunadament, el treball i l'esforç tant de l'equip de govern com del personal tècnic de l'Ajuntament de Manises ha permés que grans fites ja s'hagen produït, com l'inici de les obres de la piscina coberta. Este era un dels compromisos amb el qual ens presentàvem la passada campanya electoral. A l'abril es van iniciar les obres i era una reivindicació d'una gran part de la ciutadania.

Quina problemàtica existia amb la piscina coberta?

Esta obra va començar malament fa 12 anys, es va executar malament i es va gestionar malament. Tres anys després d'haver-la tancat per la pandèmia hem hagut de gastar-nos 3 milions d'euros. Una de les grans reivindicacions del municipi estarà llesta perquè la ciutadania la puga tornar a gaudir amb les millors condicions en uns 20 mesos.

Un altre dels grans projectes posats en marxa és la connexió en la ronda nord.

Així és. Donarem solució a una gran part de la ciutadania que fa dècades que patix un gran desgast produït per la quantitat de trànsit, sobretot pesat, que transcorre pels seus carrers fins al polígon del Barranquet. Per això, anem a esplaiar de trànsit el trajecte que discorre des de la rotonda dels peixos, la rotonda d'accés entre Manises i Paterna, cap al barri Socusa. Cap govern s'ha plantejat solucionar este problema i nosaltres, ja en els pressupostos d'enguany, hem fixat 700.000 euros per a iniciar les obres, que tindran un cost d'al voltant dels 2 milions d'euros. Esperem que després d'estiu es liciten les obres, s'inicien abans de finalitzar 2024 i estiguen concloses en el primer semestre de 2025.

La piscina coberta, una de les grans reivindicacions del municipi, estarà llesta perquè la ciutadania la puga tornar a gaudir amb les millors condicions en uns 20 mesos

A més, hi ha altres obres en marxa. En què consistixen?

Hem intentat agilitzar altres obres, com el Mercado de los Pinos, que no tenia unes instal·lacions en les condicions idònies, que s'han modernitzat. També tenim en marxa el pla Edificant, en dos centres escolars, com són el Benjamí Benlloch i el Félix Rodríguez de la Fuente. A més, l'Enric Valor i el García Planell estan a l'espera de la licitació i el Nicolau Balaguer, que serà de nova construcció, té el projecte en fase de redacció. Quant a infraestructures, també vull destacar que fa un parell de mesos reobrirem el trinquet municipal, un edifici amb més de cent anys d'història, un referent en tot el territori, i hem instal·lat cèl·lules fotovoltaiques en diferents edificis públics per a dotar de la màxima eficiència energètica a les nostres instal·lacions públiques, per a ser tan sostenibles com siga possible.

Manises també destina una gran part dels seus recursos a l'àmbit social.

Hem posat en marxa un pla de xoc per a, per exemple, reduir llista d'espera en ajudes de dependència. Molta part del nostre pressupost es destina a Servicis Socials encara que no tinga una visibilitat que pot tindre una obra. Hem passat de tindre una plantilla de 14 a 28 persones per a fer front a tota la diversitat de programes que oferim. Tenim molts projectes i servicis i continuarem impulsant este vessant social. Així mateix, i en un capítol que correspondria més a inversions, hem apostat per incrementar la seguretat recuperant la Policia de Proximitat, un procés que hem iniciat ara i que s'acabarà d'implantar en el període d'un any.

Molta part del nostre pressupost es destina a Servicis Socials encara que no tinga una visibilitat que pot tindre una obra

La part cultural de Manises se centralitza en la ceràmica.

Estem preparant el centenari del nomenament de Manises com a Ciutat Històrica i Laboriosa, sent l'única localitat d'Espanya amb esta distinció. A més, estem en l'any de la biennal internacional de ceràmica, i comptarem amb més de 500 obres de tot el món. Al respecte, estem projectant un nou museu accessible i d'una categoria concorde a la ceràmica de Manises, que ens va valdre per a ser reconeguda com a Ciutat Creativa de la Unesco. Esperem tindre el projecte a final d'any.

Manises compta amb un altre gran projecte, com és el futur bosc urbà.

El bosc urbà de Manises serà un espai verd, d'oci i saludable. Tenim un parc natural a escassos metres que és difícil gaudir-lo, per això volem dotar d'eixe bosc urbà a la ciutat. Es crearà al costat de la ciutat de l'oci i de l'esport, en la continuació cap a la ronda de Jaume I. Esperem que entre 2025 i 2026 s'inicien uns treballs que inclouen l'estudi de la creació d'un camí que connectarà este espai al parc natural. A més, la ciutat comptarà amb un altre gran espai verd, d'al voltant de 20.000 metres, que comptarà amb un bulevard de jardins i zones esportives en la zona on actualment s'estan escometent les obres de l'N-220.

Interior de l'aeroport de Manises
Interior de l'aeroport de Manises

Manises està d'actualitat estes últimes setmanes per la intenció de la Generalitat de proposar una ampliació de l'aeroport.

Estem tranquils perquè no detectem cap voluntat immediata d'ampliar-ho. Aena té uns enginyers i uns tècnics que són exemple a escala mundial a causa de la quantitat d'aeroports i trànsit aeri que hi ha a Espanya. Ells saben quan s'ha d'actuar. Hi ha un pla director que traça com caldria ser esta futura ampliació, i ens traslladen que no serà a curt termini.

Quina és la postura de l'Ajuntament sobre este tema?

Manises i els municipis pròxims no volem l'ampliació de l'aeroport. En primer lloc, perquè no se'ns informa sobre què és el que es vol ampliar: si la terminal, si l'aparcament, si es vol fer una segona pista, o si volen fer-ho tot alhora. I, per un altre, per la quantitat de molèsties que causa. Pense que això ha sigut un capritx polític, un motiu més per a intentar enfrontar-nos al govern central. No entrarem en una lluita contra cap institució per alguna cosa que no és imminent. A més, vull deixar clar que no estem en contra del turisme, no estem en contra de la riquesa que genera el turisme, però volem un turisme sostenible.

Quasi el 20% del terme de Manises està ocupat per l'aeroport, un espai que es podria destinar a una zona industrial que ens proporcionaria 10.000 llocs de treball i uns beneficis de 20 milions d'euros

Quines molèsties li causa al municipi?

Contaminació ambiental, contaminació acústica, a més de totes les limitacions que ens genera. La gent no sap que tindre un aeroport en el terme municipal limita el creixement urbà o ens restringix el tipus de construcció, per exemple, d'una urbanització, pel tema de reserves d'espai. També ens genera problemes en l'àmbit econòmic: quasi el 20% del terme de Manises està ocupat per l'aeroport, un espai que es podria destinar a una zona industrial que ens proporcionaria 10.000 llocs de treball i uns beneficis de 20 milions d'euros addicionals per a millorar el municipi, i no hauríem d'anar mendicant, per exemple, per a fer les obres de la piscina coberta. El greuge comparatiu és enorme amb altres municipis de molta menor població.

Què passarà quan es donen, en un futur, estos informes positius per a la seua ampliació?

Encara que estiguem en contra, si al final es fan tots els estudis possibles i es decidix ampliar, qualsevol actuació siga la que siga s'ha de parlar amb els municipis afectats, no amb l'Ajuntament de València, que no té cap vinculació amb l'aeroport més enllà del nom, que se li va voler canviar. Som els principals afectats i ens n'hem assabentat per la premsa, això li resta credibilitat. Com li dic a un veí que es veu afectat per les proves de motor que es realitzen a les 3 de la matinada que de 30 avions a l'hora passarem a 80? Si en un futur s'haguera de fer, ens haurem d'asseure les parts afectades i exigirem compensacions.

Destacats